ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λετυμπιώτης: H αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας είναι στους βασικούς άξονες - Να αναμένουμε τη συνεδρίαση του ΔΣ ΑΗΚ

Λετυμπιώτης: H αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας είναι στους βασικούς άξονες - Να αναμένουμε τη συνεδρίαση του ΔΣ ΑΗΚ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ερώτηση για το θέμα που αφορά πρόθεση της ΑΗΚ για επιβολή 6% επιπρόσθετα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων που φαίνονται και στην ενεργειακή ακρίβεια που καλείται ο Κύπριος καταναλωτής να καταβάλλει και είναι για αυτό τον λόγο που και στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα μέτρα που αξιολογούνται, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας είναι στους βασικούς άξονες.

Να αναμένουμε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΗΚ. Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο της ΑΗΚ ως προς την πρόθεση της ΑΗΚ, αλλά να αναμένουμε τις όποιες ανακοινώσεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που ως Κυβέρνηση έχουμε μεταφέρει και που είναι άποψη μας είναι ότι θα πρέπει στον βαθμό που το επιτρέπουν οι διαδικασίες της ΑΗΚ, να μη μετακυλίεται στους καταναλωτές αυτή την περίοδο επιπρόσθετο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για τον Τουρκοκύπριο δικηγόρο που συνελήφθη στην Ιταλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει φτάσει τα ξημερώματα σήμερα στην Κύπρο, μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ στο Αρχηγείο Αστυνομίας και έχει δώσει κατάθεση και ακολούθως ο φάκελος του έχει πάει στη Νομική Υπηρεσία και μετά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Μόλις πριν λίγο έχει ληφθεί απόφαση όπως αφεθεί ελεύθερος με τον όρο να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος εντός Φεβρουαρίου. Συνεπάγεται ο ίδιος είναι υπόλογος στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο να παρουσιάζεται κατά συγκεκριμένες ημερομηνίες στο αστυνομικό τμήμα».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα που κατέληξε η νομοθετική εξουσία, προσθέτοντας ότι «εμείς, όμως, ως εκτελεστική εξουσία καλούμαστε από την πρώτη μέρα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά αυτή τη μεταρρύθμιση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, εργαζόμαστε, το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει εντατικές προσπάθειές ώστε να εφαρμοστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η μετάβαση όσο πιο ομαλά προς όφελος των Κυπρίων πολιτών».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση, είναι ο φορολογούμενος που θα κληθεί να καλύψει τις όποιές ανάγκες, και πως «αυτό είναι ζήτημα που έχουμε θέσει και εμείς. Αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των δήμων και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης όπου εντοπιστούν αδυναμίες να ληφθούν διορθωτικά μέτρα έγκαιρα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο απασχόλησε την Κυβέρνηση το αποτέλεσμα της έρευνας για την κοινή γνώμη αναφορικά με τη δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για τη δημοτικότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σύγκριση με αυτή της Νομικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προεκλογική περίοδος και οι προεδρικές εκλογές για μας έχουν τελειώσει πριν ένα χρόνο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ουσία και η ουσία δεν μπορεί να είναι άλλη από το να επιλυθούν τα προβλήματα που καθημερινά η κοινωνία αντιμετωπίζει. Βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή με την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας και της κοινής γνώμης. Αυτή η διακυβέρνηση έχει ως μεγάλο προτέρημα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι στην υλοποίηση των έργων ανεξαρτήτως των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων, διότι ακριβώς αυτό είναι που ζητά η κοινωνία και αναμένει από την Κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες βδομάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πέραν των 80 δράσεων που το 2024 θα κληθούμε να υλοποιήσουμε και θα τις υλοποιήσουμε και βρισκόμαστε καθημερινά σε πλήρη συντονισμό ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου».

Ερωτηθείς πόσο κοντά βρίσκεται η Κυβέρνηση στην κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για διαχωρισμό των ιδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον ετήσιο προγραμματισμό για το 2024, έχει συμπεριλάβει τη προετοιμασία νομοσχεδίου από πλευράς Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είναι νομοσχέδια που εντός του έτους θα ετοιμαστούν από την εκτελεστική για να προωθηθούν στη νομοθετική εξουσία».

Σε ερώτηση για το στεγαστικό θέμα και τα σχέδια της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, αν όχι το βασικό ιδιαίτερα στους νέους μας και για αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για να αμβλυνθεί το στεγαστικό, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας.

Πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Είναι η μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική σε ένταση, σε έκταση και σε μέτρα που έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα μας και θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα βήματα και με την αύξηση του κτηριακού αποθέματος, αρκετά ζητήματα θα ξεκινήσουν να απαντώνται. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά για να επιλυθεί από τη μια μέρα στην άλλη».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ζητήματα γνωστά στη δημόσια σφαίρα. Έχουν ληφθεί αποφάσεις, κάποιες εκ των οποίων χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν, είναι ζητήματα υπόψη της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας. Όλα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν μια και καλή, ιδιαίτερα τα όσα ανησυχητικά βλέπουμε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top