ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Το συμπλήρωμα που καθυστερεί την απώλεια μνήμης κατά δύο χρόνια - Έρευνα αποκαλύπτει

Άνοια: Το συμπλήρωμα που καθυστερεί την απώλεια μνήμης κατά δύο χρόνια - Έρευνα αποκαλύπτει

Η λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition.

Τα πρόσφατα ευρήματα αναφέρουν ότι αυτό το απλό συμπλήρωμα είναι ενδεχομένως ικανό να προλάβει ή να καθυστερήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον σε μια μακρά συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές μελέτες έχουν αμφισβητήσει τον ρόλο των πολυβιταμινών στην ανθρώπινη υγεία, η τελευταία έρευνα αξιοποίησε πρωτοφανή εργαλεία, για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του μη κερδοσκοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, αναλύοντας δεδομένα από την εκτεταμένη μελέτη COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), που περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των γνωστικών λειτουργιών 21.442 Αμερικανών, ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι μελετητές ασχολήθηκαν, ειδικότερα, με τη μετα-ανάλυση σε τρεις διαφορετικές μελέτες, που περιλάμβαναν συνολικά περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επεισοδιακή μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης προσωπικών εμπειριών και γεγονότων, μια βασική πτυχή της γνωστικής υγείας, που συχνά επιδεινώνεται με την ηλικία, αξιοποιώντας για πρώτη φορά προσωπικές, ολοκληρωμένες νευροψυχολογικές αξιολογήσεις για την καταγραφή λεπτών αλλαγών σε πολλαπλούς γνωστικούς τομείς.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ετών, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες παρουσίασαν σημαντικά ευνοϊκότερη μεταβολή στην επεισοδιακή μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η χρήση πολυβιταμινών ενδεχομένως επιβράδυνε τη γνωστική γήρανση κατά δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στην εκτελεστική λειτουργία ή την προσοχή.

«Ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης προκαλεί έντονη ανησυχία στους ηλικιωμένους. Η μετα-ανάλυση τριών ξεχωριστών μελετών παρέχει ισχυρές και συνεπείς αποδείξεις ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, που περιέχει περισσότερα από 20 βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης, καθιστώντας έτσι αυτό το απλό συμπλήρωμα μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση για την επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», αναφέρει ο συντάκτης Chirag Vyas, MBBS, MPH, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH).

Η αξία των ευρημάτων ενισχύεται δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι μια απλή, προσιτή παρέμβαση, όπως ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθυστερώντας ενδεχομένως την εμφάνιση της γνωστικής έκπτωσης και των συναφών ασθενειών. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας ποικίλλει στους ανθρώπους, τονίζοντας ότι τα συμπληρώματα δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμπληρωματική στρατηγική για τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top