ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων ζήτησαν ομοσπονδιακή, δημοκρατική, βιώσιμη και δίκαιη λύση

Οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων ζήτησαν ομοσπονδιακή, δημοκρατική, βιώσιμη και δίκαιη λύση

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ομοσπονδιακή, δημοκρατική, δίκαιη και βιώσιμη συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας που συζήτησαν σήμερα το θέμα “Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι για μια δημοκρατική λύση στο κυπριακό πρόβλημα;” όπως προτάθηκε από το φιλοξενών κόμμα ΕΔΕΚ.

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, Οξάνα Τομόβα υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται αυτές οι συναντήσεις, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τους δύο ηγέτες να εργαστούν σκληρά για μια λύση στο Κυπριακό που θα βασίζεται στις προαναφερόμενες αρχές.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος Β της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Θεοδώρου ανέφερε ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν εποικοδομητικό, ανταλλάγησαν απόψεις και κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στην επόμενη συνάντηση θα ανταλλάξουν περισσότερες απόψεις. Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, έκανε κάποιες προτάσεις στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας για να έρθουν εμπειρογνώμονες που θα εμπλουτίσουν τις συναντήσεις καθώς το κόμμα έχει την άποψη ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές.

Κληθείς να πει εάν το σύντομο κοινό ανακοινωθέν σημαίνει πως δυσκολεύτηκαν “να τα βρουν”, ο κ. Θεοδώρου είπε πως υπήρξε κάποια δυσκολία στο κείμενο αλλά τελικά “μετά και από δική μου παρέμβαση, νομίζω τα καταφέραμε”.

Εισήγηση Προέδρου ΕΔΕΚ στην συνάντηση
---------------------------------------------
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος παρέστη στη συνεδρία και αναχώρησε στις 12.30 λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ ο κ. Σιζόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή της αν. Μεσογείου, όσο και στην Ευρώπη, όπως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ζήτησε και επανακαθορισμό των συναντήσεων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

Είπε πως είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε αυτές της συναντήσεις και η πρώτη ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. “Εκτιμώ ότι είναι η ώρα 26 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση. Συνολικά τί απέδωσαν αυτές οι συναντήσεις και τί επιπλέον πρέπει να γίνει. Ίσως θα πρέπει ακόμα να θυμηθούμε ότι οι συναντήσεις αυτές άρχισαν με πρωτοβουλία της τότε Πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας με στόχο να γνωρίσουμε το τότε πολιτειακό μοντέλο της χώρας, να αντλήσουμε εμπειρίες και τελικά εφόσον το αποδεχθούμε να το εφαρμόσουμε και στη δική-μας πατρίδα ως μοντέλο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”.

Οφείλουμε, ανέφερε, να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: “εξακολουθούμε να έχουμε ως στόχο την υιοθέτηση ενός μοντέλου λύσης το οποίο σε κάποιο στάδιο είναι πιθανόν θα οδηγήσει σε ένα βελούδινο διαζύγιο ή και πιθανόν σε ένα αιματηρό διαχωρισμό;”

Εάν ο στόχος δεν είναι αυτός αλλά η εξεύρεση δημοκρατικής λύσης, η οποία να δίνει την ευκαιρία στους Κυπρίους να ζούμε μαζί ειρηνικά και να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία του μέλλοντός μας σε συνθήκες ασφάλειας, τότε θα πρέπει, είπε, κατά την άποψη της ΕΔΕΚ να διαφοροποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο και να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο των συναντήσεών μας;.

Να απαντήσουμε, συνέχισε, στο ερώτημα εάν είναι δημοκρατική λύση ο γεωγραφικός διαχωρισμός στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, η μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραβίαση της αρχής «ένας άνθρωπος μία ψήφος», ο μόνιμος αποκλεισμός από την προεδρία της Δημοκρατίας πολιτών λόγω της εθνοτικής τους προέλευσης, η απαγόρευση σε πολίτες της Κύπρου να αποκτούν περιουσία και να κατοικούν όπου θέλουν εντός της πατρίδας-τους, όταν έχουν αυτό το δικαίωμα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η σύσταση ενός κράτους γραφειοκρατικού η λειτουργία του οποίου θα είναι δύσκολη, αντιπαραγωγική και δυσκίνητη, όταν στην εποχή-μας η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι σημαντικό στοιχείο στη λειτουργία των κρατών και “ένας ξένος δικαστής που πιθανόν δεν θα γνωρίζει τα κυπριακά δεδομένα, να δίνει λύση σε σοβαρά θέματα λειτουργίας του κράτους και λήψης αποφάσεων;”.

Η αποδοχή όλων των παραπάνω ως προνοιών μιας προτεινόμενης λύσης, κατά την άποψη της ΕΔΕΚ – συνέχισε - δεν θα οδηγήσει σε δημοκρατική, λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση. “Θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε αναπαραγωγή της αντιπαράθεσης και των  συγκρούσεων. Αυτή ήταν και η άποψή του πρώτου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο του Γκάλο Πλάζα”.

Διερωτήθηκε επίσης τι πολιτειακό μοντέλο θέλουμε, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των πολιτών ή ομοσπονδία με πολιτική ισότητα κρατών δηλ. Συνομοσπονδία, όπως είπε. Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, πιστεύει στη δημοκρατία, την ισότητα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική, θρησκευτική, κοινωνική ή οικονομική προέλευση, την αρμονική συνεργασία, τη σμίκρυνση της οικονομικής ανισότητας ανάμεσα στα χαμηλά και τα ψηλά εισοδήματα και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών όλων των πολιτών σε θέματα παιδείας και υγείας.  Έχοντας αυτά ως βάση απορρίπτει, είπε, τη συνομοσπονδία και υιοθετεί την καθαρή ομοσπονδία όπως λειτουργεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς.

Γι΄ αυτό, εξήγησε, η ΕΔΕΚ έχει προτείνει την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του κράτους με κοινό ψηφοδέλτιο, όπως στις ΗΠΑ από το σύνολο του λαού, χωρίς στάθμιση ψήφου, όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι Ε/κ ο Αντιπρόεδρος να είναι Τ/κ και το αντίστροφο. Να έχουν κοινό πρόγραμμα ώστε να δημιουργούνται συνθήκες συνεργασίας και συμπόρευσης και όχι διαχωρισμός, πρόσθεσε.

Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι η Κύπρος είναι μικρή για να έχει 3 κυβερνήσεις, 3 βουλές, μία Γερουσία, 3 Δημόσιες Υπηρεσίες, 3 Αστυνομίες κ.λ.π. Είναι προφανές ότι το τεράστιο κόστος λειτουργίας θα το επωμισθεί ο λαός με σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία του. “Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των Τ/κ για αυτό και είμαστε έτοιμοι στο πλαίσιο δημοκρατικής λύσης να τις αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε από κοινού λύσεις, αλλού μόνιμες και αλλού με μακρές χρονικά μεταβατικές περιόδους, ακόμα και με την παραχώρηση υπερπρονομίων”. Αυτό που ανησυχούσε τους Τ/κ στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ένωση με την Ελλάδα σήμερα δεν υφίσταται, σημείωσε. “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην Κύπρο αφέντες πρέπει να είμαστε οι Κύπριοι”.

Ως προς τις συναντήσεις των κομμάτων η ΕΔΕΚ πρότεινε να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών δημοκρατικής λύσης, το οποίο θα ετοιμάσει για συζήτηση μία επιτροπή που θα καθοριστεί, να καταθέσουν έναν απολογισμό και τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης διαδικασίας, να υπάρχει κείμενο συμπερασμάτων μετά από κάθε συνεδρία και να κληθούν ειδικοί οι οποίοι να αναλύσουν διάφορα πολιτειακά μοντέλα, π.χ. ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Βοσνίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top