ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα για τους πολίτες ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα για τους πολίτες ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΕ

Το 88% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι ο ισχυρός κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης είναι σημαντικός για αυτούς προσωπικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με τα πορίσματα παρόμοιας έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2021, σύμφωνα με τα οποία ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένει σημαντικός στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το 60% όσων απάντησαν στην έρευνα γνωρίζουν τουλάχιστον μία πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, π.χ. την οδηγία για τη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών, την οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο βοηθά τα κράτη μέλη να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας προγράμματα κατάρτισης και έργα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε εθνικό επίπεδο σχεδόν οι μισοί από όσους απάντησαν(48%) πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στη χώρα τους, ενώ ακολουθεί το ζήτημα των χαμηλών μισθών (35%).

Η έρευνα ρωτήθηκαν επίσης οι συμμετέχοντες ποιες είναι οι σημαντικότερες κοινωνικές προτεραιότητες γι’ αυτούς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτοί που απάντησαν θεωρούν ότι το βιοτικό επίπεδο (45%), οι δίκαιες συνθήκες εργασίας (44%) και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη (44%) αποτελούν βασικά στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα η ΕΕ για να ετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης (38%), των μισθών (34%) και του εισοδήματος και των συντάξεων γήρατος (30%). Επιπλέον, το 74% πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προάγει καλύτερες συνθήκες εργασίας και κοινωνικά πρότυπα στις τρίτες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ελαφρά αύξηση των τιμών για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται ενόψει της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, την οποία διοργανώνει η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15-16 Απριλίου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητηθούν οι μελλοντικές κοινωνικές προτεραιότητες.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top