ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντός πενταετίας τα νέα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας - «Διαχρονικό πρόβλημα»

Εντός πενταετίας τα νέα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας - «Διαχρονικό πρόβλημα»

Εντός πενταετίας αναμένεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη.

Στην αρχική τοποθέτησή του ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Χαρτσιώτης έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου των δικαστηρίων, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες (αρχαιολογική έρευνα, έρευνα για εκρηκτικές ύλες, κυκλοφοριακή μελέτη), ενώ έχει γίνει και μία καταρχήν κοστολόγηση του έργου.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει εγκύψει με προσοχή στο θέμα, ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα διάνοιξης δεύτερης διόδου πρόσβασης μέσω του παρακείμενου στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ είχε ήδη επαφές και με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου για εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης και στάθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού (900 αυτοκίνητα την ημέρα) και την συνεπαγόμενη απαίτηση για χώρους στάθμευσης και μέτρα ασφαλείας.

Αναφέρθηκε επίσης σε αρχική πρόνοια ενός περάσματος για τα νέα κτίρια, η οποία δημιούργησε ωστόσο ζήτημα πρόσβασης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν ήταν εφικτή η διάνοιξη δεύτερης διόδου πρόσβασης λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εν αναμονή της μετακίνησης των εγκαταστάσεων.

Συμπλήρωσε εντούτοις ότι έχουν εντοπιστεί δύο άλλες λύσεις για το ζήτημα, ενώ έχει προχωρήσει και η υπόθεση μετακίνησης κτηρίων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γεγονός που, όπως είπε, επιτρέπει στο Υπουργείο να προχωρήσει με τις υπόλοιπες εργασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Βαφεάδης έκανε λόγο για επικαιροποίηση του προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του κόστους, συζήτηση με το Τμήμα Πολεοδομίας για προσαρμογή των σχεδιασμών και προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για μετακίνηση κτηρίων του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις.

Η εκπρόσωπος της Δικαστικής Υπηρεσίας εξέφρασε ετοιμότητα για συμβολή στην έναρξη ανέγερσης του νέου κτηρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς οι προσλήψεις προσωπικού και δικαστών προσκρούουν στο κτιριακό.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την ανέγερση νέου κτιρίου, προσθέτοντας ότι έχει εγκριθεί αίτημα δέσμευσης πόρων από τον Ιούνιο του 2022.

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας εξέφρασε την ικανοποίηση των δημοτικών αρχών για την παραμονή δικαστηρίων τον ιστορικό τους χώρο, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μέσω του Προέδρου του Μιχάλη Βορκά, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την επικοινωνία με τον σύλλογο για τις λεπτομέρειες του νέου κτηρίου προς ικανοποίηση των αναγκών δικηγόρων και την πρόληψη προβλημάτων.

Από την πλευρά των μελών της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ρώτησε αν το ανοικτό ζήτημα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενδέχεται να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το κυκλοφοριακό και ρώτησε αν λόγω γειτνίασης με την πράσινη γραμμή υπάρχουν αντιδράσεις για το ύψος των κτιρίων.

Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο έργο.

Αναφορικά με το κυκλοφοριακό, είπε ότι αρχική συγκοινωνιολογική μελέτη θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της πράσινης μετάβασης και της μείωσης των ρύπων. Προσέθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό θα πρέπει να διαθέτει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης ώστε ο αριθμός των 900 αυτοκινήτων να μειωθεί, να υπάρξει συνδυασμός δημοσίων μεταφορών, διάθεση γραμμών προς τα δικαστήρια και αναθεώρηση όλου του δικτύου επιβατικών μεταφορών για ταυτόχρονη ικανοποίηση αναγκών για προσωπικό και επισκέπτες.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί σχετικά με τη διαχείριση των αυτοκινήτων στην περιοχή των νέων δικαστηρίων έχουν επιλυθεί και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν τα επόμενα στάδια, δηλαδή η διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ακολούθως η προσφοροδότηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που προέκυψε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ποιες εναλλακτικές επεξεργάζεται το Υπουργείο, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι οι αρχικές απαιτήσεις προέβλεπαν την παραχώρηση 900 θέσεων στάθμευσης με πρόσβαση μέσω δύο μόνο λωρίδων, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν δεν δημιουργείτο και δεύτερο σημείο πρόσβασης.

Αυτή η δεύτερη πρόσβαση ήταν αναγκαστικά μέσω των εγκαταστάσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ορισμένα κτίρια εκ των οποίων έπρεπε πρώτα να μετακινηθούν για να δοθεί δεύτερο σημείο πρόσβασης, συμπλήρωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως έχουν εντοπιστεί εναλλακτικές λύσεις, κάτι που επιτρέπει την συνέχεια του έργου ανεξαρτήτως εξέλιξης με τις εγκαταστάσεις της ειρηνευτικής δύναμης, η οποία κινείται παράλληλα.

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι λόγω της δραστηριότητας του κατοχικού καθεστώτος στη Νεκρή Ζώνη και αν θα αποφευχθεί η κατασκευή ψηλού κτηρίου στην περιοχή, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι ήδη υπάρχει στον χώρο συγκρότημα με συγκεκριμένο ύψος και πως αν το νέο κτήριο διατηρήσει τα ίδια ύψη δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ερωτηθείς επίσης αν υπήρξε αντίδραση από το κατοχικό καθεστώς για τη μετακίνηση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είτε αμφισβήτηση της Νεκρής Ζώνης, είπε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση.

Σε άλλη ερώτηση για το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο κόστους 100 εκατ. ευρώ, με τις κατασκευαστικές εργασίες να απαιτούν δύο με τρία χρόνια και μαζί με τις διαδικασίες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της προσφοροδότησης αναμένεται να φτάσουν τα 4-5 χρόνια.

Ερωτηθείς αν οι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι ή υπέργειοι, ο Υπουργός είπε ότι το ζήτημα των χώρων στάθμευσης θα πρέπει να μελετηθεί υπό το φως των δεσμεύσεων της χώρας για την πράσινη μετάβαση ούτως ώστε αυτοί οι χώροι να μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν και από τις δημόσιες μεταφορές από τη στιγμή που θα μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κοινοβουλευτικός Εκρόσωπος ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι από τη σημερινή συζήτηση διαφάνηκε ότι η υπόθεση των νέων κτηρίων μπορεί να έχει θετική έκβαση, με βάση την ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

Προσέθεσε πως σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι δύο Υπουργοί στα μέλη της επιτροπής, το έργο ενδέχεται να περατωθεί μετά από περίπου τέσσερα χρόνια με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που έγιναν και συνεχίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη για προβλήματα που σχετίζονταν με διόδους προσέλευσης του κοινού και των εντεταλμένων από τον νόμο στο δικαστήριο θα έχουν αίσια κατάληξη.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη επένδυση στη δικαιοσύνη, αλλά και στη Λευκωσία», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες αλλά και ενδεχόμενες παραλείψεις σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να αποκτήσει και η Λευκωσία ένα δικαστικό μέγαρο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στην επιτροπή η αυτονόητη ανάγκη για ύπαρξη αξιοπρεπών Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, συμπληρώνοντας πως με βάση τα πρακτικά της Βουλής κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι τότε αρμόδιοι Υπουργοί σε διαδοχικές συνεδριάσεις έδιναν διαβεβαιώσεις ότι επίκειτο η έναρξη εργασιών και η ολοκλήρωση των έργων. Συμπλήρωσε ότι το 2015, συζητώντας τους προϋπολογισμούς, λέχθηκε από τον τότε Υπουργό ότι προχωρά το θέμα της ανέγερσης του κτηρίου των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας.

«Έχουμε 2024, προφανώς κάποιοι που δεσμεύονταν εύκολα αποδεσμεύτηκαν, αλλά σήμερα καταγράφηκε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα προβλήματα, μακάρι όντως να υπερπηδηθούν διότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν να έχουμε τέτοια δικαστήρια και σίγουρα δεν είναι δίκαιο για όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναγκάζονται να εργάζονται σε τέτοιους χώρους ή για τους πολίτες να τους επισκέπτονται», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top