ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσικος :Άμεσες και ριζικές λύσεις για τα προβλήματα της κτηματαγοράς

Χάσικος :Άμεσες και ριζικές λύσεις για τα προβλήματα της κτηματαγοράς

Σε επίλυση των παθογενειών του παρελθόντος στην κτηματαγορά, μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί, ευελπιστεί η Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να δηλώνει πως στόχος είναι η κατοχύρωση των αγοραστών ακινήτων, η αποκατάσταση στο εξωτερικό του καλού ονόματος του κλάδου και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πρόκειται για έναν τομέα, ο οποίος έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε ο κ. Χάσικος, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου.

Παρά την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η αγορά, συνέχισε, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα σταθερά ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών, που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για εξεύρεση άμεσων και ριζικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, τα οποία, όπως είπε, θεωρούνται υψίστης σημασίας για το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η αγορά γης και ακινήτων αποτελεί μια κλασσική μορφή επένδυσης και μια εξίσου σημαντική πτυχή της οικονομίας.

Είπε πάντως ότι οι απαιτήσεις των επενδυτών σε επίπεδο ποιότητας, ελέγχου, παραγωγικότητας και συνθηκών ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ μια πιθανή λύση του πολιτικού προβλήματος θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την κτηματαγορά και την ευρύτερη οικοδομική βιομηχανία.

Είναι αναγκαίο, κάθε οργανισμός που εμπλέκεται στο θέμα της ανάπτυξης, να αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες και υποχρεώσεις σε μια συλλογική προσπάθεια εντοπισμού και επίλυσης προβλημάτων, ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα να λυθούν με ένα ριζικό τρόπο οι παθογένειες του παρελθόντος, μέσα από τις σημαντικές αλλαγές στις κτηματολογικές και πολεοδομικές νομοθεσίες, καθώς και τις γενικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση, βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συναντίληψης.

Μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης των αναπτύξεων και της αναβάθμισης των υπηρεσιών, στόχος είναι να προσφέρουμε στους επενδυτές ασφάλεια, προοπτικές και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, είπε.

Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε εξάλλου στο έργο της Γενικής Εκτίμησης σε τιμές του Ιανουαρίου του 2013, μια τεράστια, όπως είπε, προσπάθεια που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, παρά τα εμπόδια τα οποία στην αρχή φάνταζαν ανυπέρβλητα.

Το έργο, που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, στοχεύει να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις δημιουργήθηκαν μεταξύ των πραγματικών αξιών που ισχύουν σήμερα, από τις αξίες που καθορίστηκαν το 1980, είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι δόθηκε ώθηση στην ανάπτυξη και μέσα από τα μέτρα για αύξηση συντελεστών δόμησης για τη δημιουργία εμπλουτιστικών έργων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, καθώς και από την αναθεώρηση των κριτηρίων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στο νησί, δίνοντας «ένα αέρα αισιοδοξίας για τη κτηματαγορά».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top