Ολγκίν: «Δέσμευση των ηγετών για πρόοδο, όχι του ΟΗΕ» - Πώς απαντά η Κυβέρνηση
Με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη, το πρωί της Παρασκευής.
Η προσωρινή αναστολή δίνει στην κυβέρνηση Τραμπ τη δυνατότητα να διατηρήσει σε ισχύ τους δασμούς, ενώ το Εφετείο εξετάζει τα νομικά επιχειρήματα των δύο πλευρών.
Η απόφαση από το Δικστήριο Διεθνούς Εμπορίου είχε κρίνει ότι οι περισσότεροι από τους δασμούς παραβίαζαν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν. Το εφετείο ανέφερε στην απόφασή του ότι η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου «παραμένει σε αναστολή μέχρι νεοτέρας», καθώς συνεχίζεται η εξέταση των σχετικών εγγράφων.
Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν έτοιμη να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο -και μάλιστα αύριο Παρασκευή- εάν το εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της να μπλοκάρει την απόφαση για τους δασμούς.
Το Δημόσιο χαρακτηρίζει την εντολή του δικαστηρίου «νομικά αδικαιολόγητη ενέργεια» που θα μπλοκάρει πολιτικές κεντρικής σημασίας για την οικονομική και την εξωτερική πολιτική και θα αποδιοργανώσει μήνες διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, και δεύτερος δικαστής, από το περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αυτή τη φορά, χαρακτήρισε τους δασμούς «παράνομους» και διέταξε την έκδοση προσωρινής διαταγής για την είσπραξη δασμών. Δύο εισαγωγείς παιχνιδιών από το Ιλινόις είχαν προσφύγει κατά των δασμών.
Οι δασμοί πρέπει να εγκρίνονται από το Κογκρέσο, αλλά ο Τραμπ έχει παρακάμψει αυτή την απαίτηση, ισχυριζόμενος ότι τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας ισοδυναμούν με εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό έχει δώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να εφαρμόσει σαρωτικούς δασμούς σχεδόν σε όλες τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των συντακτών την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ είπε ότι το δικαστήριο (με την αρχική του απόφαση) προσπαθεί να σταματήσει τον Τραμπ από το «να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος», και διευκρίνισε ότι η διακυβέρνηση θα εξετάσει άλλες οδούς για την άσκηση της εμπορικής πολιτικής παρά την απόφαση του δικαστηρίου.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους δικαστές που έβγαλαν την απόφαση, λέγοντας ότι «καταχράστηκαν θρασύτατα» τη δικαστική τους εξουσία για να εμποδίσουν τον πρόεδρο να εκτελέσει την εντολή που του έδωσε ο αμερικανικός λαός.
Υπάρχει μια τάση μη εκλεγμένων δικαστών να παρεμβάλλονται στη νομοθετική διαδικασία, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος, είπε τέλος η εκπρόσωπος, έχει άλλες νομικές εξουσίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, αλλά και ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει τις άλλες οδούς ενώ περιμένει να δει την εξέλιξη της τρέχουσας υπόθεσης. «Μπορούμε να περπατάμε και να μασάμε τσίχλα», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις