ΔΙΕΘΝΗ

«Σούπερ Τρίτη» για τις εκλογές στις ΗΠΑ στην σκιά της επιστροφής Τραμπ

«Σούπερ Τρίτη» για τις εκλογές στις ΗΠΑ στην σκιά της επιστροφής Τραμπ

Υπέρ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγειρε χθες την πλάστιγγα το Ανώτατο Δικαστήριο, ανάβοντάς του το «πράσινο φως» για την συμμετοχή με αξιώσεις στις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης», δηλαδή της 5ης Μαρτίου.

Ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σε 15 πολιτείες- βαρόμετρα για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος αντίστοιχα στις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι Ανώτατοι δικαστές ψήφισαν υπέρ της προσφυγής του Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο, η οποία του είχε καταλογίσει «ανταρσία» για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021.

Σε μια κίνηση που αποτιμήθηκε ως «τεράστια νίκη» του πρώην Πλανητάρχη από το σύνολο σχεδόν του αμερικανικού Τύπου, το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απόφαση δικαστηρίου του Κολοράντο, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στην πολιτεία αυτή, λόγω των ενεργειών του, πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος Πρόεδρος έχει δικαίωμα εκλογής ή όχι, βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Συνεπώς, υπογραμμίζεται ότι η ομοσπονδιακή εξουσία, δηλαδή το Κογκρέσο και όχι οι Πολιτείες, έχει τη δικαιοδοσία να ορίσει την εφαρμογή της διάταξης της 14ης τροπολογίας, η οποία, σύμφωνα με όσα είχε κρίνει το Δικαστήριο του Κολοράντο, απαγόρευε σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση, να ασκεί δημόσιο αξίωμα.

Η «ρήτρα εξέγερσης»

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα οποιονδήποτε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».

Εμφανώς ανακουφισμένος, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε την απόφαση μέσω ανάρτησης στην προσωπική του του πλατφόρμα, «Truth Social», κάνοντας λόγο για «μεγάλη νίκη για την Αμερική». Σημειωτέον ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επίσης αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις με την επίκληση της 14ης Τροπολογίας, μόνο που η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Τίποτα στο Σύνταγμα δεν εκχωρεί στις Πολιτείες καμία εξουσία για την επιβολή του Άρθρου 3 έναντι ομοσπονδιακών αξιωματούχων και υποψηφίων», ανέφεραν από πλευράς τους οι Ανώτατοι δικαστές στην απόφασή τους, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να μπαίνει στην προεκλογική κούρσα αναπτερωμένος, αφαιρώντας αρκετό από τον αέρα επανεκλογής στο στρατόπεδο Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση «ξεκλειδώνει» το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και αν εκκρεμούν τέσσερις ακόμη δικαστικές υποθέσεις με άμεση εμπλοκή του, ενώ δημιουργεί κλίμα συσπείρωσης και ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών του, οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την «Σούπερ Τρίτη».

Η «Σούπερ Τρίτη»

Πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις των προκριματικών εκλογών τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και για τους Δημοκρατικούς με ψηφοφορίες σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου καταγράφονται παραδοσιακά αφενός η πραγματική δυναμική όλων των υποψηφίων και αφετέρου εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα για τυχόν μετακινήσεις, ιδίως των «ουδέτερων» ψηφοφόρων, δηλωτικές για την Προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κατανομή, φέτος ψηφίζουν οι Πολιτείες:

· Αλαμπάμα,

· Αλάσκα,

· Αρκάνσας,

· Καλιφόρνια,

· Κολοράντο,

· Μέιν,

· Μασαχουσέτη,

· Μινεσότα,

· Βόρεια Καρολίνα,

· Οκλαχόμα,

· Τενεσί,

· Τέξας,

· Γιούτα,

· Βερμόντ

· Βιρτζίνια, αλλά και η περιοχή της αμερικανικής Σαμόα.

Τα προγνωστικά

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, πάντως, δεν αποκλείεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο τελευταίος προηγείται με ποσοστό 48% έναντι του σημερινού Πλανητάρχη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 43%, στην τελευταία μέτρηση των New York Times/Sienna College.

Παρότι το επιτελείο Μπάιντεν ρίχνει το βάρος του στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο πρόγραμμα των υποδομών, αλλά και σε μια μελλοντική μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, το 47% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα της Διοίκησης Μπάιντεν, όταν το επιτελείο του νυν Προέδρου είχε εστιάσει σε ζητήματα Δημοκρατίας και θεσμών, προκειμένου να οξύνει τους τόνους με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Double haters»

Παρά τη χθεσινή, θετική εξέλιξη για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά αμφότεροι τόσο έντονα τον κίνδυνο καταψήφισης, καθώς οι «double haters» ψηφοφόροι, όσοι δηλαδή δεν επιθυμούν να ψηφίσουν κανέναν εκ των δύο, ανέρχονται στην ίδια έρευνα σε ποσοστό 19%, ενώ παραδοσιακά όποιος εκ των δύο φιναλίστ της Προεδρικής εκλογής του Νοεμβρίου τους συγκινήσει, συνήθως αναδεικνύεται σε τελικό νικητή της κούρσας.

Ο παράγοντας Χέιλι

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η κάθοδος στις Προεδρικές εκλογές και της Νίκι Χέιλι ως αυτονομημένης υποψήφιας από τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να συγκρατήσει ένα μέρος του Κεντρώου ακροατηρίου, υπό το σύνθημα «No labels» (χωρίς ταμπέλες). Μολονότι η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κέρδισε μέχρι τώρα μόνο στην Ουάσιγκτον, εντούτοις διαθέτει αρκετά ερείσματα και κυρίως ισχυρή οικονομική υποστήριξη για να αποτολμήσει μια τρίτη, ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο, στις 5 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top