ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε παρατηρητήριο για διαφάνεια τιμών στη γεωργία

Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε παρατηρητήριο για διαφάνεια τιμών στη γεωργία

Τη δημιουργία ενός ειδικού παρατηρητηρίου για θέματα διαφάνειας όσον αφορά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και για την ανάληψη μέτρων προστασίας των αγροτών που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στη στήριξη της Ουκρανίας και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της ρωσικής οικονομίας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε κατά πρώτον στο ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, και κατά δεύτερον στη διευκόλυνση που παρέχεται στους γεωργούς «να αποφεύγουν τις κυρώσεις όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΚΑΠ, για δικαιολογημένους λόγους».

«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, μια "ανωτέρα βία", ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τους αγρότες να απαλλαγούν από τις απαιτήσεις, διότι αν το χωράφι σας πλημμυρίσει δεν μπορείτε να εργαστείτε στο χωράφι σας», σημείωσε.

Σε σχέση με το γεγονός ότι μερικές φορές οι αγρότες «αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής», κάτι που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο», η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των γεωργών «πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια».

«Αναλαμβάνουμε βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των αγροτών μας με περισσότερη ευελιξία, πιο απλούς κανόνες και προσπάθεια να βελτιώσουμε τη θέση τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα - τώρα εναπόκειται επίσης στα κράτη μέλη να παίξουν τον δικό τους ρόλο», ανέφερε επίσης η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Στα συμπεράσματα της συνόδου για τα θέματα γεωργίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού τομέα, στο πλαίσιο του οποίου «οι αγρότες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο», μεταξύ άλλων για στήριξη τους «στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προκλήσεις για τον γεωργικό τομέα, οι 27 ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν και το Συμβούλιο να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες για προώθηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ άλλων για μείωση του διοικητικού βάρους, καθώς και μέτρων για ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων και τη διασφάλιση δίκαιων εισοδημάτων.

Επίσης οι θεσμοί καλούνται να προχωρήσουν με την προώθηση μέτρων επιπρόσθετης στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου για την κρατική βοήθεια, τη διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού παγκόσμια και στην ενιαία αγορά, και την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης του εμπορίου με την Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάειΤο μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top