ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλη καταδίκασε την Τουρκία για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού- Καλεί ΕΕ και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν

Η Βουλη καταδίκασε την Τουρκία για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού- Καλεί ΕΕ και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφισμα που ενέκρινε καταδίκασε την Αγκυρα για τη σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία με τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού και καλεί ΕΕ και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η Βουλή καταδικάζει την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο και την από μέρους της παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Επίσης, καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες που εδραιώνουν τα τελεσμένα της εισβολής και δυναμιτίζουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Περαιτέρω καλεί τον ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες αυτές, να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία απαιτώντας τη συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με το διεθνές δίκαιο, με τα σχετικά για την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας υπό ένταξη χώρας.

Με το ψήφισμα, η Βουλή ζητά επίσης όπως ασκηθούν ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συμβάλει γενικότερα στην επίλυση του Κυπριακού και να μην επαναλάβει οποιεσδήποτε ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Το ψήφισμα κατατέθηκε και ψηφίστηκε με αφορμή “τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για την υδατική σύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων, που κορυφώθηκαν με την πανηγυρικού χαρακτήρα τέλεση των εγκαινίων του έργου, από τον Τούρκο Πρόεδρο”, όπως αναφέρεται σε αυτό.

Αναφέρει επίσης ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του ΣΑ και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παραβίασης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η Βουλή σημειώνει ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974, παραβίαση η οποία επισυμβαίνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Σημειώνει ακόμα ότι η Τουρκία αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 και στην ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη συνέχιση της κατοχής την οποία η ίδια συντηρεί με την αδιάλλακτη πολιτική της.

Η Βουλή θεωρεί ότι το παράνομο αυτό έργο εντείνει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την ασφυκτική επιρροή με στόχο τον πλήρη έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής στα κατεχόμενα.

Προσθέτει ότι η λειψυδρία είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Κύπρο και το οποίο πρέπει να τύχει συνολικής αντιμετώπισης για ολόκληρο τον κυπριακό λαό στα πλαίσια των προσπαθειών για βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Της έγκρισης του ψηφίσματος προηγήθηκε συζήτηση καθώς το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την αρχική διατύπωση ότι η Τουρκία ασκεί πλήρη έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής στα κατεχόμενα. Τα κόμματα συμφώνησαν και άλλαξε η διατύπωση με αντικατάσταση του ρήματος ασκεί με ρήμα επιδιώκει.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να διατηρείτο το ρήμα “ασκεί”, επειδή όπως ανέφερε η θέση του, είναι όπως και η θέση του ΕΔΑΔ ότι η Τουρκία ασκεί πλήρη έλεγχο στα κατεχόμενα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top