ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

«Καμπανάκι» για την απότομη και γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η ιλαρά βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη και αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων.

Για το τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο, μίλησε στο ThemaOnline, o Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία.

«Η Ιλαρά είναι μία ιογενής λοίμωξη, η οποία οφείλεται σε κάποιο ιό και μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Είναι αρκετά μεταδοτική και μεταδίδεται κυρίως από το αναπνευστικό με σταγονίδια»

Συμπτώματα

«Προκαλεί συνήθως πυρετό, εξάνθημα, ρινική καταρροή και βήχα», είπε συγκεκριμένα.

«Ο ιός μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 2 ώρες στο περιβάλλον του και να μεταδοθεί σε άλλο επίνοσο άτομο, δηλαδή άτομο που δεν έχει νοσήσει ή δεν έχει εμβολιαστεί όπως επίσης μπορεί να μεταδοθεί τόσο από παιδί σε ενήλικα όσο και από ενήλικα σε παιδί. Μπορεί να νοσήσουν όλες οι ηλικίες από την ιλαρά», εξήγησε ο κύριος Ηλία.

Τα τρία στάδια της Ιλαρά

«Στο πρώτο στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, βήχα, κοκκίνισμα και δάκρυα στα μάτια (επιπεφυκίτιδα) αλλά και ρινική καταρροή. Αυτό το στάδιο διαρκεί 2-4 ημέρες περίπου», ανέφερε.

«Στη συνέχεια έχουμε το εξανθηματικό στάδιο όπου χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού Κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος, το οποίο συνήθως ξεκινά πίσω από τα αυτιά και στη συνέχεια προχωρά στο πρόσωπο και βαθμιαία εξαπλώνεται σε όλο τον κορμό και τα άκρα σε διάστημα 2-3 ημερών. Το στάδιο αυτό διαρκεί 7-10 μέρες περίπου», συνέχισε.

«Τελευταίο στάδιο είναι αυτό της ανάρρωσης όπου υποχωρεί το εξάνθημα και υποχωρούν και τα συμπτώματα της Ιλαράς», τόνισε.

Η μεταδοτική αυτή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει, όμως, και σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευάλωτα άτομα.

Οι κυριότερες επιπλοκές, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, «είναι η πνευμονία, η οποία μπορεί να οφείλεται στον ιό της Ιλαράς ή σε δευτεροπαθή μικροβιακή μόλυνση, επιμόλυνση από κάποιο μικρόβιο γιατί η Ιλαρά χαρακτηριστικά ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και η εγκεφαλίτιδα η οποία εμφανίζεται με μία συχνότητα περίπου 0,1%»

Πρόληψη

Ο κύριος Ηλία, ανέφερε πώς «υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο το οποίο είναι τριπλό και κάνει για την Ιλαρά, την Ερυθρά και την παρωτίτιδα. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται στην ηλικία των 12-14 μηνών. Δεν το χορηγούμε πιο νωρίς γιατί αδρανοποιείται από τα αντισώματα που υπάρχουν στο βρέφος από τη μητέρα, ενώ η δεύτερη δόση μπορεί να ακολουθήσει λίγους μήνες μετά την πρώτη»

«Στην Κύπρο η εμβολιαστική κάλυψη για το συγκεκριμένο εμβόλιο αγγίζει το 90% περίπου πράγμα το οποίο θεωρείται αρκετά καλό, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσει το 95%», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στην Κύπρο δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι εμβολιασμένα επομένως και προστατευμένα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Ο κίνδυνος είναι από παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και από παιδιά που έρχονται από τρίτες χώρες που δεν έχουν κάνει τα εμβόλια τους», εξήγησε.

Θεραπείες

«Θεραπεία για την Ιλαρά δεν υπάρχει καθώς ούτε και συγκεκριμένα φάρμακα. Δίνουμε την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή εκτός και αν το παιδί παρουσιάσει μικροβιακές επιπλοκές. Υπάρχουν όμως μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε τη μόλυνση όπως η σχολαστική καθαριότητα, ο σχολαστικός αερισμός των χώρων αλλά και η προστασία από άλλους που ερχόμαστε σε επαφή», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ηλία.

«Όταν υπάρχει ύποπτο περιστατικό δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κόσμο εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι»

Καταλήγοντας, ο κύριος Ηλία, επισήμανε ότι «το μόνο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανατρέξουμε στο βιβλιάριο εμβολιασμού του παιδιού μας για να δούμε αν το παιδί είναι εμβολιασμένο»

«Αν δεν είναι εμβολιασμένο, τότε θα πρέπει να προγραμματιστεί το συντομότερο γιατί στην Ευρώπη παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών Ιλαράς και με τη μεγάλη διακίνηση του πληθυσμού δεν είναι απίθανο να βρει πρόσφορο έδαφος και στα επίνοσα άτομα στον Κυπριακό πληθυσμό», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top