Δασμοί σε... αναμονή: Ο λόγος της νέας προθεσμίας – Οι απειλές Τραμπ, το «παράθυρο» για παζάρια και ο σκοπός – Οικονομολόγος στο «Τ»

Δασμοί σε... αναμονή: Ο λόγος της νέας προθεσμίας – Οι απειλές Τραμπ, το «παράθυρο» για παζάρια και ο σκοπός – Οικονομολόγος στο «Τ»

Σε αναμονή βρίσκεται ο πλανήτης αναφορικά με την επιβολή δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε την Δευτέρα (07/07) ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει την επιβολή των δασμών, που σχεδιάζει για αρκετές χώρες, από την 9η Ιουλίου για την 1η Αυγούστου.

Ερωτηθείς αν η νέα ημερομηνία είναι σταθερή, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: «Θα έλεγα σταθερή, αλλά όχι 100%».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι επιστολές, τις οποίες έστειλε σε περισσότερες από μια δεκαριά χώρες -περιλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής, και οι οποίες αφορούν τους σχεδιαζόμενους δασμούς, είναι «τελικές», αλλά πρόσθεσε: «Αν τηλεφωνήσουν με μια διαφορετική προσφορά, και αυτή μου αρέσει, τότε θα το κάνουμε».

Για τις κινήσεις του αυτές, τον λόγο που έδωσε επιπλέον προθεσμία αλλά και για το τι προσπαθεί να πετύχει, μίλησε στο ThemaOnline, ο Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης.

«Δεν είναι καθαρό τι σκοπεύει να κάνει. Είναι μία χαώδης κατάσταση. Πολλούς δασμούς υποσχέθηκε και μετά υπαναχώρησε. Φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί ότι ο δασμός τελικά είναι φόρος για τον Αμερικανό πολίτη, θα έχει επίπτωση πάνω στην τιμή που χρεώνεται ο Αμερικανός πολίτης. Γι’ αυτόν τον λόγο αλλάζει συνεχώς γνώμη», είπε χαρακτηριστικά.

Το γενικό πλαίσιο

«Η τελευταία αναβολή για 1η του Αυγούστου σημαίνει ότι την επίπτωση των δασμών στον πληθωρισμό της Αμερικής, στις τιμές δηλαδή της Αμερικής θα τη δούμε τον επόμενο Γενάρη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι όλα καλά. Τα αγαθά που θα τιμολογηθούν με αυτούς τους δασμούς, θα φανούν τον Γενάρη στα ράφια των Αμερικανών», σημείωσε.

Η ψυχολογία των Αμερικανών είναι πολύ σημαντική και για τη δημοτικότητά του και για τις εκλογές του 2026. Ό,τι κάνει ο Τραμπ μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα καθορίσει και το αν θα διατηρήσει τον έλεγχο της Προεδρίας, της Βουλής και της Γερουσίας. Βιάστηκε να περάσει τώρα αυτό με τις φορολογίες γιατί μετά ως τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ίσως να μην μπορούσε να το κάνει», εξήγησε

Ο λόγος της προθεσμίας

Όσο αφορά τον λόγο που έδωσε προθεσμία μέχρι τη 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Τελώνη είναι «ότι ορισμένοι θα έρθουν σε συμφωνία μέχρι 9 Ιουλίου και τους υπόλοιπους θα τους τιμωρήσει για να τους αναγκάσει να έρθουν σε συμφωνία μέχρι 1η Αυγούστου»

«Έκλεισε συμφωνία με τους Κινέζους, και τώρα προσπαθεί με την ΕΕ που είναι πολύ κοντά, Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο επί της αρχής. Θα δεχθεί η ΕΕ το 10% που βάζει πάνω σε όλα, αλλά θα θέλει να πάρει ορισμένες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα κτλ. Για να αποφύγει η ΕΕ τον τιμωριτικό δασμό, θα προσπαθήσει μέχρι τις 9 Ιουλίου να έρθει σε αυτή τη συμφωνία με τον Τραμπ για να μην αναγκαστούν και εκείνοι να ανταποδώσουν και να ξεκινήσει ένας γενικότερος εμπορικός πόλεμος που δεν θέλει καμία πλευρά. Αν κλείσει τα μεγάλα μέτωπα, την Κίνα και την ΕΕ, κλείνει περίπου τα 2/3. Έκλεισε και με το Βιετνάμ που εν μέρει αντικαθιστούσε την Κίνα», συμπλήρωσε.

 «Ο καθένας παίζει με τη στρατηγική του. Οι κινέζοι ήταν ανυποχώρητοι και τον ανάγκασαν να έρθει στο τραπέζι. Η Κίνα παίζει με διαφορετικούς όρους με την ΕΕ. Η Ευρώπη που είναι λίγο πιο ευάλωτη στην άμυνα και τον έχει ανάγκη τον Τραμπ, το έπαιξε πιο στρατηγικά το παιχνίδι της. Ορισμένες εξελίξεις θα υπάρξουν ως τις 9 Ιουλίου ενώ αναμένεται να ακούσουμε και καινούργια πράγματα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο Οικονομολόγος παρέθεσε μία πολύ σημαντική ερώτηση τονίζοντας πώς «το θέμα τώρα είναι τι προσπαθεί να κάνει με τους δασμούς»

Τι προσπαθεί να πετύχει

«Στην αρχή έλεγε ότι ήταν για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δώσει. Το δεύτερο που είπε ήταν για να προστατεύσει την Αμερικανική βιομηχανία και να την αναζωογονήσει, με το να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους να ανοίξουν εργοστάσια στην Αμερική. Αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο και δεν θα δουν άμεσα όφελος ούτε οι ψηφοφόροι του ούτε ο ίδιος. Το τρίτο και πιο βασικό, είναι να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα το οποίο θα πάει κι άλλο πάνω με τις φορο-ελαφρύνσεις που έδωσε. Ο τρόπος για να το κάνει αυτό, είναι να επιβάλει δασμούς για να καλυφθούν τα ελλείματα. Τελευταίο σημείο της στρατηγικής είναι η υποτίμηση του δολαρίου. Το δολάριο αυτή τη στιγμή είναι το παγκόσμιο νόμισμα αποταμίευσης και αυτό για τους Αμερικάνους έχει κάποιο κόστος. Θέλει να υποτιμήσει το δολάριο», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «μέχρι την 1η Αυγούστου όσοι δεν συμμορφωθούν και δεν έρθουν στο τραπέζι να υπογράψουν, ο Τραμπ θα πάρει τους δασμούς στο 40-50%. Είναι ένας μοχλός πίεσης προς τις πιο μικρές χώρες. Με τους μεγάλους πάει προς το να κλείσει πολύ πιο γρήγορα. Κυρίως αυτό απευθύνεται προς την Ιαπωνία και την Κορέα που είναι μεγάλες εμπορικές εταιρείες και δεν υπέγραψαν ακόμα»

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η δημόσια τοποθέτηση ΠτΔ μετά την διάσκεψη Σ. Αγγελλίδη - «Ξεφεύγει του θεσμικού πλαισίου...»

Η δημόσια τοποθέτηση ΠτΔ μετά την διάσκεψη Σ. Αγγελλίδη - «Ξεφεύγει του θεσμικού πλαισίου...»

Αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που στα 65 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόλμησε, παρά τις αντίθετες απόψεις κάποιων συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στη Νομική Υπηρεσία, να προχωρήσει με τον διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE