ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ποσοστό αγγίζει η συμμετοχή γυναικών σε επιστημονικά επαγγέλματα στην Κύπρο

Τι ποσοστό αγγίζει η συμμετοχή γυναικών σε επιστημονικά επαγγέλματα στην Κύπρο

Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επιστημόνων και των μηχανικών στην Κύπρο βρισκόταν στο 44% το 2022 (18,5 χιλιάδες γυναίκες από 42,2 χιλιάδες εργαζόμενους), κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ που βρισκόταν στο 41% (7,3 εκατ. γυναίκες από 17,8 εκατ. εργαζομένους), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη των Ηνωμένων Εθνών (11 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των γυναικών στον τομέα αυξήθηκε κατά περίπου 3.500 στην Κύπρο το 2022 σε σχέση με το 2021. Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφηκε αύξηση κατά περίπου 310.500 άτομα.

Οι γυναίκες που εργάζονταν ως επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ το 2022 απασχολούνταν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, (46% των επιστημόνων και μηχανικών στον συγκεκριμένο τομέα). Στη μεταποίηση, μόνο το 22% των απασχολούμενων ως επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες.

Αντίστοιχα στην Κύπρο, οι γυναίκες που απασχολούνταν ως επιστήμονες και μηχανικοί εργάζονταν κυρίως επίσης στον τομέα των υπηρεσιών (46% του συνόλου των επιστημόνων και μηχανικών), ενώ το μερίδιο των γυναικών στο σύνολο των επιστημόνων και μηχανικών στη μεταποίηση βρισκόταν στο 43%.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών το 2022 κυμαινόταν από 53% στη Δανία, τη Λιθουανία (52%) και τη Βουλγαρία (51%) μέχρι το 31% στην Ουγγαρία, τη Φινλανδία (32%) και τη Γερμανία (34%).

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αποτελούν μόνο μια υποκατηγορία των εργαζόμενων που απασχολούνται στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, και που περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα που αφορούν τη συστηματική παραγωγή, προώθηση, διάδοση και εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, ανεξάρτητα από το επίπεδο σπουδών. Η κατηγορία των απασχολούμενων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας περιλαμβάνει επίσης άλλα επαγγέλματα όπως τεχνικούς ή συναφείς επαγγελματίες.

Σε επίπεδο περιφερειών της ΕΕ (σε επίπεδο στατιστικής ανάλυσης NUTS1), τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που απασχολούνταν σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία καταγράφηκαν το 2022 στη Λιθουανία (η οποία είναι ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS1) στο 64,1%, καθώς και στη Γαλλική περιφέρεια της Κορσικής (63,9 %) και στη Λετονία (62,7%), επίσης ενιαία περιφέρεια NUTS1.

Οι περιφέρειες με τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βορειοδυτική Ιταλία (45,3%), στη Μάλτα (45,8%) και στην Νότια Ιταλία (46,1%).

Στην Κύπρο, η οποία είναι επίσης ενιαία περιφέρεια σε αυτό το επίπεδο ανάλυσης, το ποσοστό των γυναικών σε επαγγέλματα σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία βρισκόταν στο 51,4%, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (52,2%).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top