ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΕΙΛΗ Τουρκίας σε Ρωσία: Αν τολμήσετε να παραβιάσετε ξανά τον εναέριο μας χώρο θα..

ΑΠΕΙΛΗ Τουρκίας σε Ρωσία: Αν τολμήσετε να παραβιάσετε ξανά τον εναέριο μας χώρο θα..

Και δεύτερη παραβίαση τουρκικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία την Κυριακή

Και δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έγινε από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη την Κυριακή έπειτα από την πρώτη παραβίαση που έγινε το Σάββατο.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα κλήθηκε για δεύτερη φορά στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας χθες το πρωί. "Αν συνεχιστεί η στάση σας αυτή τότε θα είστε υπεύθυνοι για τυχόν ανεπιθύμητο επεισόδιο", του ανέφεραν

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, την Κυριακή για δύο λεπτά παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Τουρκίας από αεροσκάφος που πετούσε παράλληλα με τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και μπήκε εντός Τουρκίας 500 μέτρα. Τουρκικά πολεμικά το αναχαίτισαν και αμέσως αποχώρησε. Εκτιμάται πως αν δεν αποχωρούσε τότε θα υπήρχε σύγκρουση.

Σήμερα η εφημερίδα Βατάν αναφέρει ότι από φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στη Συρία φαίνεται ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στους βομβαρδισμούς δεν έχουν σημαία, ούτε φαίνεται σε ποια χώρα ανήκουν. Εκτιμάται πως ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα υποστηρίξουν ότι δεν πρόκειται για ρωσικά αεροσκάφη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτό το περιστατικό δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν Τουρκία και Ρωσία αντιμέτωπες. Το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχει μεγαλώσει στο Συριακό. Η Τουρκία θέλει λύση χωρίς Άσσαντ, ενώ η Ρωσία ενισχύει τον Άσσαντ. Υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της παραβίασης.

Εκτιμούν ακόμη ότι η ενίσχυση του ρωσικού στρατού στην Συρία απειλεί και την γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Η Ρωσία έχει αισθητή παρουσία τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα η επιθυμία της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός βορείου Συρίας θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Ρωσίας. Η νέα ρωσική πραγματικότητα θα δυσκολέψει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και την πολιτική ασφάλειάς της.

Άλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν κατέβηκε για τον Άσσαντ αλλά για να κάνει έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, να ελέγξει τους διαδρόμους φυσικού αερίου αλλά και τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Χαλεπίου και Λατάκειας. Εκτιμούν ότι στη Δύση θα άρεσε πολύ μια αναμέτρηση Ρωσίας - Τουρκίας γιατί αυτό θυμίζει τον πόλεμο της Κριμαίας του 1853 που ήταν και το τέλος της ρωσικής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πιστεύουν ότι αυτό το λάθος δεν θα το κάνει η Ρωσία.

Υπάρχουν επίσης και πολιτικοί αναλυτές που λένε ότι παραβίαση κατά λάθος δεν γίνεται. Η Μόσχα ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι πλέον "εδώ δεν είναι ο Άσσαντ, είμαστε εμείς".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top