ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό»

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό»

Το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στη 2η Συνάντηση Οικονομίας που διοργάνωσε το κόμμα, με θέμα το νέο φορολογικό σύστημα, στη Δημοσιογραφική Εστία, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου με στόχο «να μετουσιώσουμε τις γενικές αρχές που πιστεύουμε ότι πρέπει να διέπουν το φορολογικό μας σύστημα σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής που θα παρουσιάσουμε προς την κοινωνία».

«Έχουμε την πεποίθηση ότι επειγόντως θα πρέπει να προωθηθεί μια σε βάθος φορολογική μεταρρύθμιση, αφού το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, όπως διαμορφώθηκε με την τελευταία μεταρρύθμιση που έγινε το 2002, παρουσιάζει αναχρονισμούς, στρεβλώσεις και σημαντικές αδικίες», είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι οι κατά καιρούς τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοθετικό πλαίσιο, είτε ως αποτέλεσμα εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είτε ως αποτέλεσμα πολιτικών παραχώρησης ειδικών κινήτρων ήταν «αποσπασματικές, χωρίς ενιαία φιλοσοφία, οδηγώντας σε ένα πιο σύνθετο, βραδυκίνητο, λιγότερο άμεσο και λιγότερο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα».

Γι' αυτό, σημείωσε, το φορολογικό πλαίσιο ως έχει σήμερα, είναι «αναχρονιστικό, πολυδιάσπαρτο και δεν συμβάλλει στη διαφύλαξη της φορολογικής δικαιοσύνης».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι σήμερα έχουμε ένα σύστημα που στηρίζεται περισσότερο στην έμμεση φορολογία παρά στην άμεση, δεν παρέχει τα απαραίτητα κοινωνικά αντανακλαστικά, καθώς φορολογεί οριζόντια χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

Επιπλέον, το σημερινό σύστημα φορολογεί την εργασία και τα κέρδη αλλά όχι εξίσου τον πλούτο και τα υπερκέρδη και αποστερεί από το κράτος τη δυνατότητα παραγωγικών επενδύσεων. «Έτσι, τα υπερκέρδη αντί για παραγωγικές επενδύσεις, καταλήγουν σε μερίσματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αδρανείς εκτάσεις γης», είπε.

Πρόσθεσε ότι το υπάρχον σύστημα αδυνατεί να παρέχει προστασία από κρίσεις, όπως είναι η σημερινή κρίση του κόστους διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας, κι αυτό «αναπαράγει την αδικία και τις ανισότητες».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ αποτελούν σημαντικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στα χέρια των κρατών-μελών, σε αντίθεση με τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής που καθορίζονται υπερεθνικά από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε εμείς να κάνουμε για την οικονομία. Και ένα τέτοιο πεδίο είναι αυτό της φορολογικής πολιτικής», είπε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, εκφράζοντας την ελπίδα να «μην περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια έχει δημιουργήσει», σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη φορολογική μεταρρύθμιση από τον Δεκέμβριο του 2021 και σήμερα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.

Είπε ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος. «Παρότι έδινε τέτοιες υποσχέσεις προεκλογικά ο Πρόεδρος, η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει αποφάσεις για τη λήψη ουσιαστικών αντισταθμιστικών μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων που θα προκύψουν στην κοινωνία από την επιβολή των «πράσινων» φορολογιών, τον ερχόμενο Μάρτιο».

Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το νέο φορολογικό σύστημα, είπε ότι επιβάλλεται η προώθηση φορολογικής δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου φορολογίας, η ουσιαστική απλοποίηση του συστήματος, η φοροεισπρακτική αποτελεσματικότητα, η συμβολή στη δημοσιονομική σταθερότητα και η επιμέτρηση των επιπτώσεων στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα στρώματα.

Πρόσθεσε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη κατανέμοντας τα βάρη ανάλογα με τη φορολογική δυνατότητα του καθενός. «Όσο πιο δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι γιατί πολύ απλά καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση και περιορίζει τη φοροδιαφυγή», σημείωσε. Επιπλέον, είπε ότι πρέπει να λειτουργεί ως μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής για μια βιώσιμη, ισορροπημένη και κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη, αφενός ως ασπίδα προστασίας των ΜμΕ και, αφετέρου, να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για στήριξη σημαντικών τομέων της οικονομίας.

Ακόμα, πρέπει να λειτουργεί ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής για στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, να είναι δημοσιονομικά αποτελεσματική διασφαλίζοντας από τη μια, επαρκείς πόρους και από την άλλη, μειώνοντας την απώλεια εσόδων για το κράτος από τη φοροδιαφυγή. Απαραίτητη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι η βελτίωση του ελέγχου και του τρόπου φορολόγησης.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι απλή, άμεση, διαφανής αλλά πρωτίστως ικανή στο να ανταποκρίνεται στα συνεχώς μεταβαλλόμενα τεχνολογικά δεδομένα της ψηφιακής μετάβασης, να είναι φιλική προς το επιχειρείν παρέχοντας κίνητρα σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι μετά από συναντήσεις με θεσμικούς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τα φορολογικά ζητήματα, θα καταλήξουν σε μια συνολική πρόταση με στόχο να συμβάλουν στην προσπάθεια για ένα νέο φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top