ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ατού της Ελένης, η διάσπαση στον ΔΗΣΥ και ο χαμός που γίνεται στο σπίτι της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τα ατού της Ελένης, η διάσπαση στον ΔΗΣΥ και ο χαμός που γίνεται στο σπίτι της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Ελένη Θεοχάρους δεν αποτελεί κανένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο στην Κύπρο πόσο μάλλον για τον ΔΗΣΥ. Η αποχώρηση της δημιουργεί ρωγμές αλλά και δρόμους, ανοίγει νέες σελίδες στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου και αν θα δικαιωθεί θα το δείξει μόνο η ιστορία.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Όπως η ίδια εξομολογήθηκε την Παρασκευή 20/11, στην δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε, δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκε να αποχωρήσει από το κόμμα αλλά δεν το έπραξε.

Αυτό είναι ίσως και το κυριότερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν εναντίον της, οι πρώην συναγωνιστές της. Ότι δηλαδή, διαφωνούσε, φώναζε, διαμαρτυρόταν, αλλά παρέμενε στον ΔΗΣΥ με την ανοχή της ηγεσίας από την μια και για να απολαμβάνει τα προνόμια που της πρόσφερε το κόμμα από την άλλη. Η δεύτερη αιχμή που δέχεται αφορά την μη παράδοση της έδρας που κατέχει στο ευρωκοινοβούλιο.

Βέβαια μέσα από τα όσα είπε η Θεοχάρους στην  διάσκεψη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι έδινε συνεχώς ευκαιρίες στην παραμονή της για δυο λόγους. Πρώτον γιατί δεν ήθελε να σταματήσει τον αγώνα της μέσα από το κόμμα για αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του. Και δεύτερον διότι δεχόταν πιέσεις από άτομα που την ήθελαν να παραμείνει στο κόμμα.

 Όσο αφορά το θέμα της έδρας,  η κυρία Θεοχάρους θεωρεί ότι ο κόσμος του ΔΗΣΥ και όχι μόνο, την ψήφισε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο διότι γνώριζε καλά τις θέσεις στο Κυπριακό. Έτσι δεν υπάρχει λογική να προδώσει τους δεκάδες χιλιάδες που την εμπιστεύτηκαν, παραδίδοντας την θέση σε ένα άλλο ευρωβουλευτή, που ούτε το 1/5 των ψήφων της δεν θα είχε εξασφαλίσει.

Τα ατού της Ελένης

Η Ελένη Θεοχάρους έχει κάποια αδιαμφισβήτητα ατού τα οποία ίσως να μην τα έχει κανείς άλλος πολιτικός στην Κύπρο την δεδομένη στιγμή:

  • Σεβαστή και αξιοπρεπής πολιτικός
  • Αποδεκτή από όλους τους κομματικούς χώρους για το κύρος και τον χαρακτήρα της
  • Η πιο δημοφιλής πολιτικός εντός του ΔΗΣΥ ( ενδεικτικές οι 57.948 ψήφοι που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές του 2014)
  • Η μεγαλύτερη ηγετική γυναικεία προσωπικότητα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο
  • «Καθαρά χέρια» - Δεν έχει εμπλακεί ποτέ το όνομα της σε σκάνδαλα
  • Δεν είναι ανεπάγγελτη
  • Γιατρός του κόσμου με αγωνιστικό προφίλ για τα δικαιώματα των παιδιών και όχι μόνο

Δείτε το βίντεο όταν η Ελένη Θεοχάρους κατακεραύνωνε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Η διάσπαση του ΔΗΣΥ

Λόγω όλων όσων αναφέραμε ήδη η αποχώρηση της σίγουρα δεν θα είναι ανώδυνη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η Ελένη, κουβαλά ασφαλώς τις δικές της προσωπικές ψήφους οι οποίοι δεν προσδιορίζονται ως «συναγερμικοί» αλλά πρωτίστως ως «Ελενικοί». Έτσι, αναπόφευκτα το να χάνεις ένα τέτοιου είδους εμβέλειας στέλεχος από τις τάξεις του κόμματος σου είναι εκ των πραγμάτων μεγάλο πλήγμα.

Η αποχώρηση της όμως ανοίγει τον δρόμο και για νέες ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα που μέσα του κρύβει ξεκάθαρα δυο τάσεις. Η κυρίαρχη τάση σε ηγετικό επίπεδο είναι αυτή που το 2004, ψήφισε ναι στο Ανάν και που σήμερα στηρίζει ανοιχτά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η άλλη τάση είναι εκείνη στην οποία άνηκε και η Ελένη. Δηλαδή σε όσους παρουσιάζονται ως πιο «απορριπτικοί» και ετάχθησαν κατά του σχεδίου.

Άρα, η φυγή της Ελένης δημιουργεί τον δρόμο σε νυν στελέχη του ΔΗΣΥ να συνενωθούν γύρω από το πρόσωπο της στη βάση της διαφωνίας τους στο Κυπριακό. Μέλη του κόμματος και ψηφοφόροι του Συναγερμού είναι δεδομένο ότι θα την ακολουθήσουν. Το ερώτημα είναι αν για παράδειγμα βουλευτές και ηγετικά στελέχη της Πινδάρου που δεν ανήκουν στην γραμμή Αβέρωφ, θα κάνουν το μεγάλο βήμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Αντρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος μέχρι και «κακομαθημένη» χαρακτήρισε τον Ακιντζί, τον Σωτήρη Σαμψών, τον Πρόδρομο Προδρόμου κ.α. Όσο αφορά το ΕΥΡΩΚΟ και τον Δημήτρη Συλλούρη η απορρόφηση τους από το κίνημα «Αλληλεγγύης» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Χαμός στο σπίτι της από την ώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε

Από την ώρα που η πρώην Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της, στο σπίτι της γίνεται το έλα να δεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ομάδα που θα στελεχώσει το κίνημα «Αλληλεγγύη», θα αποτελείται από αρκετούς επώνυμους του χώρου που μάλιστα θα προέρχονται και από διαφορετικούς πολιτικούς χρωματισμούς.

Συναντήσεις θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ζαχαρίας Κουλίας θα είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που θα την στηρίξουν.

Η Ελένη Θεοχάρους θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου με στόχο την προώθηση του κινήματος και τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Πρώτιστος στόχος είναι να δημιουργηθεί και να ηγηθεί  τους ρεύματος αυτού που τάσσεται κατά ενός νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού τύπου Ανάν. Δευτερεύοντος και με βάση τις εξελίξεις, αν θα έχουμε δηλαδή δημοψήφισμα ή όχι μέσα στο 2016, θα επιδιώξει την είσοδο της στην Βουλή και από εκεί και πέρα θα θέσει πλώρη για τις Προεδρικές του 2018.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top