ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορεί να έβρεχε αλλά παραμένει χαμηλή η στάθμη στα φράγματα

Μπορεί να έβρεχε αλλά παραμένει χαμηλή η στάθμη στα φράγματα

Σημαντικές βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στις βόρειες, νοτιοανατολικές και κεντρικές περιοχές της Κύπρου λόγω ενός συστήματος που επηρεάζει την περιοχή και το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι τη Δευτέρα.

Οι βροχές αυτές ωστόσο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την πολύ αρνητική εικόνα του τελευταίου τριμήνου, καθώς η βροχόπτωση κυμαίνεται κάτω από το 45% της κανονικής, ενώ οι εποχικές προβλέψεις και ένα φαινόμενο “εμποδισμού” στην Κεντρική Ευρώπη προμηνύουν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ιδιαιτέρως το επόμενο δίμηνο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Α΄ του Τμήματος Μετεωρολογίας Παναγιώτης Μιχαήλ είπε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις κυρίως στο νότιες και κεντρικές περιοχές της Κύπρου και στα βόρεια παράλια και καθόλου σχεδόν στις δυτικές και στην επαρχία Πάφου. Όπως είπε, ο καιρός θα συνεχίσει και σήμερα κατά διαστήματα βροχερός κυρίως πάλι στα βόρεια και νοτιοανατολικά, ενώ υπάρχει πιθανότητα για χιονόνερο ή και χιονόπτωση στις ψηλότερες περιοχές του Τροόδους. Οι θερμοκρασίες είναι επίσης πιο κάτω από την κανονική για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται μετά τη Δευτέρα, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει από τώρα ασφαλής πρόβλεψη για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οσον αφορά τη βροχόπτωση, το τελευταίο 24ωρο ήταν πολύ ικανοποιητική και η μέση βροχόπτωση στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα 8,7 χιλιοστά. Στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας είχαμε την μεγαλύτερη βροχόπτωση με 54,9 χιλιοστά, στην Αθηένου 37,6 χιλιοστά, στην Ξυλοτύμπου 20 χιλιοστά, στο Φρέναρος 13,1 χιλιοστά και στη Λευκωσία 12,8 χιλιοστά.

Ωστόσο, η κατάσταση όσον αφορά τον Δεκέμβριο αλλά και συνολικά τους το τελευταίο τρίμηνο είναι κακή σε σχέση με τη βροχόπτωση. Η μέση βροχόπτωση τον Δεκέμβριο κάλυψε μόλις το 19% της κανονικής για το μήνα, ενώ από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα κάλυψε το 44% της κανονικής. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαιτέρως αρνητικά καθώς αν συνεχιστεί η ανομβρία τους επόμενους μήνες, η κατάσταση στα φράγματα το καλοκαίρι θα είναι τραγική.

Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος σε σχέση με την βροχόπτωση ήταν απογοητευτικοί. Σημείωσε πως υπάρχει ξηρασία σε ολόκληρη την κεντρική και νότια Ευρώπη σε σχέση με άλλες χρονιές και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε Ιταλία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Τουρκία επηρεάζονται σημαντικά.

Το σύστημα που μας επηρεάζει σήμερα και έχουμε αυτές τις μέρες βροχοπτώσεις, όπως εξήγησε, ξεκίνησε από Ισπανία, πέρασε από Ιταλία με πολύ λίγες βροχές και ενισχύθηκε στην περιοχή με αέριες μάζες από Ελλάδα. Το επόμενο σύστημα που ενδεχομένως να φτάσει στην Κύπρο και μπορεί να φέρει βροχοπτώσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα έρθει περί τα τέλη του Δεκέμβρη.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε πως την Ευρώπη επηρεάζει αυτό το διάστημα μια “κατάσταση εμποδισμού” (blocking situation), όπως ονομάζεται μετεωρολογικά, η οποία δεν αφήνει τα συστήματα να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από υψηλές πιέσεις ή και ένα φαινόμενο που αποκαλείται αντικυκλώνας, και είναι εκτεταμένη και παρατεταμένη για τα δεδομένα της Ευρώπης. Παρόμοιο φαινόμενο “εμποδισμού” των συστημάτων παρατηρήθηκε και το 2008 στην Ευρώπη όταν στην Κύπρο είχαμε χρονιά μεγάλης ανομβρίας. Η κατάσταση “εμποδισμού”, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, μπορεί να ανατραπεί με ένα πολύ ισχυρό σύστημα που θα προέλθει από τα δυτικά.

Οπως αναφέρουν οι εποχικές προβλέψεις του Τμήματος Μετεωρολογίας για το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, για το αθροιστικό ύψος βροχής η εποχική πρόγνωση είναι απογοητευτική, αφού αυτό θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές σημαντικά κάτω από τα κανονικά επίπεδα (50% με 75% του κανονικού) εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top