ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη εξετάζει την πρόοδο για αγνοούμενους-κατεχόμενες περιουσίες

Η Ευρώπη εξετάζει την πρόοδο για αγνοούμενους-κατεχόμενες περιουσίες

Την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον Τουρκίας, αλλά και των θεμάτων των αγνοουμένων και των κατεχόμενων περιουσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, η εξέταση από τους εκπροσώπους των 47 κρατών μελών ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Υπουργών, της οποίας την τρέχουσα προεδρία έχει η Βοσνία Ερζεγοβίνη μέχρι τον Νοέμβριο, αποτελεί το εκτελεστικό όργανο του ΣτΕ. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνεται η εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ενώ το όργανο είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι υποθέσεις που θα τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών αφορούν το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Επίσης, σχετίζονται με την Μολδαβία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, αλλά και την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, για τις υποθέσεις που έχουν άμεσο κυπριακό ενδιαφέρον, η Επιτροπή Υπουργών αναμένεται να εξετάσει την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων της τετάρτης διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, του Μαΐου του 2001, η οποία εντοπίζει 14 παραβιάσεις στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Άγκυρα την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκ. αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκ. την ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων στην Καρπασία. Η Τουρκία δεν έχει καταβάλλει καμία σχετική αποζημίωση μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, η Επιτροπή Υπουργών θα ασχοληθεί και με την πρόοδο στα θέματα των αγνοουμένων (υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι») και των περιουσιών (ομάδα υποθέσεων υπό την «Ξενίδη-Αρέστη»).

Στην απόφαση «Βαρνάβα και Άλλοι» του Σεπτέμβρη του 2009, το ΕΔΑΔ εντόπιζε αναποτελεσματική διερεύνηση της τύχης εννέα Ε/κ αγνοουμένων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Όσον αφορά την απόφαση «Ξενίδη-Αρέστη» του Μαρτίου του 2006, το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο αναφερόταν στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκία να δοθεί πρόσβαση στους Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και στην συνεπακόλουθη απώλεια του ελέγχου των περιουσιών τους, ενώ εντόπιζε σε κάποιες περιπτώσεις την παραβίαση δικαιώματος αιτητών στην κατοικία τους.

Στην προηγούμενη απόφασή της, τον περασμένο Ιούνιο, η Επιτροπή Υπουργών αποδοκίμαζε τη μη καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Άγκυρας, ζητώντας επιτακτικά από την Τουρκία να πληρώσει, ενώ για πρώτη φορά καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγείρει το θέμα στις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Παίρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top