ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: Τρία μυστικά για να φτάσουμε στα 100 - Αποτελεσματικά ακόμα κι αν είστε ήδη 80

Μακροζωία: Τρία μυστικά για να φτάσουμε στα 100 - Αποτελεσματικά ακόμα κι αν είστε ήδη 80

Πόσο απαραίτητο θεωρείται να διατηρούμε έναν συνολικά δια βίου υγιεινό τρόπο ζωής; Πολλές φορές έχει τονιστεί από μελέτες και ειδικούς η σημασία της πρόληψης που περιλαμβάνει καλές συνήθειες, όπως η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή. Πότε όμως δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε θέτοντας το στόχο των 100 ετών, σύμφωνα με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα νεότερης μελέτης.

Όπως συμπέρανε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ακόμα και στα 80, έχει μεγάλη σημασία να υιοθετήσουμε υγιεινές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε τα 100. Πιο συγκεκριμένα, η αποχή από το κάπνισμα, η τακτική άσκηση και η ποικιλία στη διατροφή στην τρίτη ηλικία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να πατήσουμε τα 100. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο εύρημα που αμφισβητεί τις υποθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των αλλαγών στον τρόπο ζωής για τους υπερήλικους.

«Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται να είναι σημαντική ακόμη και στις προχωρημένες ηλικίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατασκευή στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του τρόπου ζωής μεταξύ όλων των ηλικιωμένων ενηλίκων μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι τρεις καθοριστικές συνήθειες

Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της μακροζωίας, οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από μια κινεζική διαχρονική έρευνα για την υγιή μακροζωία. Εντόπισαν 1.454 άτομα που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τα 100 έτη και στη συνέχεια τα συνέκριναν με 3.768 συμμετέχοντες ελέγχου παρόμοιας ηλικίας και ιστορικού που πέθαναν πριν περάσουν το κατώφλι των 100.

Αφού η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μια κλίμακα υγιεινού τρόπου ζωής και βαθμολόγησε αντίστοιχα τους συμμετέχοντες, με παραμέτρους το κάπνισμα, την άσκηση και τη διατροφή, συνέκριναν τις βαθμολογίες του τρόπου ζωής των εκατοντάχρονων με εκείνους που απεβίωσαν πριν τα 100, για να δουν αν οι πιο υγιεινές συνήθειες σχετίζονται με μεγαλύτερη μακροζωία.

Όπως διαπίστωσαν, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα άτομα με την υψηλότερη βαθμολογία στον υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία. Η συσχέτιση αυτή διατηρήθηκε ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση και οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας.

Αναλυτικότερα, οι παράγοντες που έπαιζαν το μεγαλύτερο ρόλο στη μακροβιότητα ήταν οι εξής:

-εάν κάποιος δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή του, μπορούσε να πατήσει τα 100 με πιθανότητες κατά 25%.
-η τρέχουσα τακτική άσκηση αύξησε τις πιθανότητες κατά 31% σε σύγκριση με την απουσία άσκησης
-η πολυποίκιλη διατροφή, που περιελάμβανε τη φυσιολογική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριού, οσπρίων και τσαγιού, αύξανε τις πιθανότητες κατά 23% σε σύγκριση με τις λιγότερο ποικιλόμορφες δίαιτες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση ότι ο δείκτης μάζας σώματος και η κατανάλωση αλκοόλ δε συνδέθηκαν σημαντικά με την επίτευξη του στόχου των 100 χρόνων σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού.

Συμπερασματικά, παρά τους περιορισμούς της μελέτης, όπως η επιλογή του συγκεκριμένου πληθυσμού που εξετάσθηκε (Κινέζοι) και τη μη συμπερίληψη του πρότερου τρόπου ζωής, η μελέτη προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε θετικές αλλαγές, με στόχο τη μακροζωία.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top