Με αφορμή αυτές τις περιπτώσεις, εύλογη είναι η ανησυχία αρκετών πολιτών αφού η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών είναι υποχρεωτική σε όλα τα νοικοκυριά.
Ποια σπίτια κινδυνεύουν
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, Γιώργος Κυριάκου, ανέφερε ότι ο κίνδυνος αφορά συγκεκριμένα σπίτια, όχι το σύνολο.
«Αφορά τα σπίτια που είναι τριφασικές οι παροχές τους, εάν το σπίτι είναι μονοφασική η παροχή του δεν τους αφορά, δεμν έχουν κανένα κίνδυνο να καούν οι συσκευές», εξήγησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακού, για τα σπίτια με τριφασική παροχή, η ΑΗΚ οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή πριν την εγκατάσταση.
«Σε πολλές περιπτώσεις δεν ειδοποιά τον ιδιοκτήτη ή τον ένοικο του υποστατικού ότι θα αλλάξει τον μετρητή, και χωρίς να το ξέρει κόβεται απότομα το ρεύμα. Έτυχε περίπτωση όπου άτομο έκανε κάτι σημαντικό, κόπηκε το ρεύμα και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι έπρεπε να έχει γεννήτρια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, «όταν είναι τριφασική η παροχή, υπάρχει πρόβλημα εάν χαθεί ο ουδέτερος από την εγκατάσταση λόγω ανθρώπινου λάθους. Αυτό δεν μπορείς να το ελέγξεις όμως μπορείς να το μειώσεις. Όλο το πρόβλημα είναι ο ουδέτερος, γιατί αυτός είναι που θα καεί και όχι η βάση».
Τα συχνά λάθη στην εγκατάσταση - Μπορεί να αποφευχθεί;
Αναφορικά με την διαδικασία εγκατάστασης, ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά για κάθε μετρητή.
«Δυστυχώς όμως τα άτομα που κάνουν την εγκατάσταση, αφιερώνουν 5-6 λεπτά γιατί όσους παραπάνω αλλάξουν θα πιάσουν περισσότερα λεφτά από υπερωρίες», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Κυριακού επεσήμανε ότι μετά την εγκατάσταση θα έπρεπε να γίνεται διπλός έλεγχος και από τους δυο υπαλλήλους της ΑΗΚ, πριν να ενεργοποιήσουν το αυτόματο του υποστατικού.
«Καταρχάς πρέπει να μετρήσουν το αυτόματο και όταν το ενεργοποιήσουν, να μετρήσουν ότι η εξαγωγή του είναι σωστή», πρόσθεσε.
Με βάση τον κ. Κυριάκου, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι λόγω του ηλεκτρομηχανολογικού υλικού του καταναλωτή, ωστόσο τόνισε ότι «η ΑΗΚ οφείλει να προστατεύσει τους πελάτες της».
«Γι’ αυτό προσπαθούμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος και η διαδικασία καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο για το πως θα γίνονται αυτές οι αλλαγές των έξυπνων μετρητών», σημείωσε.
«Βροχή» από παράπονα
Όσο αφορά τα περιστατικά με καμένες συσκευές, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι στον ίδιο απευθύνθηκαν περίπου δέκα άτομα.
«Αλλά σίγουρα στην ΑΗΚ είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά. Το τηλέφωνο μου είναι 99720415, καλώ τους πολίτες να με ενημερώσουν αναφορικά με περιστατικά με τους έξυπνους μετρητές», είπε καταληκτικά.