ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές - Σε αγώνα δρόμου ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ - Οι στρατηγικές κινήσεις των κομμάτων

Ευρωεκλογές - Σε αγώνα δρόμου ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ - Οι στρατηγικές κινήσεις των κομμάτων

Με φορτωμένη ατζέντα, τα κόμματα ρίχνονται στη μάχη για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Για τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο, από την πρώτη θέση. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν στους ψηφοφόρους, Αννίτα Δημητρίου και Στέφανος Στεφάνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να κερδίσουν ένα προσωπικό στοίχημα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να μην επωμίζονται αυτό που λέμε στην πολιτική, τη φθορά της εξουσίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ παρουσιάζει τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να βαδίζουν μαζί στο 19%, ένα ποσοστό το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά από τον στόχο και των δύο κομμάτων, τόσο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, όσο και για την διατήρηση δύο εδρών στην ευρωβουλή.

Στην ατζέντα των δύο κομμάτων περιλαμβάνονται οι ακρίβεια και τα μέτρα της κυβέρνησης,το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το κυπριακό και ο ρόλος των δύο πολιτικών δυνάμεων, στην ευρωβουλή.

ΔΗΣΥ- Ισχυροποίηση της φωνής της Κύπρου στην ΕΕ

Ο ΔΗΣΥ ρίχνεται στην μάχη των ευρωεκλογών, λαβωμένος ύστερα από την αποχώρηση του Α' Αντιπροέδρου του κόμματος Μάριου Πελεκάνου, την προσχώρησή του στο ΕΛΑΜ και τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ένα γεγονός που προκάλεσε σοκ στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί μία ακόμα κρίση στους κόλπους του. Αυτό το οποίο επιδιώκει ο ΔΗΣΥ, είναι να πείσει τη βάση του κόμματος για τις διαφορές μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, κάνοντας λόγο για διασπορά fake news, από πλευράς του κόμματος της ακροδεξιάς. Ο ΔΗΣΥ επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό σαφάρι, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι η καλύτερη επιλογή στο παρόν στάδιο. Ας μην ξεχνάμε την εσωστρέφεια που πλανάται πάνω από το κόμμα μετά τις προεδρικές εκλογές, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των υποψηφίων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και τη συμπεριφορά απέναντι σε όσους επέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Για την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, οι ευρωεκλογές θα είναι το μεγάλο crash test. Η κ. Δημητρίου ανέλαβε ένα κόμμα διχασμένο, με βαθιά εσωστρέφεια, το οποίο καλείται να ανασυγκροτήσει, παρά τον πόλεμο που δέχεται από παντού, όπως η ίδια ανέφερε, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτοί που πολεμούν τον ΔΗΣΥ βρίσκονται και εντός και εκτός του κόμματος. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συσπείρωση του ΔΗΣΥ που στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο 60% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, με την ηγεσία του κόμματος να επενδύει στον κομματικό πατριωτισμό. Αυτό το μήνυμα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό μετά την αποχώρηση του Μάριου Πελεκάνου.

ΑΚΕΛ- Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης

Στο ΑΚΕΛ, Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, ξεκινώντας την πορεία προς τις ευρωεκλογές με τα δεδομένα των προεδρικών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι δεν βγήκε νικητής, εντούτοις κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, με έναν υποψήφιο από τους κόλπους της κεντροδεξιάς. Ο Στέφανος Στεφάνου ως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ βγήκε κερδισμένος, με τον ίδιο να βάζει τον πήχη ψηλά για τις ευρωεκλογές, στοχεύοντας πάνω από 25% για τη διατήρηση των δύο εδρών. Μετά τις προεδρικές εκλογές, το ΑΚΕΛ συνέχισε το άνοιγμα προς την κοινωνία, αντικαθιστώντας τις Νέες Δυνάμεις, με την Κοινωνική Συμμαχία.

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη νίκη για την Εζεκία Παπαϊωάννου δεν είναι και ο πιο εύκολος, λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση του νέου κόμματος Volt το οποίο βαδίζει στα ίδια περίπου μονοπάτια με το ΑΚΕΛ, σε ότι αφορά τις θέσεις, κυρίως στο κυπριακό και σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Το Volt το οποίο εμφανίζεται στη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ με ποσοστό 2% δεν αποκλείεται να αντλήσει ψήφους από την Αριστερά.

Αυτό το οποίο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ, είναι να ασκήσει πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, κάτι το οποίο φαίνεται μέσα από δημοσκοπήσεις, να επιζητεί ο κόσμος της Αριστεράς.

Τα κέρδη του ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ μέσα από τις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται ως το τρίτο κόμμα και ως το κόμμα που θα εισπράξει τα μεγαλύτερα κέρδη, στις ευρωεκλογές. Η μεταπήδηση του τέως Α’ Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Μάριου Πελεκάνου στο κόμμα της ακροδεξιάς, το ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο, όπως και η συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο, του τέως Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου.

Τα μηνύματα τα οποία στέλνει το ΕΛΑΜ φαίνεται να αγγίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων. Μεταναστευτικό, κοινωνικοοικονομικά και κυπριακό, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο συνεχίζει να βαδίζει, σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης, η κοινωνία εμφανίζεται ευάλωτη.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR που ξεκίνησε τις εργασίες του το Σάββατο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το κόμμα του είναι πραγματικά υπέρ του θεσμού της Ευρώπης, μιας ελεύθερης Ευρώπης, υπέρ των ελεύθερων λαών <για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας>. Με το συνέδριο του ECR του οποίου πρόεδρος είναι η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το ΕΛΑΜ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα πώς σε περίπτωση που εκλέξει Ευρωβουλευτή, δεν θα βρίσκεται απομονωμένο, αλλά θα συμμετέχει στην οικογένεια των Συντηρητικών.

Στο ΔΗΚΟ δύο είναι τα στοιχήματα για τις ευρωεκλογές. Το πρώτο, αφορά στη συσπείρωση του κόμματος και το δεύτερο, στην προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αναδεικνύει τους κινδύνους από μία ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

Η ΕΔΕΚ παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, ενόψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, συγκεντρώνει μόλις 3%. Το στοίχημα βεβαίως για την ΕΔΕΚ, είναι η διατήρηση της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο, στην ομάδα των Σοσιαλιστών, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να τονίζει πως, οι επόμενες ευρωεκλογές, είναι εκλογική μάχη καθοριστικής σημασίας, που θα εδραιώσει την ΕΔΕΚ, ως μία αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Αν και χαμηλά τα ποσοστά μέχρι στιγμής, το σοσιαλιστικό κόμμα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα και τις δικαστικές διαμάχες με τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Δύο και πλέον μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα διαμορφωμένο κομματικό σκηνικό, στο οποίο προβλέπεται ότι πολλά θα αλλάξουν, με δεδομένο ότι τα κόμματα συσπειρώνουν τους οπαδούς τους το τελευταίο μήνα, ή και δεκαπενθήμερο, πριν από τις εκλογές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top