LIKE ONLINE

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς ανοίγει τον δρόμο για την τετραήμερη εργασία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς ανοίγει τον δρόμο για την τετραήμερη εργασία

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι θα εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μια έρευνα του LinkedIn το 2023, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους ζωή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το να δουλεύεις τέσσερις ημέρες και να πληρώνεσαι για πέντε είναι κάτι που αποτελεί όνειρο για πολλούς εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δραματικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο της εποχής της πανδημίας μετέτρεψαν αυτή την ιδέα- η οποία κάποτε ήταν αδιανόητη- σε πραγματικότητα για ορισμένους εργαζόμενους. Όλο και περισσότερες εταιρείες δοκιμάζουν την τετραήμερη εβδομάδα μετά από τα θετικά ευρήματα στις χώρες όπου εφαρμόστηκε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και άλλες.

Τώρα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας. Δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία Tech.co στα τέλη του 2023 φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Στην ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 1.000 επιχειρηματίες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των εταιρειών που έχουν εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους και εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, καθώς και άλλα προγράμματα. Συγκριτικά, μόνο το 8% των οργανισμών με πενθήμερη εργασία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτόν τον βαθμό. Το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία είναι ανοιχτές στο να εφαρμόσουν τετραήμερη εργασία, ενώ λιγότερες από τις μισές εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εργασία.

Ο Σέιν Σίμσον, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της TechNET IT Recruitment με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν θεμελιώδης για την επιτυχία της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εξοικονομούν 21 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σύμβουλο, κυρίως με την αυτοματοποίηση εργασιών, όπως η εισαγωγή δεδομένων, τα email επιβεβαίωσης, ο έλεγχος βιογραφικών και η ενημέρωση υποψηφίων. Αυτό έχει μειώσει τον χρόνο πλήρωσης μόνιμων θέσεων στην εταιρεία κατά μέσο όρο 10 ημέρες.

«Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει στην ομάδα μας να επιτύχει τους εβδομαδιαίους στόχους της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η ευελιξία απελευθερώνει τους συμβούλους μας από το να είναι καθηλωμένοι στα γραφεία τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα καλά κερδισμένο ρεπό την Παρασκευή», δήλωσε στο BBC ο Σίμσον.

Η συντόμευση της εβδομάδας εργασίας της εταιρείας δεν έχει μόνο ενισχύσει την παραγωγικότητα και το ηθικό των εργαζομένων, αλλά, σύμφωνα με τον Σίμσον, έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση υποψηφίων που θέλουν να εργαστούν στην εταιρεία.

«Οι έμπειροι επαγγελματίες δελεάζονται από τις εξορθολογισμένες διαδικασίες μας, ενώ οι νεαροί υποψήφιοι ανυπομονούν να αγκαλιάσουν τα νέα εργαλεία», πρόσθεσε.

Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν σίγουρα το δρόμο για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας σε ορισμένες βιομηχανίες, η τεχνολογία δεν μπορεί να δρομολογήσει την αλλαγή από μόνη της. Η οργανωτική κουλτούρα εντός μιας επιχείρησης είναι επίσης θεμελιώδης, σύμφωνα με την Να Φου, καθηγήτρια στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο Trinity Business School της Ιρλανδίας.

«Το άνοιγμα σε καινοτόμες δομές εργασίας, η πειραματική νοοτροπία και, κυρίως, μια κουλτούρα που βασίζεται σε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης είναι όλα σημαντικά για την επιτυχή υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας», δήλωσε στο BBC.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι θα επωφεληθούν από την εν λόγω τεχνολογία περισσότερο από άλλους – κυρίως εκείνοι που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για εργασίες, όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία περιεχομένου, το μάρκετινγκ και οι νομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Φου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η τεχνολογία αυτή να μειώσει ουσιαστικά τις ώρες εργασίας σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, η μετάβαση στην τετραήμερη εργασία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία. Απαιτείται η αποδοχή από τα στελέχη και το αν οι ηγέτες θα αγκαλιάσουν την αντισυμβατική ιδέα θα ποικίλλει ανάλογα με τον γενικότερο σκοπό και τις αξίες μιας επιχείρησης, εξήγησε η Φου.

Παρά τις επιφυλάξεις, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματικών ηγετών θεωρούν ότι η υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας είναι αναπόφευκτη. Τον Οκτώβριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντιμόν, δήλωσε στο Bloomberg: «Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100, και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα».

ΠΗΓΗ: BBC/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top