ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαννάκης Ομήρου: Να τερματιστεί η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στις διενεργούμενες συνομιλίες

Γιαννάκης Ομήρου: Να τερματιστεί η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στις διενεργούμενες συνομιλίες

Μήνυμα προς το σύνολο του κυπριακού λαού και διεθνώς ότι ακόμα δεν υπήρξαν δείγματα γραφής από την Τουρκία για τερματισμό της αδιάλλακτης πολιτικής της, στις διενεργούμενες συνομιλίες και ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να τερματιστεί η έκνομη, επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας, έστειλε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.


Υποδεχόμενος τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των κατεχομένων σχολείων του Ριζοκαρπάσου, στην εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος, εξέφρασε εκ μέρους όλων των συμπατριωτών μας, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων για τους εγκλωβισμένους Έλληνες – Κύπριους της Καρπασίας που για 41 χρόνια κρατούν Θερμοπύλες και δίνουν το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός δεν πρόκειται να ξεριζωθεί από την Κύπρο, αλλά θα παραμείνει ριζωμένος στα χώματα που τον γέννησαν.

“Εσείς είσαστε η πρωτοπορία του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για να τερματιστεί η κατοχή, να ενωθεί πραγματικά η πατρίδα μας, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού στο σύνολο του, Ε/κ και Τ/κ” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε ότι από το 1974 αμέσως μετά την τραγωδία η προσπάθεια μας ήταν να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος.

“Επιθυμούμε τη λύση, όπως την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής” συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τους έποικους, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού, με εφαρμογή των αρχών και του  ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

“Οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορεί να είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορία”, συνέχισε αναφέροντας ότι προσβλέπουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία, όμως”, ανέφερε “γνωρίζουμε και  μια μεγάλη αλήθεια, ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα”.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, δίκαιης, δημοκρατικής, λειτουργικής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

“Με λύπη, πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν δείγματα γραφής που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα λύσης”, είπε προσθέτοντας ότι “παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα και να επιδεικνύουμε σταθερή βούληση για την επίλυση του Κυπριακού και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία επιτέλους θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη προσέγγιση”.

“Πρέπει να στραφούμε προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα και να τους υποδείξουμε ότι τώρα είναι η ώρα να στραφούν με πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας αν θέλουν να υπάρξει προοπτική για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη`, ανέφερε περαιτέρω ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Στέλνοντας μήνυμα προς το σύνολο του κυπριακού λαού και διεθνώς ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να τερματιστεί η έκνομη, επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι “οι εγκλωβισμένοι μαθητές και οι οικογένειες τους είναι η εμπροσθοφυλακή σε αυτό τον αγώνα και αποτελούν έμπνευση, για τη συνέχιση, την καταξίωση και τη δικαίωση του”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top