ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάσικος: Kανένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση

Xάσικος: Kανένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση

H Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που προώθησαν και στήριξαν τη συμπερίληψη της μετανάστευσης

Το κάθε κράτος από μόνο του δεν μπορεί ούτε να λύσει, ούτε να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχουν συμφωνήσει σε από κοινού συνεργασία και εφαρμογή επιχειρήσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε χαιρετισμό σε εκδήλωση με τίτλο «Μεταναστευτικό: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Μεσόγειο». Πρόκειται για εκδήλωση του ΥΠΕΞ αφιερωμένη στο μήνα μετανάστευσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015.

Ο Υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι οι κοινές δράσεις άμεσης εφαρμογής αφορούν τη μόνιμη ανταλλαγή πληροφοριών, τον περιορισμό δευτερευουσών μετακινήσεων, τη στήριξη των προσφύγων και την παροχή στέγασης και διατροφής, την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τη φύλαξη των συνόρων, την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων καθώς και την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων.

Ο κ. Χάσικος επεσήμανε ότι μια ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης, απαιτεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι ανάμεσα στις μεταναστευτικές ροές πιθανό να βρίσκονται και άτομα που απλά εκμεταλλεύτηκαν τις ροές αυτές και πέρασαν παράνομα τα σύνορα και θα πρέπει άμεσα και με ασφαλή τρόπο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

“Η Κύπρος έχει στηρίξει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Επιστροφή, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων για αξιοπρεπή επιστροφή και της αρχής της μη-επαναπροώθησης.Επίσης, η ΕΕ βρίσκεται σε θεσμοθετημένο συστηματικό διάλογο με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα με τις αφρικανικές”, ανέφερε.

 Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτήν την περίοδο γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης με τα αφρικανικά κράτη, με αποκορύφωμα την Σύνοδο της Βαλέτας, στις 11-12 Νοεμβρίου στην οποία θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και έξι μήνες, γίνονται έντονες διεργασίες ώστε στη Βαλέτα, οι ηγέτες να συμφωνήσουν επί ενός αναλυτικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και των εμπόρων προσώπων, την ενισχυμένη συνεργασία για μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής, τη συνεργασία με τρίτες χώρες για τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, όπως είπε, το Σεπτέμβριο του 2015 ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν νόμιμα στην Κύπρο ανερχόταν σε 55,554.

Αναφερόμενος στο θέμα της μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι με βάση τα όσα αναφέρει ο ΟΗΕ , η μετανάστευση και η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα αλληλεξαρτώμενες διεργασίες, καθώς οι μετανάστες, συνήθως, βελτιώνουν την κατάστασή τους μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους και επηρεάζουν άμεσα την ευημερία άλλων τόσων εκατομμυρίων.

Ανέφερε ακόμη ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες στις χώρες προέλευσης λαμβάνουν τα εμβάσματα και επωφελούνται από τις οικονομικές και κοινωνικές επενδύσεις των μεταναστών.

Ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα παγκόσμια εμβάσματα θα φθάσουν τα 515 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

Ο ΥΠΕΣ είπε επίσης ότι η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που προώθησαν και στήριξαν τη συμπερίληψη της μετανάστευσης στην Ατζέντα 2030 και έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top