ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατεβαίνουν σε απεργία τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία της Κύπρου - Τα αιτήματα τους και ο πανικός των γονιών

Κατεβαίνουν σε απεργία τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία της Κύπρου - Τα αιτήματα τους και ο πανικός των γονιών

Κλειστά θα παραμείνουν στις 27 Φεβρουαρίου τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Κύπρου, καθώς ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ) αποφάσισε να κατέλθει σε ειρηνική διαμαρτυρία-απεργία, την ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Μέσα από την ανακοίνωση καλούν τους γονείς να ενισχύσουν με την παρουσία τους την ειρηνευτική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Βουλής την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 8:30 το πρωί.

Ο λόγος; Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΙΠΕΚ προς τους γονείς, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει την σταδιακή επέκταση της ηλικίας υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή στους αρχικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για επέκταση της ηλικίας υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανόταν και ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να εξασφαλιστούν στα παιδιά οι ανάλογες θέσεις για φοίτηση.

Ο πιο πάνω σχεδιασμός ωστόσο φαίνεται να αλλάζει καθώς το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε την καταβολή 127 εκ. ευρώ για ανέγερση ή/και προσθήκη επιπρόσθετων λυόμενων τάξεων στο δημόσιο, όπως επίσης και πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού.

Αυτομάτως αυτό θα σήμαινε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΙΠΕΚ ότι η απόφαση του ΥΠΑΝ «θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη, χωρίς την οποιαδήποτε στήριξη στους γονείς που επιλέγουν να φοιτούν τα παιδιά τους σε σταθμούς και νηπιαγωγεία του ιδιωτικού τομέα». Ενώ επιπρόσθετα επωφελείται ο δημόσιος τομέας, χωρίς να λαμβάβονται μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των γονέων, και των παιδιών που φοιτούν σε αυτόν.

«Ωθούνται τα παιδιά να φοιτούν σε δημόσιους σταθμούς και νηπιαγωγεία τα οποία δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζόμενων γονέων, ξεκινώντας με το πιο βασικό που αφορά το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας τους τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τις περιόδους διακοπών» ( Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι). Τα περισσότερα δημόσια σχολεία λειτουργούν μέχρι τις 13:05 το μεσημέρι.

Τέτοιες αποφάσεις όπως αναφέρει η ανακοίνωση θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην βιωσιμότητα των Ιδιωτικών σταθμών, καθώς στην περίπτωση που δε θα είναι βιώσιμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο , το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στους γονείς για εξεύρεση θέσης σε σταθμούς για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ( που δεν προσφέρονται στο δημόσιο).

Ποια είναι όμως τα αιτήματα του Σύνδεσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αιτήματα τους είναι:

  • Η διασφάλιση της λειτουργίας των βρεφοκομικών-παιδοκομικών Σταθμών και νηπιαγωγείων ιδιωτικού τομέα
  • Η εκπόνηση Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων για Παιδιά Ανω των Τεσσάρων ετών, τουλάχιστον μέχρι της ηλικία των πέντε ετών
  • Το Σχέδιο Επιδότησης να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025.

Ο πανικός των γονέων

Η ανακοίνωση για απεργία , έφερε αναστάτωση στους γονείς , καθώς θα επηρεαστούν χιλιάδες οικογένειες , των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν σε Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και δεν έχουβ βοήθεια για την φύλαξη και φροντίδα τους.

Από την πλευρά του ο ΣΙΠΕΚ μέσα από την ανακοίνωση του για την απεργία καλεί τους γονείς όπως προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις για την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών τους.

Επιπρόσθετα οι γονείς αγωνιούν αν η απόφαση του κράτους επηρεάσει την βιώσιμότητα των νηπιαγωγείων, καθώς το ωράριο των δημόσιων σχολείων μέχρι τις 13:05 δημιουργεί προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή και εν συνεχεία στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας, μιας και δεν λειτουργούν όλα τα Σχολεία του Δημοσίου ως Ολοήμερα. Ενά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top