ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Λαϊκής: Ραγδαίες εξελίξεις - Στο εδώλιο ο Μπουλούτας

Σκάνδαλο Λαϊκής: Ραγδαίες εξελίξεις - Στο εδώλιο ο Μπουλούτας

Ανοίγει, όπως όλα δείχνουν πριν από τα Χριστούγεννα, ο χορός των ποινικών διώξεων για πράξεις και παραλείψεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Νεάρχου, στην εφημερίδα «Πολίτης» την Κυριακή, 20/12/2015,  το πρώτο κατηγορητήριο ετοιμάζεται εδώ και ημέρες και την περασμένη Παρασκευή ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος είχαν συνάντηση με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν αλλά κυρίως να καθοριστούν τα ονόματα των πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας που θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα αύριο Δευτέρα, 21/12 και η καταχώριση της ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο θα είναι άμεση.

Αρχή με Μπουλούτα

Η πρώτη ποινική υπόθεση θα αφορά κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς την περίοδο κατά την οποία στο πηδάλιο της Λαϊκής Τράπεζας βρίσκονταν στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος, επί του παρόντος, δεν θα είναι στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ουσιαστικά πρόκειται για υπόθεση, η οποία είναι παρόμοια με τις δύο υποθέσεις που καταχωρίστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εναντίον πρώην τραπεζιτών της Τράπεζας Κύπρου και αφορά επίσης κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, αν και έτυχε μερικής διερεύνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε σε διοικητικό επίπεδο, και οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν προέκυψαν αμιγώς από τις έρευνες του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος.

Πέρα από το γεγονός της ολοκλήρωσης των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και την απόφαση για άσκηση διώξεων, το ενδιαφέρον της υπόθεσης εστιάζεται στο ότι στο εδώλιο θα βρεθεί ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιος Μπουλούτας.

Τον  περασμένο Σεπτέμβριο οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Ανδρέας Βγενόπουλος, ήταν μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν για ανάκριση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, ενώ κίνησαν παράλληλα και δικαστικές διαδικασίες για να μπλοκάρουν το αίτημα δικαστικής συνδρομής και κατ’ επέκταση την ανάκρισή τους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η αρνητική στάση του κ. Μπουλούτα δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη συμπερίληψή του στο πρώτο κατηγορητήριο. Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία των ερευνών κατέστησε σαφές ότι η εν λόγω υπόθεση αφορά μόνο το θέμα της χειραγώγησης της αγοράς για μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο όπως αναλύουμε πιο κάτω και σε καμία περίπτωση το σύνολο των ποινικών υποθέσεων που διερευνώνται υπό το κεφάλαιο «Λαϊκή Τράπεζα».

Οι κατηγορίες

Η  ποινική δίωξη αφορά κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου που αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς.

Οι κατηγορίες έχουν ως κεντρικό άξονα το γεγονός ότι στις 9μηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2011 δεν δηλώθηκε, ως υπήρχε υποχρέωση, η μείωση της υπεραξίας της Λαϊκής Τράπεζας, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Πέντε στο εδώλιο

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο αρχικό κατηγορητήριο περιλαμβάνονται πέντε πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας. Ο καθορισμός των κατηγορουμένων προέκυψε μετά από εισηγήσεις της ανακριτικής ομάδας και συζήτηση με στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας που θα κληθεί να παρουσιάσει την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου…Από τις κατηγορίες είναι προφανές πως στο εδώλιο θα βρεθούν άτομα τα οποία το 2011 είχαν, ως εκ της θέσεώς τους, πλήρη γνώση για τα οικονομικά δεδομένα της Λαϊκής Τράπεζας και απέκρυψαν τη μείωση της υπεραξίας της με αποτέλεσμα την καταδολίευση του επενδυτικού κοινού.

Γιατί ο Μπουλούτας

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι στο εδώλιο θα είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας ο οποίος ήταν ο άνθρωπος τον οποίο ο Ανδρέας Βγενόπουλος τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας την περίοδο που έγινε το μεγάλο «πάρτι» στη Λαϊκή, το οποίο οδήγησε σταδιακά αλλά σταθερά στην κατάρρευσή της. Ήταν ουσιαστικά το πρόσωπο το οποίο κατείχε ή εκ της θέσεώς του όφειλε να κατέχει όλες τις πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας. Από τις έρευνες διαφάνηκε πως ήταν εκ των στελεχών που υπέγραφαν τα ενημερωτικά δελτία και τις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας της περιόδου 2010-2011.

Δεν θα έρθει αμαχητί

Η έως τώρα στάση του Ευθύμιου Μπουλούτα, η οποία ταυτίζεται με εκείνην του Ανδρέα Βγενόπουλου, φανερώνει ότι ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας δεν θα έρθει στην Κύπρο αμαχητί. Ήδη, όπως αναφέρεται πιο πάνω, επιχείρησε να μπλοκάρει την εκτέλεση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής για την υποβολή του σε ανάκριση για υποθέσεις που αφορούν επίσης χειραγώγηση της αγοράς. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές πως όταν του επιδοθεί το κατηγορητήριο θα εξαντλήσει κάθε μέσο το οποίο έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αποφύγει τη θέση του στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου.

Μάρτυρας-κλειδί

Σύμφωνα  με το ίδιο δημοσίευμα, αν και υπάρχει επαρκής μαρτυρία που να δικαιολογεί την απαγγελία κατηγοριών εναντίον πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, εντούτοις φαίνεται πως συζητείται το ενδεχόμενο εξασφάλισης θετικής και άμεσης μαρτυρίας από πρόσωπο ή πρόσωπα τα οποία, εκ της θέσεως την οποία κατείχαν, είχαν άμεση και πλήρη γνώση των όσων συνέβαιναν στη Λαϊκή κατά τον ουσιώδη χρόνο και συμπερίληψής τους στους μάρτυρες κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την υπόθεση που είναι έτοιμη για καταχώριση στο δικαστήριο, τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για το κατά πόσο θα γίνει χρήση της μεθόδου διαγραφής εν δυνάμει κατηγορουμένου και αξιοποίησής του ως μάρτυρα κατηγορίας. Ανάλογη πρακτική ακολουθείται σε πολλές υποθέσεις και φαίνεται πως υπάρχει έδαφος από μέρους των ανακριτών αλλά και της Γενικής Εισαγγελίας για κάτι τέτοιο και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εφημερίδα: «Πολίτης», 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top