ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγαλώνει» το εμπόριο στα κατεχόμενα - Στέλνουν προϊόντα από ΚΔ στον Λίβανο και μετά στον «βορρά» - Ανάγκη για νέο οδόφραγμα

«Μεγαλώνει» το εμπόριο στα κατεχόμενα - Στέλνουν προϊόντα από ΚΔ στον Λίβανο και μετά στον «βορρά» - Ανάγκη για νέο οδόφραγμα

Παρ’ όλες τις προσπάθειες «παρεμπόδισης» από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ισχυρίστηκε ο Τουργκάι Ντενίζ (Turgay Deniz), πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι, αυξάνεται ο αριθμός των πωλήσεων προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kıbrıs (06.03.24), ο Ντενίζ ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΤΔΒΚ διπλασιάζει τις εξαγωγές της κάθε χρόνο». Όπως είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εξαγωγών του τμήματος εμπορίου του κλάδου στατιστικής για το 2023, οι συνολικές εξαγωγές ανέρχονται σε 175 εκατομμύρια 640 χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισές από τις συνολικές εξαγωγές γίνονται προς την Τουρκία και οι άλλες μισές προς τρίτες χώρες».

Εκτός από τις εξαγωγές διά θαλάσσης, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω της χερσαίας οδού μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, σημείωσε προσθέτοντας ότι ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, υπάρχει μεγάλη αύξηση στο σημείο αυτό.

«Το ήμισυ των εξαγωγών προς την Τουρκία»

Ο Ντενίζ δήλωσε ότι ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξάγονται μέσω της Πράσινης Γραμμής ήταν περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια.

«Αν δεχτούμε τα 17 εκατομμύρια δολάρια από αυτά ως Εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, μας μένει ένα ποσό 158 εκατομμυρίων, το μισό από το οποίο είναι προς την Τουρκία. Το άλλο μισό γίνεται προς τρίτες χώρες, κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το μερίδιο, εξάγουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Πρόκειται όμως για μικρούς αριθμούς», είπε.

«Το εμπόριο με τον νότο αυξάνεται»

Αναφερόμενος στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής το 2023, ο Ντενίζ δήλωσε ότι «ο όγκος του εμπορίου από τον βορρά προς τον νότο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια 465 χιλιάδες ευρώ».

Επισύροντας την προσοχή στα στοιχεία στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή κατά την προηγούμενη περίοδο, ο Ντενίς είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2021 ήταν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και δήλωσε ότι το ποσό αυτό ανήλθε στα 14 εκατομμύρια 765 χιλιάδες ευρώ, με αύξηση ρεκόρ το 2022. «Το εμπόριο από το νότο προς το βορρά το 2023 ήταν 1 εκατομμύριο 294 χιλιάδες 718 ευρώ», ανέφερε ο Ντενίζ.

«Τα εμπορεύματα που προέρχονται από το νότο εισέρχονται στο βορρά μέσω της Βηρυτού!»

«Σήμερα, μπορείτε να βρείτε προϊόντα της νότιας Κύπρου σε κάθε σουπερμάρκετ. Διότι προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής έρχονται επίσης από τον νότο στον βορρά. Τα προϊόντα αυτά έρχονται με τη μορφή επανεξαγωγής με επίσκεψη σε άλλα λιμάνια. Για παράδειγμα, αποστέλλονται από το νότο στη Βηρυτό. Πωλούνται από τη Βηρυτό στον βορρά. Έτσι, δεν υπάρχει ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, πολλά προϊόντα προέλευσης του νότου στα ράφια μας μπορούν να πωληθούν εδώ φθηνότερα από τις αγορές του νότου. Ως Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια, λέμε ‘γιατί δεν το κάνετε αυτό απευθείας;’. Η φιλία και η συνεργασία των χωρών μεταξύ τους είναι ισοδύναμη με το εμπόριο τους. Θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής. Από εμάς, δεν υπάρχει κατάσταση επανεξαγωγής. Δεν υπάρχει ανάγκη ούτως ή άλλως. Αγοράζουν με τον πιο συμφέροντα τρόπο. Θα τα διερευνήσουμε αυτά», είπε.

Ο Ντενίζ δήλωσε ότι υπάρχουν ψυχολογικές πιέσεις στο εμπόριο της Πράσινης Γραμμής και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αυτές τις ψυχολογικές πιέσεις μέσω των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου μας, του Ελληνοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με αυτόν τον τρόπο, προβλέπουμε ότι το εμπόριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έξι νέα προϊόντα στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε η Κυπριακή κυβέρνηση θα επιτραπεί να εμπορεύονται στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Ντενίζ συνέχισε ως εξής: «Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα αυτά είναι προϊόντα που θα έπρεπε ήδη να περάσουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τα οποία δεν έχουν κανένα εμπόδιο, αλλά εμποδίζονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα προϊόντα που ανακοινώθηκε ότι θα ξεμπλοκαριστούν είναι κατεψυγμένες πατάτες, κατεψυγμένα λαχανικά, καφές, λεμονάδα και τουρσιά. Τα προϊόντα αυτά είναι βασικά προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε και προϊόντα που καλλιεργούμε τοπικά. Δεδομένου ότι ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή με τους κατοίκους του νότου, αυτά είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν και καταναλώνουν. Η μαρμελάδα μας, η πάστα, η μολοχία και τα λαχανικά δεν είναι πολύ οικεία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μπορούμε να τα πουλήσουμε μόνο είτε στον νότο είτε στην Αγγλία».

Υποστήριξε ότι ο περιορισμός που έχει επιβληθεί στα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα στο εμπόριο που διεξάγεται μέσω των κανονισμών θα πρέπει να αρθεί για όλα τα προϊόντα.

Επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην παραγωγή πόσιμου νερού στην Κύπρο, ο Ντενίζ είπε ότι το εμπόριο εμφιαλωμένου πόσιμου νερού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Πρέπει να ανοίξει το οδόφραγμα στην Μια Μηλιά

Δήλωσε ότι το άνοιγμα ακόμα ενός οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για εμπορικές διελεύσεις συζητήθηκε επίσης με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), η ΕΕ και ο ΟΗΕ αντιμετώπισαν θετικά το άνοιγμα του εν λόγω οδοφράγματος, είπε: «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να το αποδεχτεί αυτό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άνοιγμα ενός οδοφράγματος στη Λευκωσία. Για να πραγματοποιηθεί το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής, πρέπει να ανοίξει η Μια Μηλιά, ώστε να μπορέσουμε να μετακινήσουμε τα φορτηγά και τα οχήματα εργασίας από το υφιστάμενο Άγιο Δομέτιο σε αυτή την πλευρά. Η Κυπριακή κυβέρνηση προσφέρει άλλους όρους έναντι αυτού του αιτήματος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top