ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε στα εγκαίνια της αμφιθεατρικής αίθουσας «Νίκος Μουγιάρης», της Σχολικής Εφορίας Αθηένου, ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ξανά το θέμα του οδοφράγματος Πυροΐου, ότι το θέμα του Κέντρου Υγείας της Αθηένου θα συζητηθεί στο Υπουργικό την προσεχή Τετάρτη, καθώς και θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα στο ζήτημα του χρέους ύψους €1 εκατ. του Δήμου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και αισθήματα περηφάνιας που βρίσκομαι σήμερα στην Αθηένου, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της Αμφιθεατρικής Αίθουσας «Νίκος Μούγιαρης».

Γνωρίζοντας είπε «πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, πολύ σημαντική ήταν η απόφαση του Κώστα Καδή να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό. Η ανέγερση της σύγχρονης αυτής αίθουσας αποτελεί ίσως το καλύτερο μνημόσυνο για έναν άξιο τέκνο της Αθηένου, έναν αγνό Κύπριο, έναν κοσμοπολίτη Έλληνα, που είχα την ευλογία, γιατί για ευλογία επρόκειτο, να γνωρίσω προσωπικά το 1993 όταν είχα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τις σπουδές μου».

Σημείωσε πως «αναγνωρίζοντας την αξία της φιλανθρωπίας, της παιδείας και του πολιτισμού, ο Νίκος ταύτισε την πού καταξιωμένη πορεία του με ευγενείς πράξεις και έργα ευεργεσίας, μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στις πλείστες των περιπτώσεων, αφήνοντας παντού έντονη τη σφραγίδα του, και ήταν ιδιαίτερα περήφανος ως κάτοικος της Αθηένου».

Σημείωσε πως «ευρισκόμενος εδώ, στον ακριτικό Δήμο Αθηένου, σε μια εκδήλωση για τον Νίκο Μουγιάρη, μερικά μόνο μέτρα από το κατοχικό συρματόπλεγμα, που κρατά τη χώρα μας μοιρασμένη, θέλω να στείλω προς όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας, και να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

«Στα δικά μας όνειρα, όπως και στα όνειρα του Νίκου, η κατοχή ποτέ δεν θα αποκτήσει θέση, πολύ απλά γιατί θέλουμε να δούμε αυτό τον τόπο να επανενώνεται και να αξιοποιεί τις προοπτικές του στην ολότητα τους», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «και αυτό που είναι πάγιο αίτημα μας, και πρόσφατα έχει υποβληθεί ξανά από πλευράς μας με δική μας πρωτοβουλία, είναι για το οδόφραγμα του Πυρόι. Σκεφτείτε τις προοπτικές αν λειτουργούσε ή αν η Κύπρος ήταν επανενωμένη».

Ανέφερε πως «η δική μας πλευρά έχει στην πράξη αποδείξει ότι στηρίζει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε δεν φοβόμαστε τον διάλογο, και κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε η πρωτοβουλία της προσωπικής του απεσταλμένης να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας, έτσι μέσα από τη συζήτηση να δούμε τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σημείωσε πως «βρισκόμενος σήμερα στην ακριτική Αθηένου, επιτρέψετε μου να επισημάνω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά τη δική μου, για ολόπλευρη στήριξη των ακριτικών μας περιοχών, που στην ουσία, αυτό κάνετε στην Αθηένου, αποτελούν θεματοφύλακες των κατεχόμενων εδαφών μας και προπομπούς επανένωσης της πατρίδας μας».

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα και να προωθούμε πολιτικές και δράσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη των ακριτικών μας δήμων και κοινοτήτων, είπε, μεταξύ άλλων.

Ανέφερε πως «ακούγοντας τα διάφορα αιτήματα που έχουν τεθεί από τον Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορίας, έχω πολλές φορές πει, το πιστεύω ακράδαντα, αυτό που θα χαρακτηρίζει την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, ειδικότερα τα θέματα της Παιδείας και της Υγείας, είναι η βασική ευθύνη του κράτους. Και ένα κράτος για να θεωρείται κράτος εν έτει 2024, ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, οφείλει να προσφέρει τα ίδια δικαιώματα στους πολίτες του όπου και αν βρίσκονται όπου και αν μένουν στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε στο Δήμαρχο Αθηένου ότι θα επιστρέψει στην Αθηένου «πολύ σύντομα», διαβεβαιώνοντας ότι το Κέντρο Υγείας θα αρχίσει να λειτουργεί. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη. Οι κάτοικοι της Αθηένου δεν πρέπει να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης πόλης και περιοχής», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, παρακαλώ όπως ανταποκριθούν στο αίτημα των 150 χιλιάδων ευρώ που αφορά τον ευρύτερο τομέα της Παιδείας. Άρα, για την Παιδεία και την Υγεία, για αιτήματα που λαμβάνουμε και είναι απόλυτα δικαιολογημένα οφείλουμε ως Πολιτεία να ανταποκριθούμε. Θα δούμε στην εξέλιξη και τα υπόλοιπα αιτήματα».

Γνωρίζω, είπε «έχω μιλήσει και με την Υπουργό Γεωργίας, πόσο σας ανησυχεί το θέμα του χρέους του ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο σε άλλες κοινότητες ως Κυβέρνηση διαχρονικά έχουμε ανταποκριθεί, είναι ένα θέμα στο οποίο θα βρούμε λύση πολύ σύντομα. Για μένα, μετά την Παιδεία και την Υγεία, αν υπάρχει κάτι που χαιρόμαστε είναι που βλέπουμε εδώ τόσα πολλά παιδιά, σε μια ακριτική κοινότητα. Για να υπάρχουν τόσα παιδιά σημαίνει υπάρχουν πολλές νεαρές οικογένειες στην περιοχή, άρα οφείλουμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες οικογένειες να έρθουν να κατοικήσουν στην Αθηένου».

Σημείωσε πως «για να έρθει μια νεαρή οικογένεια να ζήσει στην Αθηένου τα πρώτα πράγματα που θα ψάξει είναι η Παιδεία και η Υγεία. Άρα, είναι για αυτό που λέω ότι ως κράτος οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα.

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Κοινοτήτων, το οποίο ιεραρχούμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Για εμάς δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες, ούτε πολίτες δύο ταχυτήτων όταν μιλάμε για Παιδεία και Υγεία. Άρα, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων σε όλη την επικράτεια που ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει ο κορυφαίος στόχος των πολιτικών μας».

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, είπε «που αποτελεί το συμβόλαιό μας με τον λαό, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τις ακριτικές κοινότητες, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, σε μια πατρίδα που αλλάζει».

Σε αυτό το πλαίσιο, «είναι οι προτεραιότητες μας, παρά τα οικονομικά δεδομένα για τα οποία οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας δεν υπάρχουν συζητήσεις».

Σημείωσε πως «η Αμφιθεατρική Αίθουσα «Νίκος Μουγιάρης» που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα».

«Η Αίθουσα που σχεδιάστηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης- και θέλω να εξάρω τον ρόλο της προηγούμενης Κυβέρνησης, ειδικά του φίλου Κώστα Καδή - και παραδόθηκε μόλις πρόσφατα, με κόστος περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά ήταν μέρος του κτηριολογικού προγράμματος του νέου Δημοτικού Σχολείου Αθηένου. Ωστόσο, δεν είχε ανεγερθεί μαζί με το υπόλοιπο κτήριο του Σχολείου, κάτι που έγινε αργότερα, με αναθεώρηση του αρχικού προγραμματισμού», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «οι εγκαταστάσεις της αίθουσας - είναι μια από τις καλύτερες αίθουσες που έχουμε σήμερα στην Κύπρο και πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι, ενδεχομένως να χρειαστεί να την αξιοποιήσει και το κράτος στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, ή και να κάνουμε εδώ μια εκδήλωση προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ακριτικού δήμου - πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε «ξανά ότι η προσπάθειά μας για συνεχή αναβάθμιση των δύο νευραλγικών τομέων της παιδείας και του πολιτισμού θα είναι εντατική και αδιάλειπτη, εύχομαι η αίθουσα που εγκαινιάζουμε σήμερα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης, δημιουργίας και προόδου. Είμαι βέβαιος ότι θα εξελιχθεί σε ένα ζωντανό κέντρο δραστηριότητας στην ακριτική μας Αθηένου, όπου οι ιδέες, οι τέχνες και οι άνθρωποι θα συμπορεύονται για ένα καλύτερο αύριο».

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «διαβεβαίωσε ότι, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις – διότι το πιο σημαντικό στην πολιτική είναι να αναγνωρίζουμε τη δουλειά που γίνεται – και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε πως «εγκαινιάζουμε σήμερα την αμφιθεατρική αίθουσα Νίκος Μουγιάρης ένα πραγματικό στολίδι για την Αθηενου». Ο Νίκος Μουγιάρης είναι μεγάλος ευεργέτης του τόπου. Η προτομή του θα τοποθετηθεί στην είσοδο του κτηρίου τον Αύγουστο στο πλαίσιο του συνέδρου των αποδημων.

Αναφέρθηκε και σε βασικά προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο Αθηένου όπως «κέντρο υγείας, σταθμός ασθενοφόρου, εξυπηρέτηση γιατρού τα Σαββατοκύριακα, οφειλή ύψους 1.100.000 ευρώ από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος οικιακών λυμάτων, δημιουργία περιφερειακού Γεωργικού Μουσείου Αθηένου, στεγαστικό σχέδιο ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, δημιουργία γαλακτοκομικής σχολής και οικονομικού κλάδου λυκείου στον χώρο του γυμνασίου Αθηένου».

Η αίθουσα έχει χωρητικότητα 500 θεατών συμπεριλαμβανομένων ειδικών διαρρυθμίσεων για εξυπηρέτηση ατομων σε τροχοκαθισματα και πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων. Το κτήριο περιλαμβάνει εκτός από τον χώρο τον θεατών σκηνή με παρασκήνια χώρος υποδοχής κυλικείο χώρο εικονοληπτών και μεταφραστών χώρο ηχολήπτη και εξωτερικούς χώρους. Το κόστος ανήλθε στα 2.000.000 ευρώ.

Η τελετή εγκαινίων άρχισε με αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο. Στην συνέχεια έγινε αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας των εγκαινίων. Καλλιτεχνικό προγραμμα παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Αθηένου ΚΑ και ΚΒ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς



Φόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Φόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αναμένεται να μεταφερθεί εντός της ημέρας ο 48χρονος ύποπτος για την υπόθεση φόνου με θύμα 41χρονη στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top