ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικό σερί στη Wall Street

Πτωτικό σερί στη Wall Street

Τρίτη διαδοχική πτώση για το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις.

 Μάζεψε τις απώλειες ο Dow Jones στις 77 μον. ενώ είχε φτάσει να χάνει έως 250 μον. «Βουτιά» 6,2% για τη μετοχή της Caterpillar. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen. Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός.
 
Τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης και διαρκών αγαθών –όχι κατώτερα των αναμενόμενων- στις ΗΠΑ οδήγησαν από νωρίς σε απώλειες τη Wall Street. Αρνητικός ο αντίχτυπος και από την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας από την Caterpillar. Αργότερα, τα καλά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το πτωτικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ωστόσο στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η ομιλία της Janet Yellen μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ότι η Caterpillar προχωρά σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας έως το 2018, αναστάτωσε τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς θεωρήθηκε κακός οιωνός για περεταίρω μειώσεις θέσεων και από άλλους μεγάλους ομίλους στις ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιπλέον συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα στη Wall Street η επικείμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν από τη σημερινή ομιλία της Janet Yellen -μετά το πέρας της συνεδρίασης- ενδείξεις αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 267.000 αιτήσεις ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση στις 271.000 αιτήσεις. Παράλληλα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 2% τον Αύγουστο, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στη στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις νέων κατοικιών εκτινάχθηκαν σε υψηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2008, σημειώνοντας αύξηση 5,7%.

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,48% στις 16.201 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 1.932 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 4.734 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 250 μονάδες για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με πτώση μόλις 77 μονάδων.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν η μετοχή της Caterpillar, η οποία υποχώρησε 6,2% μετά την αποκάλυψη ότι στο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου περιλαμβάνονται 10.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2018.

Επιπλέον, χαμηλότερα 1% κινήθηκε η μετοχή του Twitter μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 30 δολ. από την Citigroup. Η προηγούμενη τιμή στόχος ήταν στα 37 δολ.

Αντίστοιχα πιέσεις ασκήθηκαν και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά από δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού ότι ενδέχεται την ίδια πρακτική -στη μέτρηση ρύπων- με τη Volkswagen να ακολουθούσε και η BMW σε συγκεκριμένο μοντέλο της. Οι μετοχές των Ford και General Motors κατέγραψαν απώλειες 0,9% και 1,6%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,61 σεντς, με πτώση 0,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1220 από 1,1187 την Τετάρτη. Παράλληλα, το δολάριο έπιασε υψηλό 15 ετών έναντι της νορβηγικής κορόνας μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη που έχει πληγεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,10% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 44,91 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό πέντε εβδομάδων καθώς κατέγραψε άνοδο 2% στα 1.154 δολ./oz.

Πηγή euro2day.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top