ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός 2016

Αβέρωφ Νεοφύτου: Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός 2016

Ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας σηματοδοτεί την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, το τέλος της περιόδου που σοβαρές αποφάσεις μας έπρεπε να έχουν την προηγούμενη συγκατάθεση των δανειστών μας, είπε σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2016, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τον προσεχή Μάρτιο, σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετίας όπου η χώρα έπρεπε να εξυγιανθεί, να σταθεροποιηθεί και να ανακτήσει το σεβασμό.

Η Κύπρος, είπε, γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν, και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε περιφερειακό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διότι, σημείωσε, για να στεκόμαστε ξανά αξιοπρεπείς ως χώρα, χρειάστηκαν και εξακολουθούν να συνεχίζονται μεγάλες και σκληρές θυσίες από το λαό μας. Αυτή την αξιοπρέπεια οφείλουμε με σοβαρότητα να τη μετατρέψουμε σε δύναμη, σε ελπίδα και σε προοπτική για την καλύτερη Κύπρο που δημιουργείται, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε μια αναφορά το που είμασταν το 2013 και που είναι η Κύπρος σήμερα, σημειώνοντας πως σε αυτή την περιδίνηση του μηδενισμού πρέπει να μπει ένα τέλος.

“Πριν από χρόνια είχαμε μια επίπλαστη ευμάρεια, την ώρα που η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό κατρακυλούσε. Σήμερα, που κερδίζουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, εντός Κύπρου ορισμένοι εξακολουθούν να επιχειρούν τη δημιουργία της εικόνας του χάους. Και ο πιο δύσπιστος παρατηρητής όμως διαπιστώνει ότι η Κυπριακή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί. Η Κύπρος, σε μόλις δύο χρόνια, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα”, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2016 είναι κατά 5% ψηλότερος σε σχέση με τον προηγούμενο, προσθέτοντας ότι έχουμε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, κρατάμε το έλλειμμα κάτω από 1% για δεύτερη χρονιά με πρόβλεψη να μηδενιστεί τον επόμενο χρόνο.


“Έχουμε βγει ξανά στις αγορές, έχοντας τα spreads των κυπριακών ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%. Επίπεδα που δεν είχαμε γνωρίσει ούτε και τότε που βιώναμε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Η μείωση των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού έχει φέρει απευθείας όφελος στα δημόσια οικονομικά. Πάνω από εκατό εκατομμύρια υπολογίζεται το κέρδος της Κύπρου για το 2015. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο του 4,2% το 2012, σήμερα το έχουμε μειώσει στο 2,75%. Απελευθερώνοντας σωρεία ώριμων έργων που επιτέλους ξεκίνησαν να υλοποιούνται προς όφελος της Κύπρου, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών”, πρόσθεσε.

Πετυχαίνουμε την αντικατάσταση του εσωτερικού δανεισμού με εξωτερικό και μάλιστα φθηνότερο, σημείωσε, αναστρέφοντας την παντελή έλλειψη ρευστότητας που μας είχαν επιβάλει οι πολιτικές της κυβέρνησης Χριστόφια.

Η Κύπρος, το 2015, συνέχισε, έχει καταργήσει εντελώς κάθε περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων και δεν είναι πια χρηματοπιστωτικός προορισμός με ειδικές ανάγκες.

Εύλογα κάποιος, είπε, θα ανατρέξει στους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που παραμένουν χωρίς εργασία, στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, στα νέα παιδιά του τόπου μας που διερωτούνται αν μπορούν να έχουν μέλλον στην ίδια τους την πατρίδα.

Αν επικεντρωνόμαστε σήμερα στους αριθμούς, σημείωσε, είναι γιατί αυτοί αποτελούν την προϋπόθεση. Χωρίς αυτούς, ούτε επενδύσεις, ούτε αξιοπιστία, ούτε δουλειές μπορούν να υπάρξουν.

Αναφερόμενος στα δύο σημαντικά προβλήματα στην Κύπρο ακόμη, είπε πως το πρώτο είναι ο υψηλός δανεισμός και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το δεύτερο η ανεργία.

Το ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει επιτέλους, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, να αναλάβει τη δική του ευθύνη και με τόλμη τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται, να διαγράψουν από τις πρακτικές τους τις παράνομες ενέργειες και υπερχρεώσεις, να τροφοδοτήσουν την υγιή ανάπτυξη.

Η υψηλή ανεργία, είπε, είναι όντως μια θλιβερή πραγματικότητα, όπως επίσης πραγματικότητα είναι ότι – έστω και λίγο – η απασχόληση ανακάμπτει και νέες θέσεις εργασίας άρχισαν να δημιουργούνται.


Έχουμε θέσει, συνέχισε, τρεις βασικούς άξονες στην πολιτική μας, την απενεχοποίηση του κέρδους, τη δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και τη μεταρρύθμιση παντού. “Η χώρα μας επιτέλους αλλάζει. Η Κύπρος γυρίζει σελίδα.”


Προχωρούμε, ανέφερε, στη μεταρρύθμιση του κράτους για τον πολίτη και την οικονομία. Όχι για την εξυπηρέτηση των συντεχνιακών συμφερόντων εργοδοτών, εργαζομένων και κομμάτων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα - για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που προσθέτουν αξία σε αυτό τον τόπο.

Αναφερόμενος στους δημοσίους λειτουργούς, είπε πως θεωρεί ότι αξίζουν ένα έπαινο, διότι έχουν και αυτοί υποστεί περιορισμό στο εισόδημα τους, αλλά και - κυρίως - διότι η μεταρρύθμιση του δημοσίου γίνεται με τη συναίνεση των ιδίων και των ηγεσιών τους.

Έκανε αναφορά στην παιδεία, σημειώνοντας τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, τη μεταρρύθμιση στην υγεία, προσθέτοντας ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι προϋπόθεση για να έχουμε μια καλύτερη υγεία. “Και εκεί είναι πράγματι που θα κριθούμε όλοι, για το κατά πόσο θα ανοίξουμε το δρόμο σε ένα υγιές, σύγχρονο και ωφέλιμο για τους ασθενείς και την οικονομία Γενικό Σύστημα Υγείας”, σημείωσε.


Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Νεοφύτου, στη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

“Είμαστε προσηλωμένοι στη μεταρρύθμιση παντού. Και είναι με τον ίδιο φακό που εργαζόμαστε και για τις αποκρατικοποιήσεις. Για να εξυπηρετήσουμε τον καταναλωτή και τα συμφέροντα του τόπου. Διασφαλίζοντας τους εργαζομένους, δίνοντας τους επιλογές που τους ικανοποιούν. Με τον ίδιο τρόπο είχαμε πετύχει και στο παρελθόν την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων. Χωρίς ούτε ένας εργαζόμενος να θυματοποιηθεί και χωρίς ο φορολογούμενος να επιβαρυνθεί έστω ένα σεντ, απέκτησε η Κύπρος αεροδρόμια που αποτελούν την καλύτερη βιτρίνα για τον τόπο. Το ίδιο θα γίνει και με τις τηλεπικοινωνίες. Το ίδιο θα γίνει και με τα λιμάνια μας, χωρίς το κράτος να χάνει την κυριότητα”, πρόσθεσε.


Είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης, “η κοινωνική ειρήνη στην Κύπρο δεν διαταράχθηκε, παρά την εύλογη απόγνωση” και “πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της αγανάκτησης, όπως και το ΑΚΕΛ, το απέφυγαν. Αυτό το αναγνωρίζουμε”.

Και πρέπει να το πιστωθούν, σημείωσε, και κόμματα - στο ΔΗΚΟ αναφέρομαι κυρίως, αλλά και σε άλλα κατά περίπτωση - που συμμετείχαν στην ευθύνη να ξαναβρεί η χώρα την αξιοπρέπειά της.


“Έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή πρόκληση. Κάτι που μπορεί να βελτιώσει δραστικά την προοπτική της πατρίδας μας. Έχουμε μπροστά μας ισχυρές και πολυεπίπεδες συνεργασίες που αναπτύσσουμε με κράτη γείτονές μας. Το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, μαζί και με την Ελλάδα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί και με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, την απειλή του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, την τρομοκρατία, το προσφυγικό πρόβλημα. Η Κύπρος δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής. Ούτε η ευρωπαϊκή χώρα που η μοναδική της απασχόληση είναι το εθνικό της πρόβλημα”, είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να πετύχει.

Είπε πως “οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες, που ένας σωστός συμβιβασμός στο Κυπριακό, όχι μόνο μπορεί να είναι επιθυμητός από όλους, αλλά μπορεί κιόλας να αποβεί προς το συμφέρον όλων. Κατ’ αρχάς των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που θα απελευθερώσουν τις μεγάλες προοπτικές της Κύπρου να καταστεί τόπος ευημερίας, ασφάλειας και σεβασμού των ελευθεριών. Προς το συμφέρον της Ευρώπης και της περιοχής. Προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας”.


Εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα, συνέχισε, να πείσει την Τουρκία πρώτα για την ανάγκη της λύσης, αλλά και – κυρίως – για την ανάγκη η λύση να είναι σύγχρονη και βιώσιμη.


“Δεν μπορούμε το 2015 να συζητούμε με όρους που επικράτησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορούμε σε μια σύγχρονη χώρα να μιλάμε για εγγυήσεις και στρατεύματα τρίτων χωρών, δεν επιτρέπεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα να εγείρεται – έστω – θέμα καταπάτησης του κεκτημένου και βασικών ελευθεριών”, κατέληξε στην ομιλία του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top