ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID

Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID

Νέα μελέτη, η οποία εκπονείται από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Karolinska Institutet, της Στοκχόλμης, αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με τις επιπτώσεις του συνδρόμου post-COVID, καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς με το συγκεκριμένο σύνδρομο αντιδρούν εξίσου καλά στην άσκηση με τους υγιείς συνομήλικούς τους, χωρίς να παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ή αύξηση των επιπέδων φλεγμονής μετά την άσκηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της έρευνας ηγείται η Λέκτορας Ανατομίας/Φυσιολογίας του προγράμματος Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Άντρεα Τρύφωνος, και τα πρώτα ευρήματα αυτής δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Όπως σημειώνεται οι ασθενείς με σύνδρομο post-COVID συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, δύσπνοια και μυϊκή αδυναμία, τα οποία ενδέχεται να διατηρούνται για αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό και δεν εξηγούνται από κάποια άλλη ασθένεια.

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται με την άσκηση, γεγονός που οδήγησε σημαντικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να μιλούν για αποφυγή της άσκησης στους ασθενείς με post-COVID.

Ωστόσο, η υποκινητικότητα, μακροπρόθεσμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών.

Η νέα αυτή μελέτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αλλάζει τα υπάρχοντα δεδομένα, καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς με σύνδρομο post-COVID αντιδρούν εξίσου καλά στην άσκηση με τους υγιείς συνομήλικούς τους, χωρίς να παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ή αύξηση των επιπέδων φλεγμονής μετά την άσκηση».

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη αναθεώρησης των αυστηρών συστάσεων περί αποφυγής της άσκησης σε ασθενείς με post-COVID.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν την σταδιακή ενσωμάτωση άσκησης στην αποκατάσταση των ασθενών αυτών, καθώς αυτό δίνεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων που συνδέονται με την υποκινητικότητα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πληθώρα ιατρικών εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα καρδιάς, σπιρομέτρηση για τη λειτουργία των πνευμόνων, δοκιμασίες μέτρησης της μυϊκής δύναμης, νευροφυσιολογικές εξετάσεις και βιοψίες μυών.

Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι οι ασθενείς με post-COVID διατηρούν σχετικά καλή καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία αλλά παρουσιάζουν προβλήματα στους σκελετικούς μύες (62% εμφάνισαν μυοπάθειες) σε σύγκριση με τους υγιείς συνομήλικούς τους.

Η έρευνα συνεχίζεται και ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η λεπτομερής μελέτη των μυϊκών βιοψιών, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανοί μηχανισμοί πίσω από αυτές τις μυοπάθειες.

Τέλος, αναμένεται οι ασθενείς να υποβληθούν σε επανεξέταση έπειτα από ένα χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της αποκατάστασής τους ως προς τις μυοπάθειες που καταγράφηκαν.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Center for Innovative Medicine 2022-24, Tornspiran Foundation, Magnus Bergvalls Foundation, Lars Hierta Minne Foundation, Åke Wiberg Foundation.

Η Δρ Άντρεα Τρύφωνος θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής στη Βοστώνη, τον Μάιο 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top