ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Οι πυρκαγιές αποτελούν κάθε καλοκαίρι ένα καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει την Κύπρο ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον κίνδυνο.

Ήδη από την 1η Ιουνίου όπου άρχισε επίσημα η καλοκαιρινή περίδος στο νησί μας, ξέσπασαν αρκετές πυρκαγές με αρκετές από αυτές να τίθενται εκτός ελέγχου και να χρειάζεται ακόμα και η χρήση πτητικών μέσων για την κατάσβεση τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «οι επιστήμονες μας προειδοποιούν πάνω από 15 χρόνια, ότι η επέκταση του καλοκαιριού κατά δύο μήνες λόγω κλιματικών αλλαγών, σε συνδυασμό με αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πυρκαγιών και μάλιστα μεγάλων διαστάσεων - Megafires».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι πέραν από τα μέτρα πρόληψης και αντίδρασης σε μια φωτιά, είναι εξίσου σημαντικά και τα μέτρα για την προστασία του εδάφους και τη διασφάλισης της ικανότητας του εδάφους να αναγεννηθεί μετά από μια φωτιά.

Όπως πρόσθεσε αναφορικά με τα μέτρα προστασία του εδάφους, «στη φύση το έδαφος δεν είναι συμπιεσμένο όπως είναι σε ένα χωματόδρομο που περνούν αυτοκίνητα και γι' αυτό υπάρχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι όταν βρέχει μπορεί εύκολα το νερό της βροχής να απορροφηθεί από το έδαφος και μάλιστα σε βάθος».

Όπως εξήγησε, η αύξηση της υγρασίας στο υπέδαφος δίνει ζωή στη βλάστηση να αντέξει μέχρι τις επόμενες βροχές και πρόσθεσε πως «πολύ συχνά ακούμε τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν με δύναμη και να ακούμε ένα χαρακτηριστικό ήχο όταν βρέχει. Όταν όμως έξω στη φύση πέφτουν με δύναμη οι σταγόνες της βροχής, είτε η βλάστηση στο έδαφος, είτε τα φύλλα των δέντρων, αφαιρούν την ενέργεια της και πέφτει απαλά στο έδαφος».

Αν όμως έχουμε βροχές μετά από μια πυρκαγιά όπου τα χόρτα και τα δέντρα κάηκαν, δεν υπάρχει πλέον τίποτα να ανακόψει τη δύναμη των σταγόνων βροχής να κτυπούν στο έδαφος. Επειδή όμως το έδαφος όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν είναι συμπιεσμένο ή όπως λέμε στην Κύπρο είναι "αφρούγιο", είναι εύκολο για την βροχή να το σκάψει και να το παρασύρει με τη ροή του αλλού.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως δήλωσε, «είναι ότι στο επιφανειακό έδαφος έχουμε όλους τους σπόρους των δέντρων, θάμνων και αγριόχορτων και όλα αυτά θα τα παρασύρουν τα νερά της βροχής πιο κάτω ή ακόμη να ξεριζωθούν και μικρά φυτά και αυτό θα καταστρέψει την οποιαδήποτε πιθανότητα να έχουμε ξανά βλάστηση στην συγκεκριμένη περιοχή».

Ένα από τα πιο επείγοντα θέματαπου πρέπει να εκτελεστούν μετά από μια φωτιά, όπως εξήγησε, είναι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αντιδιαβρωτικών μέτρων πριν τις επόμενες βροχές.

Συκγεκριμένα όπως ανέλυσε στην ιστοσελίδα μας, τα αντιδιαβρωτικά μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων μέτρων,

-τη χρήση κορμών δέντρων που έχουν καεί (κορμοδέματα, κορμοπλέγματα) απλωμένων στο έδαφος για να σταματήσουν τη ροή των νερών της βροχής προς τα κάτω
-τη χρήση κλαδιών και μικρών πέτρινων αναχωμάτων.
-την καθυστέρηση των νερών σε ρυάκια και πολλά άλλα μέτρα βασισμένα πάντα στη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής.

Αυτός είναι από τους λόγους, όπως σημείωσε, που πρέπει να μένουν τα καμένα υλικά στην καμένη περιοχή εφόσον είναι με αυτά κυρίως που εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά έργα.

Παράλληλα ανέφερε ότι, ανάλογα με την περίπτωση και όταν ο καιρός είναι κατάλληλος, μπορεί να βοηθηθεί η περιοχή να ανακάμψει με τις δενδροφυτεύσεις ή/και την υδροσπορά (hydroseeding) η οποία μπορεί να ραντίσει μεγάλες εκτάσεις με σπόρους αναμεμιγμένους σε ειδικά προετοιμασμένο υγρό για να μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα οι σπόροι μετά από τις πρώτες βροχές και να προστατευθούν από πουλιά και μυρμήγκια.

Το Τμήμα Δασών, πρόσθεσε, έχει τέτοιο εξοπλισμό, τον οποίο χρησιμοποίησε και στην αποκατάσταση της περιοχής του Αμιάντου στο Τρόοδος.

Καταληκτικά δήλωσε ότι, ακόμη ένα πλεονέκτημα των αντιδιαβρωτικών έργων είναι ότι «εμποδίζουν όλη αυτή τη στάχτη να φτάσει στο σύστημα υδροδότησης της περιοχής και εμποδίζει τις λάσπες να δημιουργούν προβλήματα σε οχετούς και αυλάκια» και πρόσθεσε ότι, «για να γίνονται όλα αυτά σωστά και γρήγορα χρειάζεται παρακολούθηση, εκπαίδευση του προσωπικού και ο κατάλληλος εξοπλισμός γιατί χωρίς αυτά θα επιταχυνθεί η ερημοποίηση του τόπου μας», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Στις 25 Σεπτεμβρίου η ομιλία ΠτΔ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Στις 25 Σεπτεμβρίου η ομιλία ΠτΔ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Στις 25 Σεπτεμβρίου το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) αναμένεται να εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top