ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εσωτερικών- Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα άγρια πτηνά

Υπουργείο Εσωτερικών- Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα άγρια πτηνά

Στη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την παγίδευση άγριων πουλιών προέβη το Υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες για το όλο θέμα μετά τη γνωστή ανάρτηση του Βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλά στο facebook.

Σε ανακοίνωση του για το θέμα το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει επίσης ότι σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον Karmenu Vella, ημερομηνίας 19 Νοεμβρίου 2015, ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά όπως το όλο θέμα συζητηθεί διεξοδικά με την Επιτροπή με στόχο τη σύσταση ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα είναι εφαρμόσιμο, αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Στην ανακοίνωση το το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας από το 2008 έχει καταγγείλει πέραν των πέντε χιλιάδων (5.000) υποθέσεων λαθροθηρίας εκ των οποίων οι χίλιες τριακόσιες (1.300) αφορούν υποθέσεις παράνομης παγίδευσης αλλά και ότι εντός του 2015 έχουν καταγγελθεί πέραν των εκατό (100) υποθέσεων λαθροθηρίας που έχουν σχέση με την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι με σκοπό την πολύπλευρη και σφαιρική αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 13/5/2015, ενέκρινε το Στρατηγικό Σχέδιο για αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης Άγριων Πτηνών, που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού προηγήθηκε συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ διάφορων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, Φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Αναφέρει δε πως καθώς η ετοιμασία Στρατηγικού Σχεδίου για την παράνομη παγίδευση ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λόγω αυτής της απαίτησης το Στρατηγικό Σχέδιο στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωσή του.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, μέσω του εν λόγω Σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα εξέτασης και άλλων εναλλακτικών τρόπων μείωσης των επιπτώσεων στην πανίδα και στη βιοποικιλότητα από την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών, όπως είναι η επιλεκτική θήρευση μόνο αμπελοπουλιών, κατά παρέκκλιση, κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πτηνά (2009/147/ΕΚ) όσο και στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Karmenu Vella με σχετική επιστολή του ημερομηνίας 18/8/2015, εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφορά την προαναφερθείσα πρόνοια του εναλλακτικού σχεδιασμού, που περιλήφθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά και πως ο Υπουργός Εσωτερικών με απάντηση του στις 19/11/2015, εξήγησε στον κ. Karmenu Vella το σκεπτικό του εναλλακτικού σχεδιασμού και ζήτησε όπως το όλο θέμα συζητηθεί διεξοδικά με την Επιτροπή με στόχο τη σύσταση ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα είναι εφαρμόσιμο, αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top