Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως ασθενείς με καρκίνο, αιματολογικές κακοήθειες, σπάνιες κληρονομικές παθήσεις, όπως και σε ασθενείς που θα υποβληθούν ή υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού των οστών και σπάνια γενετικά νοσήματα.
«Για την υλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης, έχει ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο που ορίζει τα κριτήρια αποδοχής και αναγνώρισης ως εθνικό εργαστήριο αναφοράς για εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Συνοπτικά, ανέφερε, η διαδικασία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την τεκμηρίωση των στρατηγικών που διασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή, τη συμμόρφωση με τον περί της προστασίας των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τη διαφάνεια σε σχέση με τον ασθενή, την οργάνωση και επιχειρηματική συνέχεια, την έρευνα, εξειδίκευση, εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, τη διασφάλιση και τεκμηρίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αναγνώριση των εθνικών εργαστηρίων αναφοράς για εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες θα αφορά στην αναγνώριση των κέντρων που πληρούν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο έγγραφο.
Όσο αφορά στην πρακτική διαδικασία αναγνώρισης, είπε ότι θα συσταθεί επιτροπή με συγκεκριμένους όρους εντολής και σύνθεση, η οποία θα διεξάγει όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και θα υποβάλει σχετική εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ