ΥΓΕΙΑ

Νιώθετε κούραση και στρες στη δουλειά; Αυτό το συναίσθημα θα βελτιώσει την διάθεσή σας

Νιώθετε κούραση και στρες στη δουλειά; Αυτό το συναίσθημα θα βελτιώσει την διάθεσή σας

Θυμάστε την τελευταία φορά που νιώσατε θαυμασμό για κάτι και το πόσο όμορφα αισθανόσασταν μετά; Είτε γίνατε μάρτυρας ενός φυσικού τοπίου που κόβει την ανάσα είτε θαυμάσατε ένα αξιοσημείωτο ανθρώπινο επίτευγμα, οι στιγμές που προκαλούν δέος έχουν έναν μοναδικό τρόπο να διεγείρουν τα συναισθήματά μας και να μεταβάλλουν τις γνωστικές μας διεργασίες.

Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τον ρόλο του δέους στον εργασιακό χώρο και έχουν διαπιστώσει διάφορα σημαντικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει στους εργαζόμενους και της εταιρείες.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του δέους στον εργασιακό χώρο:

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής

Συναισθήματα όπως το δέος και ο θαυμασμός είναι απαραίτητα στη ζωή μας, καθώς «υπερνικούν» άλλα αρνητικά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. «Το να βιώνετε το συναίσθημα του δέους περνώντας χρόνο στη φύση, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή παρατηρώντας αξιόλογα έργα τέχνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτες», γράφει στο inc.com ο Marcel Schwantes, life και leadrship coach.

Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το συναίσθημα του δέους αυξάνει τη λήψη ηθικών, θετικών αποφάσεων, το αίσθημα της γενναιοδωρίας και τις φιλοκοινωνικές αξίες. «Το να στέκονται απλώς σε ένα άλσος με πανύψηλα δέντρα ενίσχυσε τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και την ανάγκη προσφοράς και μείωσε τις αξιώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Με άλλα λόγια, έκανε τους ανθρώπους πιο ευγενικούς», σημειώνει ο ειδικός.

Συμβάλλει στην αποτελεσματική εργασία

«Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι το δέος μάς κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερο χρόνο. Επίσης, μας κάνει λιγότερο ανυπόμονους με τους συναδέλφους και τους πελάτες και επηρεάζει θετικά τις αποφάσεις μας. Περισσότερες έρευνες διαπίστωσαν ότι η πρόκληση δέους στην εργασία έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνεργάζονται, να δημιουργούν κοινότητες, να μοιράζονται πόρους και να “θυσιάζονται” ο ένας για τον άλλον – όλα αλτρουιστικά χαρακτηριστικά ενός παραγωγικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος».

Μειώνει το εργασιακό στρες

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος του δέους είναι τεράστιος, με μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει τα θετικά μας συναισθήματα, να βελτιώσει τη διάθεσή μας και ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα του στρες. «Για τους πολυάσχολους επιχειρηματίες και τα στελέχη, αλλά και τους εργαζόμενους η εξεύρεση τρόπων για να ενσωματώσουν το δέος στην καθημερινή τους ζωή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τη διαχείριση του άγχους και τη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας, συμβάλλοντας τελικά σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Το δέος και ο θαυμασμός μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα και να ενισχύσουν την περιέργεια. «Όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι που προκαλεί δέος, οι εργαζόμενοι παρακινούνται να εξερευνήσουν και να επιδοθούν σε κάτι άγνωστο και καινούριο. Αυτή η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δημιουργικότητα, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και αντισυμβατική σκέψη.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του περπατήματος στη φύση στη δημιουργικότητα των εργαζομένων. Αποδείχθηκε ότι το περπάτημα στην ύπαιθρο “αυξάνει την ελεύθερη ροή των ιδεών” και κάνει πιο δημιουργικούς τους ανθρώπους».

Με αυτή τη νέα γνώση, μήπως να οργανώνετε περισσότερες συναντήσεις στην εξοχή;.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top