ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαιολογείται να συνεχίσει η επιδότηση στα καύσιμα; «Είδαμε 3 σεντ αύξηση - Έρχεται κι άλλη» - Πόσο άλλαξαν οι τιμές από την εφαρμογή του μέτρου

Δικαιολογείται να συνεχίσει η επιδότηση στα καύσιμα; «Είδαμε 3 σεντ αύξηση - Έρχεται κι άλλη» - Πόσο άλλαξαν οι τιμές από την εφαρμογή του μέτρου

Αν και όλα δείχνουν ότι είναι μάλλον δεδομένη η συνέχιση της επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το ίδιο δεν ισχύει για την επιδότηση στα καύσιμα αφού ακόμα αποτελεί «γρίφο» αν θα συνεχιστεί, την στιγμή που οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν συνεχιζόμενες αυξήσεις.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι την Δευτέρα (19/2) καταγράφηκαν εκ νέου αυξήσεις στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε γύρω στα 2 σεντ το λίτρο ενώ η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε γύρω στα 3 σεντ.

Ερωτηθείς αν δικαιολογείται να συνεχίσει η επιδότηση στα καύσιμα, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε το εξής:

«Η επιδότηση πρέπει να συνεχίσει αφού συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές, αν δεν την συνεχίσουμε οι τιμές θα ανέβουν πολύ ψηλά. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η επιδότηση».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, αναφορικά με το αν δικαιολογείται να συνεχίσει η επιδότηση στα καύσιμα, απάντησε στο ThemaOnline ότι δεν θα δικαιολογείτο να συνεχίσει εάν δεν επέρχονταν αυξήσεις.

«Είδαμε ήδη αυξήσεις και θα έχουμε κι άλλες σε 8-10 μέρες. Εάν δεν υπήρχε το ενδεχόμενο των αυξήσεων μπορεί και να δικαιολογείτο να πει το κράτος δεν έχω λεφτά και δεν μπορώ να επιδοτήσω. Όμως από εδώ και μπρος θα έχουμε αυξήσεις και έτσι εναπόκειται στα οικονομικά του κράτους», πρόσθεσε.

Πόσο άλλαξαν οι τιμές από την εφαρμογή της επιδότησης στα καύσιμα

Σημειώνεται ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έδωσε στην δημοσιότητα την Δευτέρα (19/2) στοιχεία, όπου αναφέρεται ότι την παρούσα στιγμή οι λιανικές τιμές, σε σύγκριση με την πρώτη επιδότηση καυσίμων που δόθηκε στις 7 Μαρτίου 2022, είναι κατά 8 σεντ το λίτρο χαμηλότερη στην βενζίνη 95, 2 σεντ το λίτρο χαμηλότερη για το πετρέλαιο κίνησης ενώ η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 3 σεντ το λίτρο ψηλότερη.

Όπως σημειώνεται στα ίδια στοιχεία, στις 30 Ιουνίου 2023 η επιδότηση των καυσίμων καταργήθηκε και οι τιμές των καυσίμων σήμερα, σε σύγκριση με τις τιμές τους πριν την κατάργηση είναι κατά 2 σεντ το λίτρο χαμηλότερα στη βενζίνη 95, το πετρέλαιο κίνησης 8 σεντ το λίτρο ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης 9 σεντ το λίτρο υψηλότερα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 η επιδότηση επαναφέρθηκε και, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές που ίσχυαν στις 2 Νοεμβρίου 2023, πριν τη νέα επιδότηση σε σύγκριση με τις σημερινές λιανικές τιμές είναι, κατά 19 σεντ το λίτρο χαμηλότερα στη λιανική τιμή της βενζίνης 95. Επίσης, η λιανική τιμή στα πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερη κατά 23 σεντ το λίτρο και η λιανική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερη κατά 18 σεντ το λίτρο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες υπήρξε αισθητή μείωση στις λιανικές τιμές των καυσίμων όμως σε σύγκριση με τις λιανικές τιμές πριν την κατάργηση της επιδότησης, 30 Ιουνίου 2023, το πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 8 σεντ ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης 9 σεντ ακριβότερο.

«Κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2023 μέχρι και το Δεκέμβριο 2023, οι καταναλωτές πλήρωναν τα καύσιμα κατά 4-5 σεντ το λίτρο ψηλότερα «που αντιστοιχεί σε 4.500.000 μέχρι 5.500.000 ευρώ για ολόκληρη την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023», ανέφερε ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως το κύριο συμπέρασμα είναι ότι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι τιμές θα έπρεπε να είναι κατά πολύ πιο χαμηλά, συγκεκριμένα γύρω στα 4-5 σεντ πιο μειωμένες.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top