Διχάζουν την Ε.Ε. οι δασμοί Τραμπ: Πάμε σε διαπραγματεύσεις, λένε Ιταλία και Ισπανία - Πιο «επιθετική» στάση προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Διχάζουν την Ε.Ε. οι δασμοί Τραμπ: Πάμε σε διαπραγματεύσεις, λένε Ιταλία και Ισπανία - Πιο «επιθετική» στάση προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ιταλίας και της Ισπανίας καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν πιο σκληρή στάση.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση με διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρλος Κέρπο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg το Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην χρησιμοποιήσουν «το κουμπί του πανικού».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων δασμών, η οποία θα ήταν απλώς επιζήμια για όλους, και ειδικά για εμάς», δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο, δίπλα στη λίμνη Κόμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήταν «λάθος», αλλά ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να εργαστεί για μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παικτών.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν να απαντήσουν πιο «επιθετικά» στους δασμούς του Τραμπ.

«Είμαστε σε ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου και να αυξήσουμε ανάλογα την πίεση στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στις 3 Απριλίου.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θέλει οι επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να επενδύουν στην Αμερική ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ. «Είναι σημαντικό οι μελλοντικές επενδύσεις, οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, να ανασταλούν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στις 3 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE