Είμαστε ή όχι Βενεζουέλα τελικά; Ένα ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από τον Κυπριακό ουρανό από χθες Τετάρτη, όπου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με μία απόφαση 209 σελίδων έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κρίνοντάς τον ανίκανο και ακατάλληλο, να εκτελεί τα καθήκοντά του. Το ξέσπασμα της κοινωνίας ήταν άμεσο, με τα κοινωνικά δίκτυα να παίρνουν φωτιά, καταδικάζοντας την απόφαση, αλλά κυρίως το λεκτικό του δικαστηρίου.
Σε μια κοινωνία όπου τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος με μια πρόταση είπε όλα εκείνα που ο κάθε ένας από εμάς έχει στο μυαλό του, βλέποντας τα σκάνδαλα, τη διαφθορά αλλά και την ατιμωρησία, να κυριαρχούν, στον τόπο μας.
«Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι είναι κόλαφος στην ελευθερία λόγου και έκφρασης στη χώρα μας», είπε μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα μιλώντας στους συναδέλφους του στην Ελεγκτική Υπηρεσία είπε το εξής: «Έχω να απολογηθώ σε αυτούς που έβρισκα στον δρόμο και μου λέγανε, είσαι τελειωμένος. Θα σε φάνε και τους διαβεβαίωνα, μην ανησυχείτε. Δεν είμαστε Βενεζουέλα».
Μια απόφαση πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα της χώρας μας, μια απόφαση της οποίας το ύφος είναι ισοπεδωτικό απέναντι σε έναν Αξιωματούχο του κράτους ο οποίος για δέκα χρόνια, έβγαζε στη φόρα όλα όσα προσπάθησαν διάφοροι να αποκρύψουν. Από τα χρυσά διαβατήρια, μέχρι το σκάνδαλο με το τερματικό στο Βασιλικό και τις δημόσιες συμβάσεις.
Κανένας δεν θέλει να ηρωοποιήσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε τη δουλειά του. Το αυτονόητο για χώρες προηγμένες, όχι όμως για τη δική μας, όπου τα σκάνδαλα και το φαγοπότι έχουν γίνει δεύτερη μας φύση. «Παύθηκε, γιατί έκανε τη δουλειά του», γράφουν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο στόχαστρο της κοινωνίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με τα ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, αν δηλαδή θα μπορούσε ο ίδιος να σταματήσει τα όσα συνέβησαν μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πριν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την κοινωνία να θεωρεί τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευρισκόμενος στην Αθήνα για την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ένιωσε τον παλμό και την αντίδραση της κοινωνίας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ούτε και τις φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ώρες, για την εμπλοκή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην πολιτική και το ερώτημα που πλανάται είναι εάν η απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα ζημιώσει την δημόσια εικόνα του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, την οποία συντηρεί από την πρώτη μέρα της εκλογής του, στην προεδρία της δημοκρατίας.
Άνω-κάτω το πολιτικό σκηνικό
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή του τόπου, με τον ΔΗΣΥ να αναφέρει ότι η απόφαση είναι σεβαστή, ωστόσο δεν θα γίνει δεκτή η αποδυνάμωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σε ανακοίνωσή, το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες από την απόφαση και επιρρίπτει ασήκωτες ευθύνες της κυβέρνησης και της νομικής υπηρεσίας. Σ
ε γραπτή δήλωση η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάνει λόγο για πλήγμα για τον ίδιο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, ενώ αναφέρει ότι απόφαση του Συμβουλίου είναι σεβαστή και θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης, όμως πέρα των νομικών πτυχών της, οι πολιτικές συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές. Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να καταθέσεις προτάσεις, για να διασφαλιστεί ότι το θετικό έργο που επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής, δεν θα υποβαθμιστεί. Η ΔΗΠΑ στην ανακοίνωση αναφέρει ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου και ότι όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να υπηρετούν το καλό της χώρας και των πολιτών, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης.
Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Κυπριακής Δικαιοσύνης. Το ΕΛΑΜ τονίζει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα. Προφανώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ εκκρεμεί και η πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση για δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου.
Στις Βρυξέλλες η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Δυσαρέσκεια για την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου, εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Γιώργος Γεωργίου, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα κατά της δημοκρατίας και κατά της διαφάνειας. Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι θα μελετήσουν την απόφαση και θα δράσουν αναλόγως στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Δεν απέκλεισαν μάλιστα τη δράση στην Κομισιόν.
Ανοίγει ο δρόμος για το Ελεγκτικό Συμβούλιο
Αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ελληνική πρωτεύουσα, την Παρασκευή, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αναπλήρωση της θέσης του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τη φιλοσοφία του Νίκου Χριστοδουλίδη για <εκσυγχρονισμό> της ελεγκτικής υπηρεσίας, ο οποίος σύμφωνα με την εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, θα μετατραπεί σε ελεγκτικό συμβούλιο, κάτι που θα πρέπει να περάσει πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη νομική υπηρεσία για τον νομοτεχνικό έλεγχο, με κατάληξη τη βουλή των αντιπροσώπων, για ψήφιση.
Εμπλοκή Οδυσσέα στην πολιτική με ορίζοντα το 2028
Η απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσο και αν δεν θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με τον ίδιο να μην αποκλείει την εμπλοκή του στην πολιτική, με ορίζοντα το 2028. Τις τελευταίες ώρες φουντώνουν οι φήμες για τη δημιουργία κινήματος σε πρώτη φάση, με την εμπλοκή βουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα: «H επόμενη μέρα με βρίσκει ταγμένο στον αγώνα για πάταξη αυτής της γάγγραινας που λέγεται διαφθορά, η οποία φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ βαθιά πλοκάμια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προσοχή από παραπλανητικές προσφορές – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις