ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει Ενεργειακό Χρηματιστήριο

Η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει Ενεργειακό Χρηματιστήριο

Δυνατότητες για ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, στο οποίο να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα προϊόντα ενέργειας, έχει η Κύπρος δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής.

Μιλώντας σε διάσκεψη Tύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, ο κ. Σταμπολής, είπε ότι επειδή η Κύπρος έχει τα χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού κέντρου και τώρα εξελίσσεται και σε ενεργειακό κόμβο, έχει τις δυνατότητες να ιδρύσει Ενεργειακό Χρηματιστήριο στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που επιδιώκουν και άλλες χώρες της περιοχής.

Μάλιστα, ο κ. Σταμπολής ανάφερε ότι αυτό το Χρηματιστήριο μπορεί να γίνει με τη συνεργασία της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που είναι οι χώρες οι οποίες συναποτελούν το νέο ενεργειακό τόξο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι το ΙΕΝΕ έχει εκπονήσει σχετική μελέτη Gas Trading Hub στην Ελλάδα, η οποία όμως με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

Στα θετικά αυτής της εισήγησης, είπε, είναι και το γεγονός ότι τα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών έχουν ήδη κοινή πλατφόρμα στον τομέα των μετοχών και άλλων αξιών.

Ο κ. Σταμπολής, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης, έφερε ως παράδειγμα την αγορά από το βρετανικό ενεργειακό κολοσσό ΒG του 35% του οικοπέδου "Αφροδίτη" από τη Noble.

Καταλήγοντας είπε ότι η εισήγηση αυτή του ΙΕΝΕ θα αναλυθεί στο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία και αναμένεται να προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, η Πρόεδρός της, Ειρένα Γεωργιάδου, είπε ότι ο τομέας της ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα τονώσει την απασχόληση και θα φέρει ευημερία στον τόπο και στις μελλοντικές γενιές.

Εξαίροντας τη σημασία του Συμποσίου, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης και προβληματισμού για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ανάφερε ότι το Επιμελητήριο θέτει για 4η συνεχή χρονιά το Συμπόσιο υπό την αιγίδα του, γιατί πιστεύει ότι η ενέργεια αποτελεί ένα νέο τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι πριν ακόμα αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου, ξένες εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας.

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν όλα τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και θα αναλυθούν οι πτυχές που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στο Συμπόσιο θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι δυνατότητες που έχει η Κύπρος, έτσι ώστε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας του Συμποσίου είναι το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και οι ΑΠΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top