ΔΙΕΘΝΗ

Στην καταβολή βοήθειας για Γάζα μετά από θετικά βήματα UNRWA προχωρά η Κομισιόν

Στην καταβολή βοήθειας για Γάζα μετά από θετικά βήματα UNRWA προχωρά η Κομισιόν

Την καταβολή 50 εκατ. ευρώ από το κονδύλι για την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε η Κομισιόν την Παρασκευή, σε συνέχεια των δεσμεύσεων και των βημάτων που έγιναν από τον οργανισμό για διερεύνηση των καταγγελιών για εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε παράλληλα πως θα διαθέσει επιπλέον 68 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Παλαιστινίων σε διάφορες χώρες στη Μέση Ανατολή, μέσω μεταξύ άλλων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Μαζί με τη βοήθεια που έχει ήδη ανακοινωθεί, ύψους 82 εκατ. ευρώ, η συνολική βοήθεια που θα σταλεί μέσω της UNRWA το 2024 θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και αλλού στην περιοχή. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα για τα εγκλήματα της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς. Αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τη στήριξή μας προς αυτούς φέτος με επιπλέον 68 εκατ. ευρώ» εξήγησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, η Επιτροπή διαθέτει 125 εκατ. ευρώ για αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους το 2024 και αναμένεται να συνάψει συμβάσεις για τα πρώτα 16 εκατ. ευρώ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, τα χρήματα αυτά αφορούν τρόφιμα, ιατρικά είδη, στέγαση, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη προς τους πολίτες της Γάζας.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αξιολόγησης της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την UNRWA μετά τις σοβαρές κατηγορίες που είδαν διατυπωθεί για εμπλοκή υπαλλήλων της υπηρεσίας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι αρχές εσωτερικής εποπτείας του ΟΗΕ προχώρησαν σε έρευνα και στη δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής ομάδας για αξιολόγηση των δράσεων για διασφάλιση της ουδετερότητας της UNRWA και για διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ αφού η UNRWA συμφώνησε στη διενέργεια ελέγχου από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ για την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών διαδικασιών πρόληψης εμπλοκής του προσωπικού ή χρήση των όποιων πόρων της για τρομοκρατικές ενέργειες.

Μετά την επιβεβαίωση από την UNRWA και την Επιτροπή της συναντίληψης τους σε αυτά τα σημεία, συμφωνήθηκε η εκταμίευση πρώτης δόσης 50 εκατ. ευρώ από τα 82 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την UNRWA για το 2024. Η δεύτερη και η τρίτη δόση των 16 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σύμφωνα με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία με την UNWRA προβλέπει πως η Επιτροπή μπορεί να αναστείλει ή να ανακτήσει πληρωμές σε περίπτωση που προκύψουν αξιόπιστες πληροφορίες που υποδεικνύουν σημαντικές ελλείψεις στη λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του οργανισμού.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top