ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για το γκράφιτι στο μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι - «Πράξη απεχθούς αντισημιτισμού»

Έρευνα για το γκράφιτι στο μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι - «Πράξη απεχθούς αντισημιτισμού»

Έρευνα για το αν ένα γκράφιτι που ζωγραφίστηκε στον τοίχο του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα ήταν μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης που συντονίστηκε από τη Ρωσία, διεξάγουν οι τοπικές αρχές.

Το πρωί της 14ης Μαΐου, περίπου 20 κόκκινα χέρια κάλυψαν τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου, το οποίο τιμά την μνήμη ατόμων που έσωσαν τους Εβραίους από το διωγμό τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κατήγγειλε αμέσως το γκράφιτι στις εισαγγελικές αρχές ως πιθανή αντισημιτική πράξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την πράξη ως «απεχθούς αντισημιτισμού». Έγραψε στο «X» ότι ο βανδαλισμός αυτός έβλαψε τόσο τη μνήμη όσων έσωσαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος όσο και των θυμάτων.

Το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο, France Info ενημερώνει, ότι, σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες, η κάμερα του μνημείου κατέγραψε δύο άτομα που έφτασαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα με σπρέι και στένσιλ, καθώς και δύο ή τρία άλλα άτομα που μπορεί να συμμετείχαν. Η ίδια πηγή, σύμφωνα με τη Guardian, αναφέρει πως οι δράστες ταυτοποιήθηκαν γρήγορα από πληροφορίες κινητών τηλεφώνων. Όλοι ήταν Βούλγαροι και αναχώρησαν από το Παρίσι με πούλμαν για τις Βρυξέλλες αργότερα το ίδιο πρωί, ανέφερε επιπλέον το γαλλικό μέσο.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα τα κόκκινα γκράφιτι που αναπαριστούν χέρια να αποτελούν ενέργεια υποκινούμενη από τη Ρωσία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ένα γκράφιτι με ζωγραφισμένα περίπου 60 Αστέρια του Δαβίδ σε τοίχους στο Παρίσι και σε συνοικίες στα περίχωρα προκάλεσε ανάλογες ανησυχίες και οργή για τον αντισημιτικό του χαρακτήρα. Όλα ήταν σε μπλε χρώμα, παρόμοιο με αυτό της ισραηλινής σημαίας. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δύο Μολδαβοί και ο επικεφαλής της ομάδας ήταν ένας φερόμενος ως φιλορώσος επιχειρηματίας. Αντίστοιχα, τότε οι γαλλικές αρχές διερεύνησαν το αν η πράξη αφορούσε σε ενέργεια εντεταλμένη από τη Ρωσία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top