ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα που σε βοηθά να... χάσεις κιλά

Διατροφή: Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα που σε βοηθά να... χάσεις κιλά

Yπάρχει ένας πολύ απλός και προσιτός τρόπος να φάμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη και να βοηθήσουμε την πίεση, το έντερο και το βάρος μας.

Μια από τις τελευταίες τάσεις του TikTok είναι το Oatzempic. To όνομα της πρότασης που αφορά την απώλεια βάρους, προκύπτει από την ένωση της βρώμης (oat) με το όνομα του φαρμάκου που «βγήκε» ως θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ξεπούλησε ως απόλυτος προορισμός για τo αδυνάτισμα.

Το απόλυτο hack απώλειας βάρους περιλαμβάνει μισό φλιτζάνι βρώμη, ένα φλιτζάνι νερό και το χυμό από μισό λάιμ. Τα βάζουμε όλα σε ένα shaker, αναμειγνύουμε και πίνουμε, ιδανικά το πρωί.

Το αποτέλεσμα δεν έχει ωραία γεύση. Σύμφωνα όμως, με αυτούς που το έκαναν viral στην πλατφόρμα, χάνεις κιλά αν το πιεις κάθε μέρα για τουλάχιστον δυο μήνες.

Αυτό δεν είναι απόλυτο ψέμα. Ούτε απόλυτη αλήθεια.

Τι είναι η βρώμη

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε τι είναι η βρώμη: πρόκειται για είδος δημητριακών (γνωστά ως avena sativa), που είναι ένα είδος υδατάνθρακα. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Είναι μια από τα πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν εκεί έξω. Αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και όλα αυτά τα προσφέρει, μαζί με πολλές βιταμίνες και μέταλλα (μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο κ.α.) και ελάχιστα λίπη.

Η ωμή έκδοση αποτελείται από 66% υδατάνθρακες, 17% πρωτεΐνη, 7% λίπος και 11% ίνες.

Τα 100 γραμμάρια ξηρής βρώμης (ας πούμε ένα γεμάτο φλιτζάνι νιφάδες) έχει 16.9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 66 γραμμάρια υδατάνθρακες και 10.6 γραμμάρια φυτικές ίνες, εκ των οποίων από 2.3 έως 8.5 είναι β-γλυκάνες (θα πούμε σε λίγο περισσότερα για αυτές).

Όλα αυτά δίνονται ‘πακέτο’ με 389 θερμίδες, εφόσον η βρώμη είναι ωμή.

Συνήθως τρώμε μισό φλιτζάνι. Άρα κάντε τα μαθηματικά και πάλι θα βγείτε κερδισμένοι.

Όπως αναφέρει το Healthline μισό φλιτζάνι (40.5 γραμμάρια) ξηρής βρώμης (όχι granola -που έχει και ζάχαρη και άρα ανατρέπονται όλα) είναι γεμάτη και με σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βρώμη είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά που λέγονται αβενανθραμίδες. Έχουν 10 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι σχεδόν αποκλειστικές στη βρώμη.

Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ενάντια στη φαγούρα.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης (με τις β-γλυκάνες να διακρίνονται) βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προάγουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και μπορούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ίνες βήτα-γλυκάνης στη βρώμη είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Έρευνες προτείνουν ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να γλιτώσει ανθρώπους και από τη δυσκοιλιότητα.

Πώς βοηθά η βρώμη για απώλεια λίπους

Η βρώμη καθυστερεί το χρόνο που χρειάζεται το στομάχι μας για να αδειάσει το φαγητό, με τη βήτα-γλυκάνη να μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου YY (PYY). Είναι ορμόνη που παράγεται στο έντερο ως απόκριση στο φαγητό. Έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και άρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Δια αυτής της οδού (του κορεσμού για περισσότερη ώρα), οι νιφάδες βρώμης όντως μας βοηθούν να χάσουμε κιλά.

Έχει βάσει το hack του Oatzempic;

Επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο χυμός λάιμ που προστίθεται στο χυλό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επίσης, η βρώμη με νερό και χυμό λάιμ δεν είναι ισορροπημένο γεύμα. Για αυτό θα χρειαζόταν γάλα, ξηροί καρποί, φρούτα και σπόροι.

Το πιθανότερο λοιπόν, είναι η αντικατάσταση του πρωινού με το Oatzempic να οδηγήσει στην απώλεια κιλών έπειτα από ένα διάστημα. Θα τα πάρουμε όμως, όταν αρχίσουμε να τρώμε κανονικά.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top