LIKE ONLINE

Έρωτας σαν ναρκωτικό: Είναι δυνατόν να εθιστούμε σε έναν άνθρωπο;

Έρωτας σαν ναρκωτικό: Είναι δυνατόν να εθιστούμε σε έναν άνθρωπο;

Όλοι μπορεί να έχουμε ζήσει άτυχους έρωτες και να έχουμε αναζητήσει παρηγοριά σε λαϊκά τραγούδια όπου το συναίσθημα μάς πονάει και μάς βυθίζει στην απελπισία.

Στίχοι για άδεια πακέτα και μπουκάλια σε βαριά λαϊκά, έχουν χαράξει την καρδιά ετερόκλητων ανθρώπων, που μπορεί να ακούνε Μαρία Κάλλας (έχει την τιμητική της φέτος), αλλά πνίγουν τον καημό τους στον Γιώργο Μαργαρίτη. Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει έναν φίλο που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από έναν έρωτα και αναρωτιόμαστε τι του συμβαίνει.

Είναι στ’ αλήθεια δυνατόν να εθιστούμε σε έναν άνθρωπο; Ναι. Είναι επιστημονικά βεβαιωμένο. Μπορεί να συμβεί, και μπορεί να σας έχει συμβεί και να μην το έχετε συνδέσει με την εξάρτηση και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Είσαι το ναρκωτικό μου
Εθισμός είναι ο καταναγκασμός που νιώθουμε να κάνουμε κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Συνήθως, πρόκειται για κάτι που πλημμυρίζει τον εγκέφαλό μας με χημικές ουσίες της χαράς, όπως ντοπαμίνη ή οξυτοκίνη.

Ειδικοί στις εξαρτήσεις αναφέρουν πως είναι πιθανόν να συμβεί με οτιδήποτε. Κατά συνέπεια, κάποιος μπορεί να υποφέρει από εθισμό σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε.

Για ποιους λόγους μπορεί να εθιστείτε σε κάποιον

Αναζητάτε κάτι που να σας «ανεβάζει». Οι νέες γνωριμίες μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικές και το «παιχνίδι» με κάποιον μπορεί να πλημμυρίσει τον εγκέφαλό μας με χημικές ουσίες της καλής διάθεσης. Εάν γνωρίσετε κάποιον και σας κάνει να νιώθετε ωραία, μπορεί να εθιστείτε και να αποζητάτε περισσότερο αυτό το συναίσθημα. Το να σας θαυμάζει κάποιος μπορεί να σας «ανεβάζει» – όπως θα έκανε και μια ουσία. Ίσως αναζητάτε κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Είστε επιρρεπής στην εξάρτηση. Κάποιος με τάση εθισμού δυσκολεύεται με το μέτρο. Είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Άνθρωποι επιρρεπείς στην εξάρτηση ίσως είναι πιο πιθανόν να επιδείξουν διαταραχές στη διάθεση, παρόρμηση, συμπεριφορές που στόχο έχουν την αναζήτηση συγκινήσεων και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παράγοντες που ίσως οδηγούν σε τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι το γενετικό υπόβαθρο μελών της οικογένειας που υποφέρουν από εθισμό. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης παράγοντες όπως η φτώχεια και ζητήματα ψυχικής υγείας.

Δεν είδατε ποτέ πώς μοιάζει μια υγιής σχέση. Εάν δεν είχατε ποτέ ένα παράδειγμα υγιούς σχέσης στη ζωή σας, αυτό μπορεί να επιδράσει στο πώς διαχειρίζεστε τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή σας. Εάν ένας γονέας σας ήταν αδιάφορος, εάν είχε «άρρωστες» σχέσεις ή εάν το επίκεντρο της ζωής του ήταν η σχέση του, ίσως να μην γνωρίσατε κάποιο πρότυπο υγιούς σχέσης.

Γιατί ο εθισμός σε κάποιο πρόσωπο σας κάνει κακό

- Ίσως μένετε με κάποιον, παρόλο που είναι κακοποιητικός,
- Δυσκολεύεστε στους άλλους τομείς της ζωής σας, όπως στην εργασία ή στο σχολείο, επειδή αφιερώνετε σε αυτούς λιγότερο χρόνο κι ενέργεια,
- Άνθρωποι με υγιείς σχέσεις δεν θέλουν πλέον να σας συναναστρέφονται,
- Ίσως χρησιμοποιείτε ουσίες για να διαχειριστείτε τα προβλήματα στη σχέση σας,
- Σε περίπτωση που τελειώσει η σχέση, νιώθετε ανίκανοι να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα.
- Πολλές φορές ο εθισμός σε έναν άνθρωπο ίσως μοιάζει με αγάπη, αλλά εκδηλώνεται με νοσηρό τρόπο.

Άλλο αγάπη και άλλο εθιστική σχέση

Χαρακτηριστικά σχέσης αγάπης

Υπάρχουν υγιή όρια που γίνονται σεβαστά,

Αισθάνεστε ελεύθεροι να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας,

Και οι δύο έχετε χρόνο για τον εαυτό σας και ενθαρρύνετε τον άλλο να έχει τις δικές του δραστηριότητες,

Σέβεστε την ιδιωτικότητα του άλλου προσώπου,

Η αυτοεκτίμησή σας δεν εξαρτάται από το τι σκέφτεται εκείνος για εσάς,

Κανένας δικός σας άνθρωπος δεν ανησυχεί για το πόσο επικεντρωμένοι είστε στο άτομο αυτό.

Χαρακτηριστικά εθιστικής σχέσης

Νιώθετε άβολα ή σαν να μην μπορείτε να αντιμετωπίσετε ό,τι συμβαίνει, όταν απουσιάζει το συγκεκριμένο άτομο,

Νομίζετε πως είναι το μόνο άτομο που θα αγαπήσετε ποτέ,

Περιμένετε από εκείνο να ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες,

Αισθάνεστε ζήλια ή εκνευρισμό εάν κάνει οτιδήποτε που δεν αφορά τη σχέση σας,

Φίλοι και αγαπημένοι, που προηγήθηκαν αυτού του προσώπου, ανησυχούν για εσάς. Επίσης, ίσως επικοινωνείτε μαζί τους λιγότερο.

Ο εθισμός σε ένα πρόσωπο αναμφισβήτητα εμπεριέχει στοιχεία σαγήνης. Ωστόσο, καλό είναι να σκεφτούμε πως πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας ευχάριστες, πλήρεις και συναρπαστικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Και πως μπορούμε να βιώσουμε χαρά και απόλαυση, χωρίς αυτό να μας «απορροφά» ολοκληρωτικά ή να παρεμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή.

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top