ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρτυρία στο «Τ»: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, το «λάθος» του Μακαρίου, η αντίσταση του Διγενή και η διαφύλαξη του κυπριακού ελληνισμού

Μαρτυρία στο «Τ»: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, το «λάθος» του Μακαρίου, η αντίσταση του Διγενή και η διαφύλαξη του κυπριακού ελληνισμού

Άσβεστη παραμένει η μνήμη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ανάμεσα στον ελληνισμό 69 χρόνια μετά την έναρξη του, όπως ορίστηκε την 1η Απριλίου 1955.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o αγωνιστής της ΕΟΚΑ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ), Ανδρέας Μαϊμαρίδης, δήλωσε πως δεν δικαιώθηκε ο κυπριακός ελληνισμός με τον αγώνα του, όχι γιατί απέτυχε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, αλλά γιατί οι πολιτικοί οι οποίοι ανέλαβαν να τον εκπροσωπήσουν στα διεθνή φόρα την τότε περίοδο είχαν μια ηττοπάθεια που δεν τους επέτρεπε να υπερασπιστούν όπως έπρεπε τα δίκαια της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης εντάχθηκε στους κόλπους στις ΕΟΚΑ σε ηλικία 16 ετών και αποτέλεσε μέλος του εκτελεστικού βραχίονα Οργάνωσης στη Λευκωσία.

Το «λάθος» του Μακαρίου

«Ο Μακάριος και η τότε ηγεσία δεν ήταν σωστά πληροφορημένοι για την αντοχή του κυπριακού ελληνισμού και των μαχητών της ΕΟΚΑ. Παραπληροφορημένος, πιστεύω, από ξένες υπηρεσίες, ο Μακάριος πείστηκε ότι δεν θα άντεχε η Κύπρος να πολεμάει εναντίον των Άγγλων και να συνεχίσει ο αγώνας ακόμη έναν χρόνο, και με αυτό το σκεπτικό πήγε στις συνομιλίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ενδεχομένως αν μιλούσε με τον Διγενή να ήταν διαφορετικά τα πράγματα», τόνισε ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΜΑΕ είναι βέβαιος ότι μπορούσε να προχωρήσει κι άλλο ο αγώνας. Μάλιστα όπως αποκάλυψε στο ThemaOnline, εκείνες τις μέρες οι αγωνιστές λάμβαναν σύγχρονα, αυτόματα όπλα που δεν υπήρχαν μέχρι τότε στην Κύπρο.

«Ο κυπριακός ελληνισμός έχει αντοχές»

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να θυμόμαστε τον αγωνα της ΕΟΚΑ τόσα χρόνια μετά, απάντησε ότι πρέπει το κυπριακό Κράτος να στηρίζεται σε αυτόν. «Αν διαγράψουμε την ιστορία του, τότε με ποια ιστορία θα πορεύεται στο μέλλον;» διερωτήθηκε.

«Τώρα με τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και το πόσο εύκολο είναι για τον καθένα να επικοινωνεί με τον άλλο, είναι εύκολα για κάθε έθνος να χαθεί. Αν ο κυπριακός ελληνισμός χαθεί, που θα πάμε; πού θα στηριχθεί;», συνέχισε.

«Ο κυπριακός ελληνισμός έχει αντοχές απεριόριστες. Ο σεβασμός στην ιστορία του τον έσωσε 800 χρόνια. Οι πρόγονοί μας είχαν το αίσθημα της ελληνικής φυλής, ότι κάπου ανήκουμε έστω και αν είμασταν χίλια μίλια μακριά από το εθνικό κέντρο», πρόσθεσε.

Ακόμη ανέφερε πως γίνεται τώρα μια προσπάθεια για να δημιουργήσουνμια οργάνωση απογόνων που θα παραλάβει την ιστορία του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα ανήκουμε σε μια πιο διευρυμένη οικογένεια, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, απάντησε πως «ναι, ισχύει αλλά…» για να θέσει στη συνέχεια το εξής ερώτημα: «πιστεύετε ότι αν μια μέρα αποφασίσει ο Ερντογάν να πιάσει την υπόλοιπη Κύπρο, η ΕΕ θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία;».

«Καμία προδοσία από τον Γρίβα»

«Ο Γρίβας δεν έκανε καμία προδοσία. Αυτά είναι στη φαντασία του ΑΚΕΛ. Ο Γρίβας ήρθε στην Κύπρο πλούσιος και ‘έφυγε’ φτωχός. Η ελευθερία δεν δίνεται σε κανένα αν δεν αγωνιστεί, το ξέρουνε όλοι», τόνισε.

«Ο Διγενής ήταν ο πρώτος που έκανε αντιστασιακή οργάνωση κατά της Χούντας στην Ελλάδα με άλλους στρατιωτικούς και φοιτητές από το 1968. Όταν το ανακαλύψαν, έστειλαν όλους τους φοιτητές που ήταν στην οργάνωση πίσω στην Κύπρο. Μάλιστα, όταν ήρθε πίσω στην Κύπρο ο Διγενής, η Χούντα έστειλε πίσω του τέσσερις ταγματάρχες για να τον εκτελέσουν και δεν τον εντόπισαν», αποκάλυψε ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

«Πάντως, ο Μακάριος από το 1960 μέχρι και τον εξορισμό του στις Σευχέλλες ήταν σε στενή επαφή με τον Διγενή. Μετά τις Σεϋχέλλες κάτι άλλαξε και έπεσε σε παραπληροφόρηση των ξένων και ειδικότερα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών».

Η απαίτηση από το Κράτος

Η απαίτηση του ΣΙΜΑΕ από το Κράτος είναι πολιτική. «Να μην μηδενίσει και να υποταχθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Είχε μια Χούντα τότε που μας πρόδωσε. Τώρα αν τα κάνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας, αν αρνηθούμε την καταγωγή και τις ρίζες μας. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι θα έρθει μια νέα Χούντα και να μας προδώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιζητούμενη λύση του Κυπριακού

«Η ΕΟΚΑ επιμένει σε μια λύση που θα διαβεβαιώνει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του. Αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε με διχοτόμηση ούτε με ΔΔΟ. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία μας με τους Τούρκους μετά το 1950 και την αναξιοπιστία τους, θα μας πουν ότι θέλουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Η επιστροφή στο καθεστώς του 1960 μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση αλλά είναι κάτι που δέχτηκαν όλοι και είναι καλύτερη από αυτά που ζητάνε σήμερα».

Το μήνυμα προς τον Ερντογάν

«Δεν θα ξανά βρεθεί Χούντα να προδώσει τον κυπριακό ελληνισμό και την Ελλάδα και να κάνει άλλο ένα περίπατο προς την Πάφο», κατέληξε ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης.ΕΟΚΑ, Σύνδεσμοι Αγωνιστών, απελευθερωτικός αγώνας, Ελλάδα Κύπρος Ένωση, Πολιτική, συνέντευξη, Κύπρος ειδήσεις

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top