ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αντιδράσεις πολιτών σώζουν το Παττίχειο πάρκο στη Λάρνακα - Αναστέλλονται τα έργα αναδιαμόρφωσης

Οι αντιδράσεις πολιτών σώζουν το Παττίχειο πάρκο στη Λάρνακα - Αναστέλλονται τα έργα αναδιαμόρφωσης

Μετά από έντονες αντιδράσεις πολιτών της Λάρνακας για τα έργα αναδιαμόρφωσης του Παττίχειου πάρκου συνολικού κόστους περίπου 5 εκ. ευρώ, το δημοτικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε όπως τα έργα ανασταλούν.

 Μιλώντας στο «T» ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας τόνισε πως θα δώσει τις σχετικές οδηγίες στον εργολάβο του έργου, ενώ αναμένει από την υπηρεσία θήρας να υποδείξει ποια έργα μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, τα οποία δεν θα επηρεάσουν την πανίδα της περιοχής. Σύμφωνα με τους όρους, τα κατασκευαστικά έργα, θα πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε όλες τις απόψεις από  το τμήμα περιβάλλοντος, αλλά κυρίως τις έντονες αντιδράσεις πολιτών, αποφάσισε να μην συμπεριλάβει στο έργο τα τέσσερα γήπεδα, το skatepark, καθώς και τον χώρο στάθμευσης στην περιοχή Φανερωμένης. Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παραμένει η κατασκευή της υπερυψωμένης γέφυρας, η οποία εφάπτεται του Παττίχειου θεάτρου.

Σε ότι αφορά στο εστιατόριο εντός του Παττιχείου για το οποίο επίσης υπάρχουν έντονες αντιδράσεις λόγω του μεγέθους και της έκτασης που καταλαμβάνει στον χώρο του πάρκου, αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις χωρίς ωστόσο  να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση.

Περιοχή natura

Το Παττίχειο πάρκο βρίσκεται σε περιοχή natura και είναι ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της πόλης της Λάρνακας, με μονοπάτια της φύσης τα οποία καταλήγουν στην Αλυκή, η οποία προστατεύεται από τη σύμβαση Ramsar. Στον χώρο ζουν πέραν των 230 διαφορετικών ειδών πτηνών καθώς και σπάνια είδη φυτών όπως οι άγριες ορχιδέες. Παρόλο που το έργο εντάσσεται στην περιοχή Δικτύου natura 2000, μετά από προέλεγχο και επιτόπιες επισκέψεις από τα αρμόδια τμήματα όπως αναφέρει η έκθεση για μελέτη προελέγχου, κρίθηκε πως δεν απαιτείται η υποβολή ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, ούτε έγινε μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Δεν έγινε δημόσια διαβούλευση

Αν είναι κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να υπερηφανευόμαστε, είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για έργα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς προηγουμένως να γίνει δημόσια διαβούλευση, όπως έγινε στην  περίπτωση του Παττίχειου πάρκου, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί η κοινωνία της πόλης.

Ανοιχτή επιστολή στον ΠτΔ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να σταματήσουν τα έργα αμέσως, ζητεί σε ανοικτή επιστολή η ομάδα για την προστασία του υγροβιότοπου Αλυκής Λάρνακας.

Στην επιστολή, αναφέρεται μεταξύ άλλων η υποχρέωση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις όπως η σύμβαση Ramsar, η σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών και η σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και φυσικών οικοτόπων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top