ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Ανήμπορη να αντιδράσει η Κύπρος - Δεχόμαστε «επίθεση» με σαπιοκάραβα

Μεταναστευτικό: Ανήμπορη να αντιδράσει η Κύπρος - Δεχόμαστε «επίθεση» με σαπιοκάραβα

739 μετανάστες εντός 50 ωρών δέχτηκε η Κύπρος, η οποία αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί το ζήτημα του μεταναστευτικού. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο επισήμανε πως η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. «Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ουσιαστικά επίθεση με σαπιοκάραβα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κύριος Ιωάννου είπε επίσης ότι ο Λίβανος επιβάλλεται να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος συνομίλησε με την Πρόεδρο της Κομισιόν και με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, θα συναντηθεί την Κυριακή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει καθημερινή σχεδόν κάθοδος Σύρων από τον Λίβανο.

«Μίλησα και με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, την Κυριακή θα δω ξανά την Πρόεδρο της Επιτροπής, ζητήσαμε συγκεκριμένα (πράγματα) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος είναι χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει οικονομικά τόσο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και για τη διαχείριση των εσωτερικών προκλήσεων που έχει η χώρα και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και συμφωνηθήκαν και κάποιες ενέργειες με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την αρμόδια Επίτροπο τις επόμενες των ημερών», ανέφερε.

Πρόταση ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό

Πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς μεγάλα λόγια και με τη δέουσα σοβαρότητα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε επιτακτικά για ακόμη μια φορά την κρισιμότητα του ζητήματος και το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κύπρος, ενώ ζήτησε την έμπρακτη συμβολή και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου σε αυτό το πλαίσιο ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση όπως συζητηθεί το συντομότερο το μεταναστευτικό ζήτημα και σε επίπεδο Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων, προς αναζήτηση κοινών λύσεων και ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης του προβλήματος με ίσο καταμερισμό ευθύνης.

Όπως σημείωσε ως κράτος οφείλουμε να διεκδικήσουμε άμεσα την επαναξιολόγηση του καθεστώτος άμεσης νομικής προστασίας συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, τη συνομολόγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνιών με τρίτες χώρες για επανεισδοχή μεταναστών, την ισοβαρή ανάληψη ευθύνης και αλληλεγγύη, με κατανομή μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών και την άμεση υλοποίηση της απόφασης δημιουργίας κλειστής δομής ωσότου εξετάζονται οι αιτήσεις. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό «είναι αδήριτη η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών για ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επανεγκατάσταση εκείνων των οποίων η αίτηση απορρίπτεται».

«Mε εύηχα συνθήματα και ανέφικτες προτάσεις το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Απαιτείται σωστή και συστηματική δουλειά, σχεδιασμός και πειστικά επιχειρήματα. Αυτό κάνουμε εμείς ως ΔΗΣΥ, αυτό βεβαίως οφείλει να κάνει και η Κυβέρνηση που έχει την πρώτιστη ευθύνη», είπε καταληκτικά.

ΕΔΕΚ: Να ζητηθεί η εμπλοκή της UNIFIL στην ανακοπή των πλοιαρίων

Ο σοβαρός κίνδυνος που παραμονεύει στις ακτές του Λιβάνου, υπό τη μορφή εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων προσφύγων, τους οποίους οι εγκληματίες διακινητές κατευθύνουν προς την Κύπρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι ενέργειες επικεντρωθούν στην πηγή του προβλήματος, αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΔΕΚ προτείνει όπως η κυβέρνηση ζητήσει την εμπλοκή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία, είτε να εμποδίζει τα πλοιάρια να αποπλεύσουν από τον Λίβανο, είτε να τα ανακόπτει όταν αποπλεύσουν και ενώ πλέουν ακόμα στη θαλάσσια ζώνη του Λιβάνου.

Επίσης, επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον των περιοχών που ελέγχει η διακυβέρνηση Άσσαντ, από εμπόλεμες ζώνες σε ασφαλείς περιοχές.

ΔΗΠΑ: Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα όριά της

Την ανησυχία του για την έξαρση ροής άτυπων μεταναστών στην Κύπρο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ορθώς λειτούργησε στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στην

Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί και να «βοηθήσει τις χώρες υποδοχής, όπως η Κύπρος, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια που μπορεί να δεχθεί επιπλέον άτυπους μετανάστες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top