ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Επιβάλλεται συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας

Υπ. Υγείας: Επιβάλλεται συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας

Στην ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, αναφέρθηκαν, σε σημερινές τους δηλώσεις, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις μετά το τέλος της ημερίδας που διοργάνωσε η Συμμαχία Πολιτών με θέμα: «Η Υγεία στην εντατική: Η επιτακτική ανάγκη των μεταρρυθμίσεων», είπε ότι τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σήμερα είναι μία φωνή απελπισίας των ασθενών για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η περίθαλψη, και ιδιαίτερα στα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία μέσα στην οικονομική κρίση καταρρέουν καθημερινά.

«Υπάρχει σύγκλιση απόψεων για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και χαίρομαι γιατί τουλάχιστον από την όλη συζήτηση μέχρι τώρα, συμφωνούν όλοι ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί και όχι ένα άλλο σχέδιο. Δηλαδή να τελειώσει η ιστορία συζήτησης περί μοντέλου. Το μοντέλο πρέπει να είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί. Επιβάλλονται να γίνουν μεταρρυθμίσεις . Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να χωριστούν σε δύο φάσεις και σε δύο κατηγορίες αν θέλουμε όντως να πετύχουμε τελικό στόχο. Θα πρέπει πρώτο να υπηρετούν τον τελικό στόχο, δηλαδή, οι μεταρρυθμίσεις να μας οδηγούν στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια κατηγορία πρακτικών και ζητημάτων που εύκολα μπορεί να επιλυθούν από την Κυβέρνηση, όπως είναι, για παράδειγμα, η στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και μια άλλη κατηγορία που είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν περισσότερες τομές και περισσότερο χρόνο, όπως είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και η εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

«Για να επιτευχθούν αυτές οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ορισθεί ένα χρονοδιάγραμμα όπου θα υπάρχει η τελική ημερομηνία κατάληξης εφαρμογής του ΓΕΣΥ και οδηγώντας τα πράγματα προς τα πίσω να καθοριστούν ανά φάση τι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, πότε ξεκινούν και πότε υλοποιούνται. Διαφορετικά αν δεν συγκεκριμενοποιήσουμε πάνω σε ένα τέτοιο μοντέλο, συγκεκριμένους στόχους με χρονοδιάγραμμα, πολύ φοβούμαστε ότι θα περάσουν άλλα 10 χρόνια και θα συζητούμε ακόμα για το ΓΕΣΥ. Εμείς πιστώνουμε τον Υπουργό Υγείας με όλη την καλή διάθεση και τη βούληση να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ. Γι` αυτό θα είμαστε στη διάθεση να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε και με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες για να επιτευχθεί αυτός ο πολύ μεγάλος στόχος για το καλό όλων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας, στις δικές του δηλώσεις, συνεχάρη τη Συμμαχία Πολιτών για την πρωτοβουλία που είχε να διοργανώσει τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

«Νομίζω είχαμε την ευκαιρία όλοι οι εμπλεκόμενοι του κλάδου, να ανταλλάξουμε ειλικρινείς απόψεις και να δημιουργηθεί ένας παραγωγικός διάλογος. Στόχος όλων των εμπλεκομένων, βεβαίως και της Κυβέρνησης είναι ο προγραμματισμός για την εισαγωγή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας. Επί αυτού εργαζόμαστε και εύχομαι και ελπίζω ότι σύντομα θα συναντηθώ και με τον κ. Λιλλήκα προσωπικά για να ζητήσω τη βοήθεια του στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχω ολοκληρώσει το σχεδιασμό για να μπορέσω να τον θέσω υπόψη της υπόλοιπης πολιτείας», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι δεν έχει έτοιμη την πρότασή του, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι επί αυτής εργάζονται και πρόσθεσε ότι εργάζονται για συνολική μεταρρύθμιση της υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top