ΔΙΕΘΝΗ

Το Κατάρ σχεδιάζει αύξηση παραγωγής ΦΑ εν μέσω κατάρρευσης των τιμών παγκοσμίως

Το Κατάρ σχεδιάζει αύξηση παραγωγής ΦΑ εν μέσω κατάρρευσης των τιμών παγκοσμίως

Το Κατάρ θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου παρά την απότομη πτώση των τιμών φυσικού αερίου παγκοσμίως, προωθώντας τα σχέδιά του για την εξόρυξη περισσότερων πόρων εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με αντιπάλους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Saad al-Kaabi, ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προσθέσει επιπλέον 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 mtpa.

Η ανακοίνωση του Κατάρ έρχεται καθώς οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, μετά από μια δεκαετία αλματώδους αύξησης της παραγωγής που κατέστησε τις ΗΠΑ έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν επίσης απότομα παρά τη μείωση των ρωσικών προμηθειών, αφού οι ΗΠΑ και το Κατάρ συνέβαλαν στην αντικατάσταση των χαμένων ποσοτήτων.

Ο Kaabi δήλωσε ότι οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και ότι η Ευρώπη θα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον για το φυσικό αέριο για τουλάχιστον 50 χρόνια και όποτε μπορούμε τεχνικά να κάνουμε περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της επέκτασης στη Ντόχα.

"Βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την ανάπτυξη στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού".

Με αυτή την πρόσθετη ώθηση, η συνολική επέκταση του Βόρειου Πεδίου από 77 εκατ. τόνους ετησίως σήμερα σε 142 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030 αντιπροσωπεύει αύξηση της παραγωγής κατά 85%.

Το Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, ο ανταγωνισμός για το οποίο είχε αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρά την πτώση των τιμών, όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ρωσίας, θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους ποντάροντας στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης και παρά τις ανησυχίες ότι το αέριο τους μπορεί να μην είναι απαραίτητο σε δεκαετίες από τώρα, εάν η ενεργειακή μετάβαση καταστήσει φθηνότερη την πράσινη ενέργεια.

Αυτή η τελευταία επέκταση μπορεί να μην είναι η τελευταία για τον ενεργειακό γίγαντα του Κόλπου, καθώς ο Kaabi δήλωσε ότι η αξιολόγηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Κατάρ θα συνεχιστεί και η παραγωγή θα επεκταθεί περαιτέρω εάν υπάρχει ανάγκη στην αγορά.

Η κρατική QatarEnergy έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους στο τεράστιο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, το οποίο αναμενόταν - πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής - να αρχίσει να παράγει 126 εκατομμύρια mtpa υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2027, από τα 77 mtpa που είναι σήμερα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στα δυτικά του Βόρειου Πεδίου, ώθησαν την εταιρεία στην απόφαση για περαιτέρω επέκταση.

Ο Kaabi δεν έδωσε κόστος για το έργο, αλλά δήλωσε ότι θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια. "Είναι δύσκολο να σας δώσω έναν αριθμό τώρα για το κόστος της επέκτασης, αλλά σίγουρα πρόκειται για δισεκατομμύρια", δήλωσε. "Θα ξεκινήσουμε προκαταρκτικές μηχανικές μελέτες για το έργο και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, θα ανακοινώσουμε πόσο είναι το κόστος όταν το έργο διευθετηθεί".

Αυτή η τελευταία επέκταση θα απαιτήσει την κατασκευή δύο σειρών υγροποιημένου φυσικού αερίου, επιπλέον των έξι που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για τις προηγούμενες επεκτάσεις.

Το Βόρειο Πεδίο είναι μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ - Απίστευτα βίντεο

Ναρκωτικά σε ντουλάπι δεσμοφύλακα - Διευκρινίσεις Φυλακών για το δημοσίευμα

14 Απριλίου 2019: Όταν ο Νικόλας Μεταξάς σοκάρει την Κύπρο- Η ιστορία του πρώτου «Serial Killer» του νησιού

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Κύπρια τραγουδίστρια εξομολογείται: «Λέω να πάω και για δεύτερο παιδί»

Ισραήλ: Αεράμυνα από ατσάλι - Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν - Βίντεο

Ισραήλ VS Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατόLIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

LIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ. Το 99% των 300 πυραύλων και drone αναχαιτίστηκαν, την στιγμή που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο». Από πλευράς του, το Ιράν είχε ανακοινωσει πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις: 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top