ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραυνός: «Απτά και σημαντικά» τα οφέλη σε καταναλωτές από μείωση ΦΠΑ

Κεραυνός: «Απτά και σημαντικά» τα οφέλη σε καταναλωτές από μείωση ΦΠΑ

Απτά και σημαντικά οφέλη επέφερε στους καταναλωτές η μείωση ΦΠΑ, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας παράλληλα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου βάσει των οποίων το μέσο όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ, ή 8%.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας τα οποία δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε σχέση με τα αποτελέσματα της επιβολής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αριθμό βασικών προϊόντων, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η μείωση του ΦΠΑ απέφερε απτά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, είτε μέσω μείωσης της τιμής των προϊόντων, είτε μέσω διατήρησης της», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κεραυνός.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε οριακή αύξηση στις τιμές προϊόντων, προσθέτει, «αυτό οφείλεται κυρίως σε άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε γενικότερα σε αυξημένα κόστη παραγωγής και εισαγωγής».

«Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενεργούσε προληπτικά ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ», σημειώνει.

Ο Υπουργός Οικονομικών συνεχίζει αναφέροντας ότι «ενδεικτικά, και με βάση στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, το μέσο όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ, ή 8%».

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το μέτρο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφάρμοσε αυτή η Κυβέρνηση, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Κεραυνός.

Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «εκεί και όπου επιβάλλεται, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από ορθολογικές πολιτικές, που ταυτόχρονα δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top