ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κοκτέιλ» ιών από Βραζιλία: Αποτελούν απειλή για την Κύπρο; - Πώς μεταδίδονται - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

«Κοκτέιλ» ιών από Βραζιλία: Αποτελούν απειλή για την Κύπρο; - Πώς μεταδίδονται - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

«Καμπανάκι» κινδύνου παγκόσμια έκρουσε το «κοκτέιλ» ιώσεων που καταγράφεται στην Βραζιλία και γενικότερα στην Νότια Αμερική, με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με την μέρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις, τον ιό Ζίκα, καθώς και τον ιό Τσικουνγκούνια (Chikungunya).

Αποτελούν απειλή για την Κύπρο; - Πώς μεταδίδονται

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι ιοί δεν είναι νέοι αφού προϋπήρχαν.

«Κανείς από αυτούς τους ιούς δεν είναι νέος, είναι παλιοί και υφίστανται ήδη στις χώρες της Νότιας Αμερικής, απλά αυτή την στιγμή παρουσιάζουν έξαρση», εξήγησε.

Εξηγώντας τον τρόπο μετάδοσης των ιών, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κουνουπιού τίγρη, το οποίο ανιχνεύθηκε και στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν οι συγκεκριμένοι ιοί αποτελούν απειλή για την Κύπρο, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν αποτελούν πρόβλημα.

«Ωστόσο αν έρθει κάποιος που είναι φορέας, επειδή έχουμε το συγκεκριμένο κουνούπι, υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί στην πληθυσμό των κουνουπιών στην Κύπρο,  όποτε μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα αλλά θα είναι διαχείριση η κατάσταση. Έχουμε μέτρα για να αντιμετωπιστούν», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε ο Δρ. Καραγιάννης, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί αφού δεν διατρέχουμε κίνδυνο επειδή οι ιοί μεταφέρονται μόνο από το κουνούπι και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κληθείς να απαντήσει αν είναι ανοικτό το δεδομένο να υπάρξει νέα πανδημία λόγω αυτών των ιώσεων, ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε πως δεν υπάρχει τέτοια  πιθανότητα, επειδή ακριβώς χρειάζεται το συγκεκριμένο κουνούπι για να γίνει η μετάδοση.

Δάγκειος πυρετός (Dengue fever)

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μεταδιδόμενη νόσος και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti (κουνούπι τίγρης).

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο δάγκειος πυρετός είναι:

- Πυρετός

- Έντονος πονοκέφαλος

- Εξανθήματα

- Πόνος στην περιοχή των ματιών, της μέσης καθώς και των αρθρώσεων

- ναυτία

- Εμετός

Ιός Zika (Zika virus)

Ο ιός Zika είναι ιογενής νόσος, με την λοίμωξη να μην είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου (μικροκεφαλία). Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ιός Zika είναι:

- Πυρετός

- Εξανθήματα

- Αρθραλγία

- Μυαλγία

- Κεφαλαλγία

- Επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια που τρέχουν)

Ιός Τσικουνγκούνια (Chikungunya)

Ο ιός τσικουνγκούνια είναι ένας ιός RNA με τρεις διαφορετικούς γονότυπους του ιού. Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω νυγμού μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, κυρίως των ειδών Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης).

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ιός Τσικουνγκούνια είναι:

- αιφνίδια εμφάνιση πυρετού

- αρθραλγίες/πολυαρθραλγίες

- εξάνθημα

- ρίγος

- μυαλγίες

- κεφαλαλγία

- ναυτία

- εμέτους

- κόπωση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top